Liikunta

Rapakuntoinen Teija, 39, aloitti crossfitin, ja se muutti hänen elämänsä – ”Alku oli kropalle shokki”

Teija Autio ajautui huonoon kuntoon kymmenen vuoden liikuntatauon, raskauksien ja lohtusyömisen myötä. Ensimmäisellä crossfit-tunnilla hän epäili turhaan, selviytyisikö treeneistä.

Teksti:
Tiina Suomalainen
Kuvat:
Mikko Nikkinen

Teija Autio treenaa 3–5 kertaa viikossa.

Teija Autio ajautui huonoon kuntoon kymmenen vuoden liikuntatauon, raskauksien ja lohtusyömisen myötä. Ensimmäisellä crossfit-tunnilla hän epäili turhaan, selviytyisikö treeneistä.

Ison varastohallin koko toinen pääty on auki kesäiseen aamuun. Peipot livertävät ja tuuli havisuttaa puiden lehtiä. Sisällä karussa hallissa pystypunnerretaan ja vedetään leukoja kuminauhavastuksen avulla.

On menossa crossfit-treenin voima­osuus. Jokaisen liikkeen jälkeen pidetään pieni tauko ja taas jatketaan.

Päivän ohjelma on kirjoitettu tussitaululle. Voimaosuuden jälkeen seuraa 10–20 minuutin mittainen rutistus, workout of the day eli WODi.

Teija Autio, 39, rientää hakemaan kahvakuulia ja käsipainoja ja asettelee boksia paikoilleen.

– Omaan tahtiin liikkeelle! muistuttaa ohjaaja.

Teija alkaa tehdä dippejä käsipainoilla, punnertaa kuminauhan avulla ja lankuttaa siirtäen kahvakuulaa kädellä vuorotellen puolelta toiselle. Hiki karpaloi otsalla ja rinnuksilla.

– Ai saakeli, miten painaa, hän manaa.

Crossfit Teija Autio.
Teija Aution vyötärönympärys on jo pienentynyt reilusti crossfitin aloittamisen jälkeen. Se tarkoittaa myös sitä, että sisäelinten ympärillä oleva rasva on vähentynyt.

Kilo kertyivät raskauksien ja suruun syömisen myötä

Olen plösähtänyt, Teija havahtui jokunen vuosi sitten.

160-senttinen Teija ei ollut koskaan ollut mikään mallimittainen vaan vahva ja vanttera. Lasten, vuonna 2011 syntyneen Neean ja vuonna 2015 syntyneen Väinön, jälkeen kiloja oli kuitenkin kertynyt vaivihkaa niin, että 70 kilosta oli tullut ensin 80 ja sitten 90 kiloa.

Väinö oli huono nukkumaan ja valvotti Teijaa pari ensimmäistä vuottaan. Samaan aikaan Teijan isosisko sairastui rintasyöpään. Kolme vuotta sairastettuaan sisko menehtyi.

Siskon sairastuminen ja kuolema olivat Teijalle valtava henkinen prässi. Hän masentui ja hakeutui terapiaan.

”Terapian avulla saavutin mielen kepeyden, mutta painoin 105 kiloa. Siinä oli iso ristiriita.”

Kotona Teija lääkitsi pahaa oloaan niin kuin oli aina lääkinnyt: ahmimalla karkkia ja suklaata valtavia määriä. Usein hän söi salaa ja piilotteli herkku­pusseja mieheltään. Paino kipusi yli sadan kilon.

Psykoterapiassa Teija asetti tavoitteekseen henkisesti kevyen olon.

– Uskon sydänjuuriani myöten, että ihmisen elämä on tarkoitettu kepeäksi. Uskon myös, että ihmisen elämä pyrkii tasapainoon. Terapian avulla saavutin mielen kepeyden, mutta painoin 105 kiloa. Siinä oli iso ristiriita.

Lue myös: Mistä tunnesyöminen johtuu? Riko tunnesyömisen haitallinen kehä 7 työkalun avulla

Crossfit aloittaminen Teija Autio.
Crossfitin monipuolisuus koukutti Teijan. Laji kehittää voimaa, kestävyyttä ja liikkuvuutta.

Riittämättömyyden tunne seurana läpi elämän

Teijan elämä oli aina ollut aaltoliikettä. Hän kasvoi perheessä, jossa äiti joi.

– Jäimme siskon kanssa vaille huolenpitoa. Minusta tuli kympin tyttö, jolle mikään ei tuntunut riittävän. Tuo riittämättömyyden tunne on seurannut minua koko elämäni.

