Liikunta

Onko kompressiovaatteista oikeasti hyötyä? Selvitimme asian ja listasimme kuntoilijaa eniten kiinnostavat faktat

Kompressiovaatteiden mainostetaan tekevän suorastaan ihmeitä palautumiselle, suorituskyvylle ja aineenvaihdunnalle. Selvitimme, onko niistä oikeasti hyötyä tavalliselle kuntoilijalle.

Teksti:
Päivi Pelkonen
Kuvat:
Istock

Vaikka kompressiovaatteet tulivat urheilukauppoihin muutamia vuosia sitten, eivät ne ole uusi keksintö.

Kompressiovaatteiden mainostetaan tekevän suorastaan ihmeitä palautumiselle, suorituskyvylle ja aineenvaihdunnalle. Selvitimme, onko niistä oikeasti hyötyä tavalliselle kuntoilijalle.

Kompressiovaatteella tarkoitetaan tiukasti istuvaa vaatekappaletta, joka aiheuttaa pienen paineen halutulle alueelle iholle ja lihaksiin. Painevaate taas on yleisnimitys kompressiovaatteille tai vaatteille, joissa paine on tasainen koko vaatteen laajuudella.

Lääkinnällisiin tarkoituksiin käytettävän paineen mittayksikkönä käytetään elohopeamillimetrejä (mmHg). Kompressiovaatteet eroavat painevaatteista siinä, että niissä paine vaihtelee. Paine on kompressiovaatteissa suurimmillaan kehon ääriosissa ja keventyy kehon keskiosaa kohden.

Vaikka kuntoilijoille suunnatut kompressiovaatteet tulivat ryminällä urheilukauppoihin muutamia vuosia sitten, eivät ne suinkaan ole mikään uusi keksintö. Kompressio- ja painevaatteita on käytetty lääkinnällisenä hoitomuotona jo useita vuosikymmeniä. Painevaatteita on käytetty lääkinnällisessä tarkoituksessa muun muassa palovammapotilaiden, kroonisten kipupotilaiden, turvotusongelmien ja syöpäsairauksien hoidossa.

Mitä hyötyä kompressiovaatteista on sitten kuntoilijalle? Vai onko? Selvitimme 7 kuntoilijaa eniten kiinnostavaa faktaa:

1. Kompressiovaatteet nopeuttavat palautumista jo harjoittelun aikana

Myyntipuheet eivät näytä olevan pelkkiä myyntipuheita ainakaan palautumisen osalta. Käyttämällä kompressiovaatteita rasittavan kestävyys- tai lihaskuntoharjoittelun aikana voi nopeuttaa omaa palautumistaan. Kompressiovaatteet näyttäisivät parantavan aineenvaihduntaa vilkastuttamalla hapenkuljetusta lihaksissa, mikä nopeuttaa palautumista.

Urheilijan jalat, joissa kompressiovaatteet
Käyttämällä kompressiovaatteita rasittavan kestävyys- tai lihaskuntoharjoittelun aikana voi nopeuttaa omaa palautumistaan.

2. Harjoittelun jälkeinenkin palautuminen nopeutuu

Palautuminen voi tehostua ja nopeutua kompressiovaatteita käyttämällä myös harjoittelun jälkeen. Näyttäisi siltä, että kompressiovaatteiden käyttö vähentäisi harjoittelun jälkeisiä lihaskipuja, turvotusta ja väsymyksen tunnetta.

Se, kuinka paljon tavallinen kuntoilija sitten hyötyy nimenomaan kompression palauttavasta vaikutuksesta, on epäselvää. Pelkkien kompressiovaatteiden avulla voi olla vaikea korjata tilannetta. jos perusasiat liikunnan, ravitsemuksen ja levon suhteen eivät ole tasapainossa.

3. Kompressiovaatteet parantavat voimaa ja räjähtävyyttä

Ilouutisia voimaharjoittelijoille! Kompressiovaatteet näyttäisivät vauhdittavan nopeusvoimassa sekä lihasvoimassa käytettävien lihasten palautumista. Jos siis harjoittelet esimerkiksi intensiivisesti salilla tai haluat parantaa loikkatreeneissä hyppyjesi räjähtävyyttä, käytä kompressiovaatteita, jotta olet uudessa harjoitusiskussa mahdollisimman pian.

4. Apua selkä- ja hartiaseudun ongelmiin

Painevaatteista saattaa olla apua myös selkä- ja hartiaseudun ongelmiin. Mittatilauspainevaatteet auttavat vähentävään jännitys- ja kiputiloja sekä virheasentoja.

Painevaatteet auttavat vaikuttamalla aivoihin saapuviin viesteihin. Ne lisäävät tietoisuutta omasta kehosta ja sen toiminnasta.

Painevaatteita voi siis käyttää ryhdin kehittämiseen, ongelmien ennaltaehkäisyyn sekä lihasten aktivointiin.

5. Pidä kompressiovaatteita yllä riittävän kauan

Ei riitä, että lähtee treenaamaan viimeiset merkkivaatteet päällä. Jotta kompressiovaatteista saa täyden hyödyn palautumiseen, kuntoilijan tulisi pitää kompressiovaatteita yllään myös urheilusuorituksen jälkeen.

Parhaimmat hyödyt kompressiovaatteista näyttäisi saavan, jos muistaa pitää niitä yllä useita tunteja treenien päättymisen jälkeen, 12 tunnista jopa kahteen vuorokauteen asti. Tämä tarkoittaa siis sitä, että kompressiovaatteet tulisi olla päällä treenien lisäksi myös töissä ja nukkuessa.

6. Kompressiovaatteet vähentävät loukkaantumisriskiä

Näyttäisi siltä, että kompressiovaatteiden käyttämisellä olisi myös välillinen vaikutus loukkaantumisriskien pienenemiseen urheillessa, koska niiden käyttö parantaa palautumista. Hyvin palautuneena loukkaantumisriskit ovat kuntoillessa pienemmät.

Kompressiovaatteiden käytöstä voi olla erityistä hyötyä ylipainoisille kuntoilua aloittaville henkilöille. Ylipainoiset kuntoilijat ovat alttiimpia penikkataudille, venähdyksille, nyrjähdyksille ja nivelsideongelmille aloittaessaan harjoittelua.

7. Teho todennäköisesti sitä parempi, mitä peittävämpi tuote on

Urheilussa kompressiovaatteiden palauttava vaikutus on todennäköisesti sitä parempi, mitä peittävämpi tuote on, koska palautuminen ei ole pelkästään paikallista.

Kun siis valitset kauppojen laajoista tuotevalikoimista tuotteita, t-paidan sijaan kannattaa ostaa mahdollisimman peittävät koko vartalon kompressiovaatteet.

Lähteet: Lymed, Novus Aditus, Lymed, Lymed, mxp4u, Verywell Fit, McDavid, I Am Superhero, ResearchGate

X