Hyvinvointi

Jaiks, sääriin ilmestyi suonikohjuja! Mitä ne kertovat verisuonten terveydestä ja miten niistä pääsee eroon?

Pintalaskimoiden vajaatoiminta yleistyy iän myötä. Pienten pintalaskimoiden hoito on lähinnä esteettistä hoitoa. Kotilääkärin lukija kysyy yleislääketieteen erikoislääkäri Jaakko Haloselta, miten suonikohjuista pääsee eroon.

Teksti:
Virve Järvinen
Kuvat:
iStock

Pohkeiden lihaksia aktivoiva liikkuminen ehkäisee ja helpottaa pintalaskimoiden vajaatoimintaan liittyviä oireita.

Pintalaskimoiden vajaatoiminta yleistyy iän myötä. Pienten pintalaskimoiden hoito on lähinnä esteettistä hoitoa. Kotilääkärin lukija kysyy yleislääketieteen erikoislääkäri Jaakko Haloselta, miten suonikohjuista pääsee eroon.

Mistä johtuvat vuoden aikana sääriini ja varsinkin nilkkoihini ilmestyneet muutaman sentin mittaiset tummat ”katkenneet suonet”? Säären ulkosyrjälle, polven alapuolelle on syntynyt isohko hämähäkkimäinen verisuonikeräymä. Jaloissa on joskus suonenvetoa. Miten näistä muutoksista pääsee eroon? Harmillisia vaivoja, 60 v.

Yleislääketieteen erikoislääkäri Jaakko Halonen vastaa:

”Kuvaamasi oireet sopisivat alaraajojen pintalaskimoiden vajaatoimintaan. Taipumus on osin perinnöllinen. Vaiva yleistyy iän myötä ja se on tavallisempi naisilla. Varmaa syytä sille, miksi alaraajojen laskimoiden toiminta heikkenee toisilla, ei tiedetä.

Pintalaskimoiden vajaatoiminnan taustalla on alaraajojen laskimoiden paineen nousu. Se vaurioittaa pintalaskimoita ja saa aikaan kuvaamiasi tummia tai hämähäkkimäisiä pintalaskimomuodostelmia ja suonikohjuja.

Paine laskimoissa nousee, koska jalan laskimoläpät ovat vaurioituneet ja veri pääsee virtaamaan laskimoissa myös toiseen suuntaan eli ei vain kohti sydäntä ja keuhkoja. Paine voi nousta myös siksi, että alaraajojen lihasten toiminta on vähäistä. Normaalissa tilanteessa alaraajojen verenkierron laskimopaluu sydämeen päin edistyy, kun alaraajojen lihakset liikkeessä supistuvat ja puristavat verta laskimoissa sydämeen päin.

Lihavuuskin altistaa alaraajalaskimoiden paineen nousulle, sillä se kohottaa vatsa­ontelon sisäistä painetta, mikä haittaa laskimoveren paluuta sydämeen päin. Lihaskrampit eli suonenvedot syntyvät, kun heikentynyt laskimoverenkierto haittaa alaraajalihasten aineenvaihduntaa.

Pohkeiden lihaksia aktivoiva liikkuminen ehkäisee ja helpottaa oireita. Se voi olla esimerkiksi reipasta kävelyä, hölkkää, tanssia tai hiihtoa. Kompressiosukista on apua etenkin, jos nilkat ja sääret turpoilevat.

Pienten pintalaskimoiden hoito on lähinnä esteettistä hoitoa, josta voi kysyä yksityisellä lääkäriasemalla vastaanottavalta verisuonikirurgilta. Hän voi samalla arvioida laskimoiden vajaatoiminnan tilanteen.”

Lue myös: Tervemenoa tukisukat – hoida suonikohjut kuntoon kesällä! Verisuonikirurgi vastaa 10 kysymykseen suonikohjuista

Kysymykseen vastasi yleislääketieteen erikoislääkäri Jaakko Halonen.

Juttu on ilmestynyt Kotilääkärin numerossa 10/2023.

X