Terveys

Psoriaasi vaatii hoitamista aamuin illoin, ja joskus rasvausrumba turhauttaa – Annika, 38: ”Nuorempana ihosairaus hävetti”

Annika Forseliuksen, 38, psoriaasi puhkesi parikymppisenä hiuspohjaan ilmestyneinä läiskinä. Myöhemmin ihottuma levisi muualle vartaloon. Nykyään Annika tietää, mitkä asiat pahentavat ihosairautta, ja on oppinut suhtautumaan sairauteen lempeästi.

Teksti:
Maria Lieto
Kuvat:
Sara Pihlaja

– Auringon ultraviolettisäteily saa ihoni voimaan paremmin, Annika Forselius sanoo.

Annika Forseliuksen, 38, psoriaasi puhkesi parikymppisenä hiuspohjaan ilmestyneinä läiskinä. Myöhemmin ihottuma levisi muualle vartaloon. Nykyään Annika tietää, mitkä asiat pahentavat ihosairautta, ja on oppinut suhtautumaan sairauteen lempeästi.

”Psoriaasi aiheuttaa minulle paksuuntuneita, kuivia ja punoittavia hilseläiskiä ympäri kehoa. Erityisesti niitä ilmenee kyynärpäissä, hiuspohjassa, polvissa, reisissä ja korvissa. Vartalon hilseläiskät ovat läpimitaltaan muutaman senttimetrin kokoisia. Kasvojen iholla, kainaloissa ja säärissä psori oireilee pisaramaisena ihottumana.

Aloin kärsiä hiuspohjan kutisevista hilseläiskistä parikymppisenä. Pahimmillaan hiuspohja on ollut kauttaaltaan psoriaasin peittämä. Ihopsoriaasidiagnoosin sain kuitenkin vasta kahdeksan vuotta sitten, kun ihottuma levisi hiuspohjasta myös muualle vartaloon. Kokenut ihotautilääkäri osasi diagnosoida psoriaasin silmämääräisesti heti hilseläiskät nähtyään.

Kolme vuotta sitten gynekologi totesi minulla koepalan perusteella myös intiimialueen psoriaasin. Se aiheuttaa genitaali­aluee­ni limakalvoille kutisevaa ja kuumottavaa ihottumaa. Intiimialueen psoriaasi vaikuttaa seksielämään, sillä oireilun aikana yhdyntä ei ole mahdollista. Kun psoriaasin rikkomat limakalvot ovat kipeät, vältän myös esimerkiksi pyöräilyä ja uimista.”

Lue myös: Tarttuuko psoriasis? Mitä psoriasiksesta luullaan ja mitä tiedetään – 9 väitettä

Psoriaasi pahenee, jos rasvauksen jättää väliin parina päivänä

”Psoriaasi aiheuttaa sen, että joudun varaamaan ihonhoidolle paljon aikaa. Rasvaan vartaloani perusvoiteella aamuin illoin. Lisäksi minulla on omat tuotteet hiuspohjan, korvien ja kasvojen ihon sekä intiimialueen hoitoa varten. Takrolimuusivoide helpottaa intiimialueen psoriaasia, ja hiuspohjan ihottumaa hoidan kortisonipohjaisilla lääkeliuoksilla.

Psoriaasi pahenee, jos jätän rasvauksen väliin parina päivänä. Joskus jatkuva ylläpitohoito turhauttaa ja aiheuttaa hoitoväsymystä. Välillä olisi ihanaa sujahtaa puhtaisiin lakanoihin ilman jokailtaista rasvausrumbaa.”

Lue myös: Maija Hietala ui ja tanssii psoriasisläiskistä ja ihmisten katseista huolimatta: ”Ilman sairauksiani olisin varmaan itsekeskeisempi ihminen”

”Nuorempana välttelin uimahalleja ja julkisia saunoja”

”Onneksi psoriaasille on ominaista oireiden aaltomaisuus. Pahenemisvaiheiden kesto vaihtelee viikosta kuukauteen, kunnes tilanne taas helpottuu vähäksi aikaa. Stressi ja kiire laukaisevat pahenemisvaiheen herkästi. Psoriaasi pysyy kurissa parhaiten, kun elämäntyyli on rauhallinen ja unirytmi kunnossa. Talvipakkaset ja kuiva huoneilma ovat psorin vihollisia. Myös flunssa voimistaa iho-oireitani.

Nuorempana psoriaasi hävetti. Välttelin uimahalleja ja julkisia saunoja ja värjäsin hiukseni vaaleiksi häivyttääkseni hiuspohjan hilseläiskiä. Iän myötä karttuneen itsevarmuuden avulla olen oppinut suhtautumaan sairauteeni lempeästi. Vertaistuki on auttanut hyväksymään myös psoriaasiin liittyvät huonommat jaksot.”

Lue myös: Kotiliesi.fi: Psoriasiksessa on kolme muotoa: ihopsoriaasi, nivelpsoriaasi ja PPP – tällaista on sairastaa niitä kaikkia

X