Liikunta

Naruhyppely on uusi hittilaji – ”Aikuiset hyppivät yleensä tosi paljon paremmin kuin lapset”

Naruhyppely on tehokasta kuntoilua mutta myös akrobaattinen taitolaji, jossa huiput kilpailevat. Jumppatunnin helpoin temppu onnistui ensikertalaiseltakin.

Teksti:
Hannele Tavi
Kuvat:
Sampo Korhonen

Kaikenikäisille sopivassa lajissa tehdään erilaisia liikkeitä ja liikesarjoja narulla hyppien.

Naruhyppely on tehokasta kuntoilua mutta myös akrobaattinen taitolaji, jossa huiput kilpailevat. Jumppatunnin helpoin temppu onnistui ensikertalaiseltakin.

Pappi, lukkari, talonpoika… Naruhyppely saa vanhan lastenlorun pyörimään mielessäni.

Koulun liikuntasalissa ympärilläni on kymmenisen muuta eri-ikäistä hyppijää, jotka ovat tulleet Rope Skipping Workout -tunnille. Hienon kuuloinen nimi tarkoittaa jumppatuntia, jossa hypitään hyppynarulla.

Huomaan ajattelevani, että tämä naruhyppely on tällaista lasten leikkiä, mutta jo alkulämmittelyn aikana hiusrajastani alkaa valua hikipisaroita toisensa jälkeen.

Naruhyppely kehittää lihaskestävyyttä, kuntoa, koordinaatiota…

Maailmalla todella suosittu rope skipping eli naruhyppely on nousussa myös Suomessa. Kaikenikäisille sopivassa lajissa tehdään erilaisia liikkeitä ja liikesarjoja narulla hyppien. Narulla voidaan myös temppuilla joko yksin tai yhdessä kavereiden kanssa. Laji kehittää ainakin lihaskestävyyttä, kuntoa, koordinaatiota ja rytmitajua.

Tunnin ohjaajat Jaana Hyrkäs ja Eeva Norros innostuivat naruhyppelystä viisi vuotta sitten nähtyään ruotsalaisten taitureiden esiintyvän voimistelutapahtuma Gymnaestradassa.

– Rope skippingissä ei tarvitse näyttää kauniilta, vaan tärkeää on suorittaa liikkeitä rennosti ja taloudellisesti, joukkuevoimistelutaustainen Jaana kertoo.

Koska Suomessa ei ollut mahdollista kouluttautua lajin ohjaajaksi, Jaana ja Eeva kävivät opiskelemassa lajia Ruotsissa. Nyt he kiertävät ympäri maata kouluttamassa uusia ohjaajia.

– Vaikkei hyppisseuroja vielä olekaan muualla kuin Helsingissä, laji leviää somessa ja netissä ja on sitä kautta helposti harrastettavissa. Meilläkin on ympäri Suomen kavereita, jotka harrastavat verkon ja somen kautta, Jaana kertoo.

Lue myös: 10 minuuttia riittää: hyppynarutreeni polttaa tehokkaasti rasvaa – Jutta Larm vinkkaa, miten teet treenistä kiinnostavan

Naruhyppely onnistuu parhaiten muovinarulla

Kun lämmöt on saatu hypeltyä, pääsemme opettelemaan tämän kerran temppua, josta ohjaajat näyttävät eri vaikeusasteita.

Ennen kuin Jaana ehtii luokseni ja näyttää kädestä pitäen, miten vasen käsi viedään taakse ja oikea heilahtaa vartalon edessä kahdeksikossa, ehdin vilkaista muiden hyppijöiden taidonnäytteitä. Jotkut hyppivät ja pyörivät itsekin kahdeksikossa.

”Näissä naruissa on pidemmät kahvat, jotka auttavat tempuissa.”

Tunnilta lainaan saamani hyppynaru liikkuu hämmästyttävän nopeasti, joten saan tempun helpoimman version onnistumaan muutaman yrityksen jälkeen.

– Kaikilla naruilla voi hyppiä, mutta näissä naruissa on pidemmät kahvat, jotka auttavat tempuissa. Naru on muovia, joten se liikkuu eri tavalla kuin köysinaru, Jaana sanoo.

Tunti on rakennettu zumba-tunnin tyyliin siten, että aina musiikki­kappaleen vaihtuessa vaihdamme tehtävää liikesarjaa.

Lempikohtani on, kun teemme tehotreenin poptähti Gaylen Abcdefuhittibiisin tahtiin. Kappaleen päälle miksattu koneääni sanoo tasaisin väliajoin, milloin on aika vetää ihan täysiä ja milloin on aika pitää kymmenen sekunnin tauko. Vedot ovat vuorotellen hyppimistä ja lihaskuntoa eli punnerrusta tai kyykkyjä.

Naruhyppelyn perustekniikat oppii nopeasti

Jos alkulämmittelyssä tuli pikkuisen hiki, nyt naruhyppely on saanut vesiputouksen valumaan otsaltani. Ei uskoisi, että tuntia on takana vasta vartti.

Tunnin alkuosa on ollut mukavaa tekemistä, jossa olen pysynyt suurin piirtein mukana. Kun siirrymme tekemään askelsarjoja, naru on useammin jalkojeni alla kuin pyörimässä ympärilläni.

Minulle jo yksinkertaisen koreografian liikkeet ovat hankalia. Ohjaajat kuitenkin lohduttavat, että yleensä perustekniikat oppii tosi nopeasti, kunhan hetken vain harjoittelee.

– Aikuiset hyppivät yleensä tosi paljon paremmin kuin lapset, Jaana paljastaa.

Tunnin lopuksi teemme vielä yhden kappaleen verran vatsalihaksia, minkä jälkeen alkaa leikkimisosio. Salin keskellä pyöritetään kolmea pitkää hyppynarua, joiden ali meidän pitää juosta. Vaikka välillä kaappaan koko narun mukaani, ohjaajat vain kannustavat:

– Stiplut kuuluvat lajiin!

Lue myös Kotilieden juttu: Vastuskuminauha on huokea treeniväline, joka pitäisi löytyä jokaisen kotoa – ota talteen aloittelijalle sopivat treeniliikkeet!

X