Yläkoulussa Teijalla oli vaihe, jolloin hän liikkui sairaalloisen paljon. Hän juoksi pitkiä lenkkejä päivittäin ja kisasi parhaan ystävänsä kanssa siitä, kumpi jaksoi juosta enemmän. Himojuokseminen jäi, kun alkoivat tupakka- ja alkoholikokeilut.

Teijan isä oli töissä armeijassa, ja Teijakin innostui hakeutumaan naisten vapaaehtoiseen asepalvelukseen. Isä kannusti. Äiti ennusti, että tyttö tulisi maitojunalla takaisin.

Lopulta Teija vietti Vekaranjärvellä vuoden.

– Armeijaan mennessä minulla oli takana rellestämisvaihe, joten en ollut huippukunnossa, mutta en rapakunnossakaan. Minussa oli perusvahvuutta, jaksoin kantaa varusteita ja möyriä metsässä.

Päihteet jäivät, kun laitesukellus vei mennessään

25-vuotiaana Teija innostui laitesukelluksesta. Hän suoritti sukellus- ja sukellusohjaajakurssit Thaimaassa.

Sukeltaminen vei hänet täysin toiseen maailmaan. Veden alla vallitsi rauha ja tasapaino. Teija sanoo, että sukeltaminen pelasti hänet.

– Olin aiemmin ajautunut masentuneena umpikujaan, josta itsetuhoisuus tuntui olevan ainoa pakokeino.

Päihteet jäivät sukeltamisen myötä. Teijan kuntokin nousi, ja elämään tuli ryhtiä. Laji antoi hänelle myös hänen suuren rakkautensa, puolisonsa Ollin.

Äidiksi tulon myötä sukeltaminen kuitenkin jäi. Teija alkoi saada veden alla paniikkikohtauksia, ja lajin tenho himmeni.

Kilojakin kertyi niin, ettei hän olisi mahtunut enää sukelluspukuunsa. Ainoaa liikuntaa olivat vaunukävelyt.

Crossfit Teija Autio.
Crossfit on opettanut Teijalle sekä sitkeyttä että armollisuutta.

10 vuotta taukoa liikunnasta – ystävä houkutteli crossfit-salille

Lasten ollessa pieniä perheellä oli tapana käydä uimahallissa kerran viikossa. Teija istui altaan reunalla tai lillutteli vedessä. Hän törmäsi myös usein erääseen sukellusystäväänsä, joka harrasti crossfitia.

– Kerran muistelin Emmille, miten Starkin noutopihalla töissä ollessa nostelin 40 kilon sementtisäkkejä tuosta vain. Sanoin, että olisi kiva pystyä siihen vielä. Emmi kannusti, että tulisin Varikolle kokeilemaan.

Varikko on CrossFit Lappeenrannan treenisali, joka sijaitsee vain muutaman kilometrin päässä Teijan kotoa.

Viime vuoden marraskuussa Teija seisoi Varikolla muiden crossfit-peruskurssilaisten kanssa ja tunsi olonsa epäileväksi. Hän ei ollut harrastanut liikuntaa yli kymmeneen vuoteen. Onkohan minusta tähän, hän mietti.

Crossfitin aloittaminen paransi unta ja jaksamista

Teijalla oli crossfitistä mielikuva, että lajissa työnnetään autonrenkaita ja vatkataan paksuja köysiä.

Köysiin ja renkaisiin ei kuitenkaan tartuttu, vaan kurssilla opittiin perusliikkeitä tangolla, käsipainoilla ja kahvakuulalla.

Teija harjoitteli erilaisia vetoja, työntöjä ja punnerruksia. Treenit olivat kahdesti viikossa, maanantaisin ja keskiviikkoisin.

– Se oli kropalle shokki. Lihakset olivat keskiviikkoisin järkyttävän kipeät ja treeni yhtä tuskaa, koska en ehtinyt muutamassa päivässä palautua. Valmentajat olivat kuitenkin tosi taitavia ja he osasivat valaa uskoa jokaiseen. Teimme hyvällä tsempillä.

”Lajissa on sekin hyvä puoli, että liikkeitä voi tehdä oman tasonsa mukaan. Kaikki kilpailevat vain itsensä kanssa.”

Monipuolinen laji koukutti heti, sillä Teija huomasi kehittyvänsä nopeasti. Silti crossfit-perustreeneihin eli “lähtöihin” osallistuminen jännitti häntä. Aloittelijaporukassa he olivat olleet kaikki samalla viivalla. Nyt olisi toisin.

