Terveys

Kasvaako leuassasi karvoja? Naisilla karvoja voi iän myötä ilmestyä yllättäviinkin paikkoihin: ”Kyse on yleensä harmittomasta ilmiöstä”

Leukaan tai muualle kasvoihin ilmestyvät karvat ovat tavallisia myös naisilla. Useimmiten karvojen taustalla ovat hormonaaliset muutokset ja vaihdevuosien myötä laskeva estrogeenitaso.

Teksti:
Maria Lieto
Kuvat:
Istock

Niin kutsutut miestyyppiset terminaalikarvat ilmestyvät tyypillisesti rintoihin, selkään, leukaan tai muualle kasvoille.

Leukaan tai muualle kasvoihin ilmestyvät karvat ovat tavallisia myös naisilla. Useimmiten karvojen taustalla ovat hormonaaliset muutokset ja vaihdevuosien myötä laskeva estrogeenitaso.

Moni nainen havahtuu keski-iässä samaan ilmiöön: leukaan, rintaan tai selkään ilmestyy pitkä, paksu karva.

Lääketieteen tohtori ja ihotautien erikoislääkäri Carl Kyrklund Ihosairaalasta sanoo, että karvojen kasvaminen androgeeneille eli miessukuhormoneille herkille alueille on yleistä erityisesti vaihdevuosien jälkeen.

Niin kutsutut miestyyppiset terminaalikarvat ilmestyvät tyypillisesti rintoihin, selkään, leukaan tai muualle kasvoille.

– Kyse on normaalista ja yleensä harmittomasta ilmiöstä. Lisääntynyt karvankasvu liittyy tyypillisesti elimistön hormonimuutoksiin. Karvoitukseen vaikuttaa etenkin sukupuolihormoni testosteroni, jota esiintyy sekä miehillä että naisilla, Kyrklund sanoo.

Vaihdevuosien hormonimuutokset vaikuttavat karvankasvuun

Ihokarvoja on kahdenlaisia: ohuita ja värittömiä velluskarvoja sekä pitkiä ja paksuja terminaalikarvoja. Miestyyppiset karvat kuuluvat jälkimmäiseen ryhmään.

Miestyyppinen terminaalikarvoitus lisääntyy ikääntymisen myötä, kun testosteronin ja estrogeenin välinen suhde elimistössä muuttuu. Miehillä testosteronia syntyy kiveksissä ja naisilla munasarjoissa, ja lisäksi molemmilla sukupuolilla testosteronia tuottavat myös lisämunuaiset.

– Kun estrogeenin tuotanto elimistössä vaihdevuosien myötä vähenee, testosteronin suhteellinen osuus nousee, vaikkei sen määrä varsinaisesti lisäänny. Kun testosteronin suhteellinen määrä elimistössä kasvaa, yleistyvät myös miestyyppiset terminaalikarvat, Kyrklund sanoo.

Toisaalta iän myötä vähentyvä estrogeenituotanto voi vähentää esimerkiksi hiusten määrää. Myös hiuksen rakenne voi muuttua hennommaksi.

– Hiukset ovat herkkiä mieshormonien vaikutuksille, minkä vuoksi naisilla hiukset voivat ohentua vaihdevuosien myötä etenkin päälaelta. Hiustenlähtöhän on tyypillistä myös esimerkiksi raskauden aikana, kun hiukset siirtyvät odotuksen ajaksi lepovaiheeseen, Kyrklund sanoo.

Nopeasti voimistuva karvankasvu voi joskus olla merkki sairaudesta

Naisilla esiintyvää miestyyppistä liikakarvoitusta kutsutaan hirsutismiksi. Lieväasteinen hirsutismi on yleinen vaiva, ja sitä esiintyy arviolta 10 prosentilla naisista. Kyrklundin mukaan rajanveto normaalin ja epänormaalin karvoituksen välillä on kuitenkin tilannekohtaista.

– Ei ole mahdollista määritellä yksiselitteisesti, milloin on kyse karvojen liikakasvusta. Oire on hyvälaatuinen ja haitta tyypillisesti kosmeettinen. Hirsutismia hoidetaan yleensä tietyillä yhdistelmäehkäisyvalmisteilla tai Spironolactone-verenpainelääkkeellä.

Joskus harvoin äkillisesti voimistunut karvankasvu voi olla merkki jostain testosteronin määrää elimistössä lisäävästä sairaudesta, kuten munasarjojen monirakkulataudista. Se on hormonihäiriö, josta kärsii 5–10 prosenttia hedelmällisessä iässä olevista naisista.

– Laboratoriotutkimuksissa voidaan todeta veren androgeenihormonien, kuten testosteronin, pitoisuuden kohoaminen. Vaikeammissa tapauksissa lisäksi voi olla muita merkkejä mieshormonien liikatuotannosta. Jos karvankasvu lisääntyy nopeasti varsinkin itselle epätyypillisillä ihoalueilla, on tutkimuksiin hyvä hakeutua, Kyrklund sanoo.

Hormonien lisäksi karvoituksen määrään vaikuttaa myös perimä

Ei-toivotut terminaalikarvat voi halutessaan poistaa samaan tapaan kuin mitkä tahansa muutkin karvat.

– Karvoja voi nyppiä, höylätä tai vahata. Karvanpoisto ei vaikuta karvatuppiin eikä siten esimerkiksi kiihdytä niiden kasvua. Häiritsevää tummaa karvoitusta voidaan poistaa myös esimerkiksi laseroinnin avulla, jolloin ratkaisu on pysyvä, Kyrklund sanoo.

Hän muistuttaa, että raja normaalin ja ei-toivotun karvankasvun välillä on häilyvä ja kulttuurisidonnainen. Myös yksipuolinen mediakuvasto voi vääristää käsitystä siitä, millainen karvoitus on normaalia.

– Kaikkien mielestä miestyyppiset karvat eivät ole häiritseviä eikä niitä ole missään nimessä pakko poistaa. Myös esimerkiksi eri kulttuurien välillä on suuria eroja sen suhteen, millaista karvoitusta pidetään toivottuna tai päinvastoin.

Karvankasvu on yksilöllistä, ja hormonien lisäksi siihen vaikuttaa perimä.

– Geeniperimä vaikuttaa merkittävästi siihen, kuinka paljon ja millaista karvaa kasvoilla tai vartalolla kasvaa. Runsas karvoitus voi olla myös ihmisen ominaispiirre.

X