Terveys

Gluteeniton ruokavalio on keliaakikolla elinikäinen – näin Annika, 34, sopeutui yllättävään diagnoosiin

Annika Sipiläinen piti vatsavaivojaan stressin aiheuttamina, kunnes ystävä patisti tutkimuksiin. Keliakiadiagnoosi ei lopulta ollutkaan katastrofi. Gluteeniton ruokavalio on ollut yllättävänkin helppo juttu, kun vertaistukea on ollut lähellä.

Teksti:
Virve Järvinen
Kuvat:
Tommi Anttonen

Annika Sipiläinen sai keliakiadiagnoosin puoli vuotta äitiään myöhemmin. Nykyään hän vaihtelee ja testailee reseptejä äidin kanssa.

Annika Sipiläinen piti vatsavaivojaan stressin aiheuttamina, kunnes ystävä patisti tutkimuksiin. Keliakiadiagnoosi ei lopulta ollutkaan katastrofi. Gluteeniton ruokavalio on ollut yllättävänkin helppo juttu, kun vertaistukea on ollut lähellä.

Itkuhan siitä tuli. Annika Sipiläinen, 34, sai kuulla sairastuneensa keliakiaan. Kun lääkäri soitti ja kertoi keliakiatestin tuloksista, Annika nieleskeli kyyneliään. Hän ei tahtonut uskoa kuulemaansa.

– Pidin vatsavaivojani stressivatsana ja keliakiatestiä läpihuutojuttuna, joka vahvistaisi oman diagnoosini.

Töissä oli kiirettä ja elämässä vastoinkäymisiä, ja Annika ajatteli, että hän reagoi stressiin vatsallaan.

– Keliakia ei edes käväissyt mielessäni, vaikka se oli todettu äidilläni puoli vuotta aiemmin. Olin tottunut oikuttelevaan vatsaani ja pidin oireitani normaaleina. Mutta ne olivat sittenkin keliakiaa.

Kun Annika kertoi äidin diagnoosista keliakiaa sairastavalle ystävälleen, tämä huolestui. Ystävä tiesi, että alttius keliakiaan kulkee perimässä. Hän kehotti Annikaa hakeutumaan laboratoriotutkimuksiin.

– Ilman ystävääni keliakiani olisi yhä piilevä sairaus ja terveyteni olisi vaarassa. Hoitamaton keliakia voi aiheuttaa esimerkiksi suolistosyöpiä ja lapsettomuutta, kahden lapsen äiti Annika kertoo.

Laboratoriotutkimusten jälkeen Annikalle tehtiin tähystystutkimus. Sen jälkeen hänen oli pakko uskoa, että syy vatsavaivoihin oli keliakiassa.

– Tähystävä lääkäri sanoi, että ohutsuoleni oli tyypillinen keliaakikon suoli, jossa suolen limakalvon nukkakerros ja ulokkeet olivat surkastuneet.

”Olin tottunut oikuttelevaan vatsaani ja pidin oireitani normaaleina.”

Äidiltä vertaistukea ja vinkkejä 

Annika soitti diagnoosistaan ensimmäisenä äidilleen. Puhelimessa äiti ja tytär surivat yhdessä Annikan sairastumista.

– Sairastumiseni sattui äitiini yhtä paljon kuin minuun. Jokainen vanhempi haluaa lapselleen terveen elämän.

Pian yhteisestä sairastumisesta löytyi myös hyvää: vertaistuki oli lähellä.

– Keliakian hoitona on gluteeniton ruokavalio, ja äidillä oli siitä jo kokemusta.

Äiti sai houkuteltua Annikan mukaansa hiljattain keliakiaan sairastuneille tarkoitetulle viikonloppukurssille. Kurssiohjelmaan kuului lääkärin, ravitsemusterapeutin ja psykologin luentoja, ja asiantuntijat ja pidempään keliakiaa sairastaneet antoivat käytännön vinkkejä gluteenittoman arkeen.

Kurssin jälkeen Annikasta alkoi tuntua samalta kuin kurssilla tutuksi tulleesta, pidempään keliakiaa sairastaneesta vertaisesta:

– Jos joutuisin valitsemaan itselleni yhden sairauden, valitsisin keliakian. Sen hoitoon ei tarvita lääkkeitä, se ei aiheuta kipua eikä se näy eikä tunnu muualla kuin ruokapöydässä.

Annika Sipiläisellä on gluteeniton ruokavalio.
Kotona gluteeniton ruokavalio sujuu jo rutiinilla. Annika ei joudu ajattelemaan syömisiään.

Gluteeniton ruokavalio tuntuu kukkarossa

Gluteeniton ruokavalio ja siihen totuttelu käynnistyivät niin, että Annika siivosi keittiön kuiva-ainekaapin ja varasi ylähyllyn gluteenittomille kuiva-aineille.

– Ylähyllyn täyttäminen oli helppoa. Kaupoissa on paljon gluteenittomia jauhoseoksia, ja osa viljoista on luonnostaan gluteenittomia.