– Lajissa on kuitenkin sekin hyvä puoli, että liikkeitä voi skaalata eli tehdä oman tasonsa mukaan. Kaikki kilpailevat vain itsensä kanssa. Paikalla on koko ajan ammattitaitoinen ohjaaja, joka neuvoo ja valvoo, että liikkeet tehdään oikein.

Teija huomasi, että hän alkoi nukkua paremmin. Myös yleinen jaksaminen koheni. Harrastuksen alkuvaiheessa Teijalle tuli muutamia pidempiä taukoja koronaan sairastumisen, koiran kuoleman ja joulunpyhien takia.

Olisi ollut helppoa jättää orastava harrastus sikseen.

– Mutta kun työntövoima oli startannut, ei sitä pysäyttänyt enää mikään.

Crossfit kokemuksia, Teija Autio.
Teija pyrkii elämään hetkessä. Hän ei tavoittele ideaali­kehoa vaan hyvää oloa.

Paino putosi ja vyötärönympärys kutistui crossfit-treenien myötä

Autioilla on alkamassa iso lattiaremontti ja koti on sen takia hyrskyn myrskyn. Teija naurahtaa, että aiemmin hän ei olisi sietänyt moista sotkua, mutta nyt hän suhtautuu siihen rennosti. Kaaoshan on tilapäistä.

Lapsuuden peruina Teijasta kasvoi kontrolloija, joka yritti ulkoisella järjestyksellä pitää omaa sotkuista mieltään kasassa. Terapiassa Teija oppi henkistä tyyneyttä. Valmista ei kuitenkaan tullut ennen kuin hän saavutti myös kehollisen tyyneyden.

Teija miettii, että laji olisi voinut olla myös jokin toinen, mutta hänen kohdallaan se sattui olemaan crossfit.

– Crossfit muutti minun elämäni. Koen oikeasti näin. Olen vihdoin tasapainossa.

Pakettiin kuuluu myös läsnäolo, jota Teija on harjoitellut viime vuodet. Läsnäolo heijastuu liikkumiseenkin niin, että Teija ei ole asettanut itselleen tavoitteita.

– En halua rakentaa mitään ideaalikuvaa itsestäni, sillä minähän voin kuolla huomenna.

Yksi tavoite hänellä kuitenkin on.

Crossfitin myötä hän on kiinteytynyt, ja painokin on tippunut kaikkein korkeimmista lukemista yhdeksän kiloa. Reilussa puolessa vuodessa vyötärönympärys on pienentynyt 110 sentistä 98 senttiin. Teija toivoo, että saisi kutistettua lukeman 80 senttiin.

Crossfit Teija Autio.
Urheilun myötä Teija löysi itsestään sen vahvan ja sitkeän naisen, joka oli ollut kadoksissa.

Sitkeyttä ja armollisuutta – ”En stressaannu töissä enää samalla tavalla”

Nykyään Teija käy treeneissä kolmesta viiteen kertaan viikossa. Hän polkaisee Varikolle työsuhdesähköpyörällä. Erityisen ihastunut hän on kahdeksalta aamulla alkaviin treeneihin.

– Aamujumppa antaa rotia koko päivään. Minusta tulee varsinainen energiapallo.

Kun treeneissä väsyttää, Teija rutistaa itsestään vielä yhden punnerruksen, vedon tai työnnön lisää. Samalla hän on kuitenkin nöyrä: hän ei puske itseään liikaa.

Crossfit on opettanut Teijalle sekä sitkeyttä että armollisuutta. Uudet opit ovat siirtyneet myös työelämään. Teija työskentelee projekti-insinöörinä rakennuttaja­konsulttifirmassa.

Työpaikan pikkujouluissa Teija nimitettiin työpaikan auringoksi.

– Olen töissä sitkeämpi enkä stressaannu enää samalla tavalla kuin aiemmin. Itseluottamukseni on noussut ropisemalla. En silti kuvittele olevani korvaamaton vaan tiedän, että maailma pysyy pystyssä ja työt pyörivät ilman minuakin.

Työpaikan pikkujouluissa Teija nimitettiin työpaikan auringoksi.

Vaikeimpinakin aikoina hän on ajatellut, että hänen – ja meidän kaikkien – sisällä on pieni ”kultainen minä”. Nyt se kultainen Teija on täydessä loistossaan.

Juttu on julkaistu Kotilääkärin numerossa 7/2022.

X