Laihdutus

Jos vyötärö on hoikka, peppu saa olla pyöreä - Ravintovalmentaja suosittelee tiimalasivartaloa

Tiimalasivartaloa kannattaa tavoitella ihan terveyssyistä. Kun vyötärö kaventuu, olokin kohenee. Valitsemalla oikeat lajit saat samalla pyöreyttä pakaroihin.

Teksti:
Piia Sainio

Tiimalasivartaloa kannattaa tavoitella ihan terveyssyistä. Kun vyötärö kaventuu, olokin kohenee. Valitsemalla oikeat lajit saat samalla pyöreyttä pakaroihin.

Tiimalasivartalo on nyt tavoitellumpi kuin aikoihin. Pakaroita treenataan ja vatsaa kiinteytetään. Nettiin ladataan belfieitä eli omasta pepusta otettuja kuvia. Tanssikursseilla opetellaan ”pyllytanssia” eli twerkkausta.

Mutta hyvännäköisestä pepusta ei ole pelkästään esteettistä iloa. Se voi olla hyvä juttu myös terveydelle.

Kapea vyötärö = terveempi elämä

Psykologi ja ravintovalmentaja Hanna Markuksela iloitsee tiimalasitrendistä, koska se innostaa hankkiutumaan eroon keskivartaloon kertyneestä rasvasta.

Vyötärönseudun paisuminen saattaa johtua vatsaontelon sisälle kertyneestä, terveydelle vaarallisesta rasvasta. Se lymyää maksassa sekä suolten ja sisäelinten välissä.

– Pelkästään ulkonäön perusteella ei voi kuitenkaan päätellä, onko keskivartalon ylimääräinen rasva kertynyt vatsaonteloon. Se pitää tutkia, Markuksela sanoo.

Tutkimusten mukaan alhainen rasvaprosentti vyötäröllä suojelee esimerkiksi joiltakin syöviltä. Ylipainoisella vaihdevuosi-iän ylittäneellä naisella on 1,5-kertainen riski sairastua rintasyöpään normaalipainoisiin verrattuna, ja riski on korkeampi, jos rasva on vyötäröllä.

Omenalihavuus altistaa myös monille muille sairauksille ja hormonaalisille häiriöille, esimerkiksi todennäköisyys sairastua aikuisiän diabetekseen kasvaa. Myös sydänsairaudet, kohonnut verenpaine ja unihäiriöt liittyvät vyötärölihavuuteen, samoin kuukautiskierron häiriöt sekä munasarjojen monirakkulaoireyhtymä PCOS, joka voi hoitamattomana johtaa jopa lapsettomuuteen.

Lue myös: Kapea vyötärö ja pyöreä takapuoli kotitreenillä – 15 minuuttia päivässä riittää

Lantio saa olla runsas

Sen sijaan lantiolla lilluvasta rasvasta ei ole haittaa. Jos vyötärö on hoikka, ei reisien ja takamuksen rasvakudokseen ole yhdistetty tutkimuksissa terveyshaittoja.

– Kannatan ison takamuksen muotia! Reisiin ja pakaroihin kertynyt rasva on sitkeässä, koska sillä on merkityksensä. Sitä pidetään muun muassa luonnon järjestämänä raskauden ja imetyksen aikaisena vararavintona vauvalle. Eikä luontoa vastaan kannata taistella, Hanna Markuksela toteaa.

Jos isoa takamusta yrittää pienentää laihduttamalla, siitä ei ole hyötyä terveydelle. Päinvastoin: siitä voi olla jopa haittaa. Jos peppu ei ala kutistua, syöminen alkaa stressata ja on vaikea suhtautua ruokaan rennosti ja syödä tasapainoisesti. Seurauksena voi olla syömishäiriö.

Lue myös: Rento painonhallinta – Laihdu näkemättä nälkää

Pömppö hallintaan

Entäs jos omaan vartalotyyppiin kuuluu pulleutta vatsan seudulla? Pitääkö siinä tapauksessa kuitenkin taistella luontoa vastaan?

– Keskivartalon rasvakudosta ei saisi päästää liian isoksi. Jokainen nainen ei tietenkään voi näyttää samalta, eivätkä kaikki solahda tiimalasimuottiin. Olisi löydettävä itselle ominainen, optimaalinen vyötärö, Markuksela sanoo.

Rasvan kertyminen keskivartaloon voi johtua elintavoista. Liikkuminen on jäänyt vähälle ja alkoholia on kulunut enemmän kuin sopivasti. Stressaa, väsyttää, tulee syötyä roskaruokaa. Miten siinä tilanteessa voi alkaa edes haaveilla tiimalasivartalosta?

Lue myös: Keskivartalolihavuuden 5 erilaista tyyppiä – Tunnista pömppövatsan syy ja löydä ratkaisu

X