Annika oppi nopeasti silmäilemään ruokapakkauksia ja niiden tuoteselosteita.

– G-kirjain hyllyn reunassa ja pakkausselosteeseen usein vahvennettuna merkattu vehnä helpottavat keliaa­kikon ruokaostoksia.

Jääkaappiin Annika hankki kaksi margariinirasiaa: toisen perheelle, toisen itselleen. Ruoanvalmistukseen käytettävät välineet pysyivät yhteisinä, sillä ruoasta astiaan siirtyneet gluteenijäämät häviävät astianpesukoneessa.

Ainoa ruokavalion toteuttamista vaikeuttava asia tuli esiin kaupan kassalla.

– Gluteeniton ruokavalio tulee tavalliseen verrattuna huomattavasti kalliimmaksi. Toisin kuin aiemmin, keliakiaan sairastunut ei enää saa Kelalta ruokavaliohoidon aiheuttamiin kustannuksiin kohdennettua tukea.

”Itse leipomalla säästää”

Gluteenittomien viljatuotteiden makuun ja rakenteeseen tottuminen vie aikansa ja vaatii riittävän paljon toistoja, Annika tiesi.

– Toistojen kanssa teki tiukkaa, sillä sain keliakiadiagnoosin samaan aikaan kuin aloin odottaa toista lastani. Alkuraskauden pahoinvointi ja minulle uusi tattari olivat huono yhdistelmä.

Puoliso tuki Annikaa etsimällä kaupasta gluteenittomia tuotteita, jotka eivät sisällä tattaria, ja leipomalla gluteenitonta leipää.

– Mies leipoi ja minä maistelin ja valitsin, mikä tuotoksista meni jatkoon ja mikä ei – ja jatkoon päässeitä oli huomattavasti suurempi määrä kuin hylättyjä.

Annika huomasi, että sama gluteeniton leipä voi maistua eri kerroilla erilaiselta.

– Gluteeniton leipä on parhaimmillaan tuoreena. Kuivahtanut leipä ja osa valmisleivistä maistuvat sahanpurulta. Aloin ostaa leivät pakasteina ja lämmittää kuivahtaneen viipaleen mikrossa.

Kun raskauspahoinvointi hellitti, Annika innostui itsekin gluteenittomasta leipomisesta.

– Leipomalla ja tekemällä itse säästää. Leivinjauheella kohotettavien gluteenittomien leivonnaisten tekeminen on ihan samanlaista kuin muidenkin, mutta sitkon saaminen leipä- tai pullataikinaan vaatii yleiskonetta.

Gluteenittomasta leipomisesta on tullut perhepiirin yhteinen harrastus. Annika vaihtelee ja testailee reseptejä äitinsä kanssa. Tattari on palannut ruokavalioon, sillä äiti osaa tehdä siitä herkkua.

– Äidin tattarikuoreen leipomat riisipiirakat muistuttavat ruiskuoreen tehtyjä.

”Gluteeniton ruokavalio tulee kalliimmaksi. Itse leipomalla säästää.”

Gluteeniton ruokavalio vei vatsavaivat muutamassa päivässä

Gluteeniton ruokavalio on tehokas. Kun Annika aloitti ruokavalion, vatsavaivat helpottivat muutamassa päivässä. Hän tietää kokemuksesta, että ne palaavat entisenlaisina, jos hän syö erehdyksessä gluteenia.

Kotona gluteenittoman ruokavalion noudattaminen käy rutiinilla, eikä Annika joudu ajattelemaan syömisiään. Muu perhe syö entiseen tapaan, ja ruokapöydässä on usein kaksi makaronilaatikkoa rinnakkain. Perheen nelivuotias tytär tekee parhaansa, ettei äidin suuhun eksy gluteenia.

– Tytär kysyy aina ruokapöydässä, voinko syödä samaa ruokaa kuin hän vai onko siinä ”glutenkioo”.

Ihan joka paikkaan ei tytär pääse eikä ehdi valvomaan äitinsä syömisiä, eikä Annika aina huomaa olla varuillaan.

– Tytärtä olisi tarvittu jokin aikaa sitten kahvilassa, jossa tilasin salaatin.

Annika unohti tuolloin mainita, että hän haluaa annoksen gluteenittomana. Kun tarjoilija toi hänelle krutongeilla koristellun salaatin, Annikaa nolotti valtavasti. Hän oli sairastanut keliakiaa jo vuoden ajan ja silti unohti sen.

Annika pyyteli anteeksi unohdustaan; annos piti vaihtaa toiseen.

– Tarjoilija vastasi, ettei minulla ole mitään syytä pyytää anteeksi ja että unohduksia sattuu. Hänelläkin oli keliakia.

Silloin jo vähän naurattikin.

Lue myös: Näin keliaakikko pärjää matkalla – nämä vinkit on testattu moneen kertaan käytännössä!

X