Terveys

Saatko sinäkin urheilukellosta tai aktiivisuusrannekkeesta ihottumaa ranteeseen? Lääkäri neuvoo, miten vaivaa voi ehkäistä ja hoitaa

Aktiivisuuusrannekkeen alle tuleva ihottuma on ärsyttävä vaiva, jonka hoitaminen on joskus työlästä. Ranteen sitkeää ihottumaa on kuitenkin mahdollista ehkäistä. Lue jutusta lääkärin viisi vinkkiä!

Teksti:
Roosa Roivainen
Kuvat:
Istock

Urheilukello voi ärsyttää ihoa monesta syystä.

Aktiivisuuusrannekkeen alle tuleva ihottuma on ärsyttävä vaiva, jonka hoitaminen on joskus työlästä. Ranteen sitkeää ihottumaa on kuitenkin mahdollista ehkäistä. Lue jutusta lääkärin viisi vinkkiä!

Aktiivisuusrannekkeen takia ranteessa on punainen täplä, joka vaikuttaa ihottumalta. Onko syytä huolestua, jos aktiivisuusranneke ja ihottuma ovat jatkuva parivaljakko ranteessa?

Terveystalon yleislääkäri Toni Vännin mukaan on mahdollista, että silikoninen aktiivisuusranneke on syypää sille, että ranteeseen ilmaantuu ihottuma. Ihottumaa voi selittää esimerkiksi se, kello on ranteessa turhan tiukalla ja ranneke hankaa ihoa. Punainen täplä voi johtua myös rannekkeen alla olevasta kosteudesta, hiestä tai vaikkapa saippuan jäämistä. Kosteuden takia rannekkeen alla iho hautuu ja siihen voi jossain tapauksissa syntyä sieni-infektio.

– Kun ranneketta käytetään pitkään, kellon alle voi jäädä vettä tai jotain kemikaalia.  Tämä saattaa tehdä ranteeseen  ihottumaa. Ihmettelen, ettei enempää iho-oireita tule, koska urheilukelloja käytetään koko ajan, Vänni kertoo.

Lue myös: Testasimme neljä uutta urheilukelloa – tulokset kunnon kehittymisestä, unesta, askelmääristä ja veden juonnista yllättivät

Ihottuma voi johtua siitä, että aktiivisuusranneke sisältää kemikaaleja, muoviosia sekä väriaineita 

On mahdollista, että ranteen ihottuma on myös allergista kosketusihottumaa. Tyypillinen esimerkki kosketusallergiasta on nikkeliallergia. Nikkeliä löytyy koruista sekä metalliosista.

Äly- tai urheilukellon silikonisessa kellonrannekkeessa on harvemmin nikkeliä, mutta ihottuma voi johtua myös kumin ja muovien kemikaaleista.

– Lisäksi materaalien väriaineet ja värjäys voivat aiheuttaa allergiaa ja oireita iholle, Vänni huomauttaa.

Ranteessa olevaa ihon ärsytystä voi selittää myös niin sanottu ärsytysihottuma. Kun ihon pinta vaurioituu, se alkaa punoittaa ja ihoon syntyy tulehdusreaktio. Yleensä ärsytysihottuma johtuu kemikaaleista, kuten pesuaineista.

Jos aktiivisuusranneke ja ihottuma vaivaavat, kuinka ongelmasta pääsee eroon? Lääkärin 5 vinkkiä

Joskus ranteen ihottuma voi sitkeästi palata takaisin. Näillä lääkärin vinkeillä hoidat ja ehkäiset aktiivisuusrannekkeesta johtuvaa ihon ärsytystä.

1. Pidä aktiivisuusranneketta löysemmällä

Liian tiukka aktiivisuusranneke hankaa helposti ihoa. Iho ei pääse niin ärsyyntymään, kun rannekkeen löysentää tarpeeksi väljäksi.

2. Kuivaa ja puhdista ihoa päivittäin

Ihottuma voi johtua myös siitä, että silikoninen aktiivisuusranneke saa ihon hikoilemaan herkästi sen alla. Kello kannattaakin ottaa pois kädestä päivän aikana sekä putsata ja kuivata ranteen iho ärsytyksen välttämiseksi.

3. Jos ihottuma syntyy, vaihda aktiivisuusranneke toiseen ranteeseen

Joskus ranteen ihottumaan auttaa myös se, että aktiivisuusrannekkeen vaihtaa toiseen käteen.

4. Hoida ihottumaa rasvalla

Jo syntynyttä ihottumaa voi hoitaa perusrasvalla. Joskus ihottuman parantaminen vaatii kortisonivoiteen.

5. Suojaa ihoa kangaspalalla

Tehokkain keino ihottuman ehkäisemiseksi on pitää aktiivisuusranneketta niin, ettei se osu ihoon. Kellon alle voi laittaa esimerkiksi ohuen kangaspalan. On hyvä kuitenkin muistaa, että kangaspala voi heikentää mittaustulosta.

Aktiivisuusranneke ja ihottuma ovat ikävä yhdistelmä. Kuvassa henkilön kädet, jossa on ihottumaa.
Aktiivisuusranneke ja ihottuma ovat ikävä yhdistelmä. Ranneke voi aiheuttaa ranteeseen ihottumaa monesta eri syystä. Ihottumaa voi hoitaa esimerkiksi perusrasvalla.

Hakeudu lääkäriin, jos aktiivisuusrannekkeen ihottuma leviää muualle ihoon

Kosketus- ja ärsytysihottuma on yleensä paikallinen. Jos ihottumaa alkaa tulla ranteen lisäksi muuallekin kehoon, on syytä hakeutua lääkärin vastaanotolle.

– Ihotautilääkärit voivat tehdä testejä, jossa allergeeneja sisältäviä lappuja pidetään iholla ja katsotaan, mikä niistä aiheuttaa ärsytystä, Vänni kertoo.

X