Terveys

Korva lukossa? Epämiellyttävän vaivan taustalla voi olla yllättäviäkin syitä – yleensä helpottaa itsestään

Korva voi olla lukossa monesta syystä: useimmiten taustalla on nuha, lentomatka, ylimääräinen korvavaha tai niska-hartiaseudun lihasjumit. Yleensä oireet helpottavat itsestään muutamassa päivässä, mutta vaivan pitkittyessä olisi hyvä hakeutua lääkäriin.

Teksti:
Maria Lieto
Kuvat:
Istock

Korvien lukkiutumisen yleisin syy on korvatorven tukkeutuminen flunssan tai nuhan aikana.

Korva voi olla lukossa monesta syystä: useimmiten taustalla on nuha, lentomatka, ylimääräinen korvavaha tai niska-hartiaseudun lihasjumit. Yleensä oireet helpottavat itsestään muutamassa päivässä, mutta vaivan pitkittyessä olisi hyvä hakeutua lääkäriin.

Korva lukossa? Vaiva toistuu silloin tällöin lähes jokaisella, mutta onneksi se häviää useimmiten nopeasti itsestään. Mehiläisen korva-, nenä- ja kurkkutautien erikoislääkäri Mari Heron mukaan korvien lukkiutumisella tai tukkoisuudella tarkoitetaan korvassa tuntuvaa painetta ja tunnetta kuulon heikentymisestä.

– Korvien lukkiutuminen johtuu tyypillisesti joko välikorvan yli- tai alipaineesta tai välikorvaan kertyneestä nesteestä. Toisinaan korvakäytävä voi tukkeutua myös esimerkiksi siellä olevan ylimääräisen korvavahan vuoksi. Korvien lukkiutumisen taustalla on kuitenkin useimmiten jokin hyvänlaatuinen syy, hän sanoo.

Lue myös: Milloin korvan huuhtelu on tarpeen? Poistaa tehokkaasti vahatulpan korvakäytävästä – ”Pumpulipuikkojen käyttö sen sijaan tulisi unohtaa”

Korva lukossa: nenän tukkoisuus voi kerryttää painetta välikorvaan

Korvien lukkiutumisen yleisin syy on Heron mukaan korvatorven tukkeutuminen flunssan tai nuhan aikana.

Erityisesti niistämisen seurauksena välikorvaan kertyvä lima ja ilmanpaine lisäävät herkästi lukkiutumisen tunnetta.

– Jos korvien lukkiutuminen on selvästi yhteydessä nenän tukkoisuuteen, voi nenäkannun käytöstä sekä nenän limakalvojen turvotusta vähentävistä valmisteista, kuten nenäsuihkeista, olla apua. Korvia voi koettaa avata myös haukottelemalla tai paineentasauksella.

Paineentasaus on monelle tuttu menetelmä lentomatkoilta, joiden aikana välikorvaan muodostuu usein erityisesti nousu- ja laskeutumisvaiheissa lukkiutumiseen johtavaa alipainetta.

– Flunssassa ja lentomatkojen aikana korvien painetta voi tasata vetämällä keuhkot täyteen ilmaa, sulkemalla sieraimet kädellä ja puhaltamalla kevyesti. Myös esimerkiksi nieleskelystä ja purukumin jauhamisesta voi joskus olla hyötyä oireiden helpottamisessa, Hero sanoo.

Joskus korvien lukkiutumisen taustalla voi olla myös hampaiden narskuttelu tai niska-hartiaseudun lihasjumit.

– Lihasjännityksen jumittamasta niskasta johtuviin korvaoireisiin voi kuulua myös esimerkiksi tinnitusta, korvien huminaa tai huimausta. Kun lihasjumit saadaan avattua esimerkiksi jumppaliikkeillä tai fysioterapeutin käsittelyllä, helpottavat yleensä myös korvien oireet.

Heron mukaan osa ihmisistä on muita alttiimpia korvien lukkiutumiselle.

– Rakenteellisesti ahdas korvakäytävä lukkiutuu tavallista herkemmin. Myös esimerkiksi krooninen nuha, nenän tukkoisuutta lisäävä polyyppitauti, astma ja allergiaoireet voivat lisätä riskiä lukkiutumiselle, hän sanoo.

Lue myös: Onko nenäsi usein tukossa aamuisin? Yleinen vaiva voi johtua nenän luonnollisesta toiminnasta – näin tunnistat, milloin oireilun taustalla voi olla muita syitä

Lukkiutunut korva aukeaa yleensä muutamassa päivässä

Jos korva on lukossa esimerkiksi flunssan tai nuhan yhteydessä toistuvasti, oiretta voi yrittää ennaltaehkäistä ylläpitämällä nenän limakalvojen kosteutta esimerkiksi apteekin öljysuihkeiden tai kosteustippojen avulla.

– Myös lentomatkustamisesta johtuvaa korvien lukkiutumista voi pyrkiä minimoimaan käyttämällä etukäteen korvatorven limakalvoa supistavia nenäsuihkeita tai -tippoja tai esimerkiksi antihistamiini-sympatomimeettitabletteja, Hero sanoo.

Hän muistuttaa, että terve korva puhdistaa lähtökohtaisesti itse itsensä. Esimerkiksi vanupuikon käyttö työntää korvavaikun syvemmälle korvakäytävään ja voi siten pahentaa oireilua, kun ääni ei enää pääse kulkemaan tavallisesti korvan äänielimeen.

– Ylimääräisen vahan tai korvakäytävään muodostuneen vahatulpan voi poistaa itsehuuhtelun avulla tai vaihtoehtoisesti hoitajan tai lääkärin vastaanotolla. Vahatulppien muodostumiselle voivat altistaa myös esimerkiksi tavallista ahtaammat korvakäytävät ja runsas korvatulppien käyttö.

Tutkimuksiin kannattaa hakeutua, jos lukkiutuminen jatkuu pidempään kuin muutaman päivän tai siihen liittyy kipua. Joskus lukkiutumisen taustalla voi olla korvakäytävän tulehdus tai muu hoitoa vaativa sairaus.

– Mahdollinen korvatulehdus hoidetaan antibiooteilla ja korvakäytävän tulehdus korvakäytävään annosteltavilla tipoilla sekä korvakäytävän puhdistuksella. Myös silloin, jos korvasta häviää äkillisesti kuulo, kannattaa hoitoon hakeutua virusperäisten aiheuttajien poissulkemiseksi. Joskus harvoin korvien lukkiutuminen voi olla myös merkki pysyvästä kuulonalenemasta, Hero sanoo.

X