Liikunta

Näin löydät täydellisen juoksutakin – ota erityisesti nämä asiat huomioon

Hyvä juoksutakki suojaa sinua säällä kuin säällä. Sopivaa juoksutakkia voi olla kuitenkin vaikea löytää, sillä Suomessa sää vaihtelee vuodenajasta riippuen ääripäästä toiseen. Näillä vinkeillä vältät hutiostokset.

Teksti:
Päivi Pelkonen
Kuvat:
Istock

Laadukas juoksutakki on päälläsi huomaamaton.

Hyvä juoksutakki suojaa sinua säällä kuin säällä. Sopivaa juoksutakkia voi olla kuitenkin vaikea löytää, sillä Suomessa sää vaihtelee vuodenajasta riippuen ääripäästä toiseen. Näillä vinkeillä vältät hutiostokset.

Millainen on hyvä juoksutakki? Vaikka et olisikaan vannoutunut välineurheilija, hyvät varusteet tekevät mistä tahansa harrastuksesta miellyttävämmän.

Hyvää juoksutakkia voi olla kuitenkin vaikea löytää, sillä keliolosuhteet vaihtelevat maassamme niin paljon. Se, millainen on hyvä laadukas juoksutakki juuri sinulle, riippuu paljon myös siitä, millainen juoksija olet.

Vaikka meillä kaikilla olisi erilaisia tarpeita, toiveita ja vaatimuksia hyvälle juoksutakille, jotain yhteistäkin löytyy. Hyvä juoksutakki suojaa sinua säällä kuin säällä: Juoksutakin tehtävänä on pitää sinut lämpimänä ja suojata sekä kosteudelta että kylmyydeltä. Laadukas juoksutakki on päälläsi huomaamaton ja poistaa liikkuessa syntynyttä hikeä ja kosteutta iholta ulospäin.

Kokosimme yhteen vinkit siitä, miten löydät itsellesi hyvän juoksutakin.

Millainen on hyvä juoksutakki? Riippuu siitä, millainen juoksija olet

Oletko aloittelija vai kokenut konkari? Millaista matkaa juokset? Juoksetko pitkiä matkoja vai lyhyitä spurtteja?

Varsinkin aloittelijat saattavat yllättyä, kuinka kevyissä vaatteissa lenkille kannattaa lähteä. Liikunnan aikana kehon lämmöntuotanto lisääntyy. Hien tehtävänä on huolehtia elimistön jäähdytyksestä. Juoksulenkillä hien lisäksi oikeat varusteet auttavat säätelemään lämpöä, mutta myös pitämään sinut kuivana. Sinulla on todennäköisesti säähän sopivat varusteet, kun ennen liikkeelle lähtöä tunnet olosi hieman viileäksi tai jopa kylmäksi.

Sään lisäksi myös juoksuvauhtisi ja -matkasi vaikuttavat  siihen, kuinka paljon päälle kannattaa pukea. Rivakoiden spurttien ajaksi ylleen kannattaa laittaa kevyt juoksutakki, josta saa tarvittaessa hihat irti suorituksen ajaksi. Juoksuliivi sopii taas parhaiten intervalleihin ja kovavauhtisiin juoksuihin, joilla tulee takuuvarmasti kuuma ja hihat vain haittaavat liikettä.

Sinulla on todennäköisesti säähän sopivat varusteet, kun ennen liikkeelle lähtöä tunnet olosi hieman viileäksi tai jopa kylmäksi.

Valitse juoksutakki paitsi lenkin, myös sään mukaan. Hyvä juoksutakki pitää sinut kuivana aina.
Peruslenkeillä hyvä juoksutakki voi olla parempi vaihtoehto kuin juoksuliivi, varsinkin jos juoksuvauhtisi on maltillinen.

Harva juoksutakki sopii joka säähän

Juoksetko vain tiettyinä vuodenaikoina vai lähdetkö lenkille säällä kuin säällä? Juoksutakin ostajan yksi suurimmista virheistä on se, ettei takin ostohetkellä mieti, milloin juoksulenkkinsä juoksee.

Jos juokset ympäri vuoden, juoksutakkia kannattaa vaihdella vuodenajan mukaan. Keväällä ja kesällä lenkillä toimii hyvin esimerkiksi mikrokuitukankaasta valmistettu juoksutakki, joka on kevyt ja ohut.

Gore-Tex -materiaalista valmistettu kuoritakki on puolestaan paras valinta sadekeleille. Gore-Tex-takin hengittävyys on kuitenkin huono, joten se ei ole paras  valinta tiukimmille hikilenkeille.

Talvella päälle kannattaa valita paksumpi juoksutakki, joka lämmittää, hengittää ja on vedenpitävä. Esimerkiksi softshell-takki on optimaalinen valinta talvilenkille.

Lue myös: Droppi, pronaatio ja kiertojäykkyys haltuun – juoksuvalmentaja kertoo, miten juoksukenkä kannattaa valita

Millainen vartalo sinulla on?

Juoksutakki ei saa olla liian iso, mutta ei myöskään liian pieni, jotta se päällä on mukava liikkua. Juoksutakki ei saa jäädä liehumaan tuulessa, vaan sen pitää myötäillä vartaloasi.

Älä hanki liian isoa takkia ainakaan varmuuden vuoksi: paukkuvimmilla pakkasilla kerrospukeutuminen pitää talvijuoksijan kyllä suojassa, mutta ei silti kannata liioitella sitä, miten paljon jättää varaa näille kerroksille.

Kerrospukeutumisessa ensimmäisenä päälle puetaan aluskerros, joka siirtää kosteutta pois ja pitää sinut kuivana ja mukavan lämpimänä. Aluskerroksen materiaaleina kannattaa käyttää joko keinokuituja tai hienoa merinovillaa.

Toista kerrosta kutsutaan välikerrokseksi. Vaatteen lämpimyys riippuu sen ilmavuudesta. Välikerroksen merkitys korostuu erityisesti kylmillä ilmoilla juostessa. Välikerroksen vaatteet ovat kevyitä ja huokoisia ja sitovat itseensä paljon ilmaa. Parhaita välikerroksen materiaaleja ovat villa, merinovilla ja huokoiset fleecet.

Jos olet epävarma millaisen ja minkä kokoisen talvijuoksutakin hankkisit, sovita juoksutakkia ne vaatteet yllä, joilla lähtisit talvella todella juoksemaan.

Lue myös: 5 vinkkiä, joiden avulla löydät hyvät urheiluliivit

X