Liikunta

Penikkatauti vaanii aloittelevaa juoksulenkkeilijää – asiantuntija kertoo, miten torjut vaivan

Kevät houkuttelee hölkkäämään, mutta penikkatauti voi iskeä, jos juoksun aloittaa liian tehokkaasti. Lue asiantuntijan vinkit vaivan ehkäisyyn.

Teksti:
Satu Virtanen
Kuvat:
iStock

Penikkatauti kipuilee jalassa ja lievittyy usein kylmähoidolla.

Kevät houkuttelee hölkkäämään, mutta penikkatauti voi iskeä, jos juoksun aloittaa liian tehokkaasti. Lue asiantuntijan vinkit vaivan ehkäisyyn.

Kun säären sisäosa kipuilee ja turpoaa, voi kyseessä olla penikkatauti. Nimi on harhaanjohtava, sillä tosiasiassa kyseessä ei ole tauti tai sairaus. Penikkatauti tarkoittaa säären sisäosan lihasaition kiputilaa, joka tuntuu erityisesti nilkan ojennuksessa ja pahenee rasituksessa.

Kipu tuntuu säären sisäosassa, yleensä alimman kolmanneksen alueella, lähellä nilkkaa.

− Tunne on kasvava kipu suorituksen eli lihasaktivoinnin aikana ja sen jälkeen, kuvailee fysioterapeutti ja jalkaspesialisti Jarmo Kari Turussa ja Salossa toimivasta Jalkaneuvola Fysiopaletista.

Penikkataudille altistaa nopeasti kasvava kuormitus. Tyypillisessä tapauksessa oireiluun johtaa äkillisesti ja liian kovilla tehoilla aloitettu juoksuharrastus. Suuren kuormitusmäärän lisäksi oireille altistavat nilkan toimintahäiriöt.

−Oireilu on tyypillisintä juoksijoille, mutta paljon hyppelyä ja päkiäkontaktia vaativissa lajeissa oireilua esiintyy myös. Esimerkiksi kamppailulajit voivat altistaa penikkaoireille, Kari kertoo.

Hoitamatta jäänyt penikkatauti voi aiheuttaa kroonistunutta kipua. Tällöin kipu jatkuu yli kolmen kuukauden ajan, lihaksen tulehdustila pahenee ja lihasaitiopaineet kovettavat lihaksen pehmytosan. Seurauksena on erittäin paineluarka kohta jalassa.

Penikkatauti vaatii lepoa

Jos säären sisäosa kipuilee rasituksessa, tilanne kannattaa tarkistuttaa jalkoihin erikoistuneella fysioterapeutilla. Jos asiantuntija toteaa penikkataudin, hoitona on aluksi lepo. Nilkan toimintaa rasittavaa liikuntaa on vähennettävä.

Jos kipua edelleen ilmenee, kylmähoito on hyvä keino akuutin kipuvaiheen lievittämiseen. Penikkatauti voi helpottaa myös tulehduskipulääkkeillä.

− Hyvä itsehoitovinkki on paikallinen jäähieronta noin 10 minuutin ajan aina harjoituksen jälkeen. Sen voi tehdä jääpaloja avuksi käyttäen, Kari neuvoo.

Kivun hellitettyä hierontaa on hyvä jatkaa ilman jääpaloja. Karin mukaan klassinen hieronta pohkeille edistää aineenvaihduntaa ja nopeuttaa rasituksesta palautumista. Oireilun uusimista voi ehkäistä myös erilaisilla harjoitusliikkeillä, mutta omin päin niitä ei kannata lähteä tekemään.

− Netti on täynnä tuhansien ja yhden niksin ohjeita, mutta fysioterapeutilta saa harjoitusohjeita omaan tilanteeseen räätälöitynä, Kari tuumaa.

Malttia ja monipuolisuutta treeniin

Hyvät jalkineet ovat tepsivä keino ehkäistä penikkatauti ja muita lenkkeilyharrastuksen rasitusoireita. Juoksemaan ei kannata lähteä millä tahansa tossuilla vaan hankkia kunnolliset, iskua vaimentavat juoksukengät.

Aloitteleva juoksija säästyy parhaiten penikkataudilta, kun muistaa maltillisen kuormituksen juoksuharrastuksensa alussa. Kuormitusta kannattaa lisätä vähän kerrallaan, jotta jalat ehtivät tottua juoksun aiheuttamaan iskutukseen. Jalkoja säästää myös se, jos valitsee lenkkialustaksi jonkin muun kuin asvaltin.

−Lisäksi monipuolinen aerobinen harjoittelu on viisasta. Esimerkiksi vesiliikunta, pyöräily ja hiihto eivät rasita säären alueen lihasaitioita iskutuksella. Kannattaa siis ottaa niitä harjoitusohjelmaan, Kari vinkkaa.

Lue myös: 77 kiloa hoikempi Anna-Mari löysi juoksun nautinnon – Seura.fi

X