Terveys

Kylmällä suihkulla on samoja hyötyjä kuin avantouinnilla – tämän takia kuuma kylpy kannattaa välillä vaihtaa viileään suihkuun

Kylmästä vedestä nauttiakseen ei aina tarvita suunnata avantoon. Kun suihkun kääntää riittävän viileäksi, mieli ja keho kiittävät.

Teksti:
Roosa Roivainen
Kuvat:
Istock

Kylmä suihku on helppo keino lisätä hyvää oloa.

Kylmästä vedestä nauttiakseen ei aina tarvita suunnata avantoon. Kun suihkun kääntää riittävän viileäksi, mieli ja keho kiittävät.

Ajatuksena kylmä suihku tuntuu epämiellyttävältä ja kaikkea muuta kuin rentouttavalta. Mutta kannattaako viileän suihkun alle asteleminen terveysmielessä? Kysyimme asiaa Työterveyslaitoksen vanhemmalta tutkijalta Juha Oksalta.  

Kylmä suihku lisää hyvää oloa ja edistää palautumista 

Avantouinnista on tullut yhä suositumpi talvilaji. Siitä huolimatta kylmän veden terveyshyödyistä ei ole paljoa tutkimustietoa. Kylmävesiuinnin tiedetään kuitenkin lisäävän endorfiineja ja vahvistavan immuunipuolustusta.  Voiko samoja hyötyjä saada kylmässä suihkussa?

– Arvioisin, että kylmällä suihkulla on samoja hyötyjä kuin avantouinnilla, Oksa kertoo.

Oksan mukaan kylmällä suihkulla on ainakin kolme merkittävää terveyshyötyä. Niitä ovat seuraavat:

1. Kylmä lisää mielihyvähormoneita

Aivan kuten avantouinnilla, myös kylmällä suihkulla on piristävä vaikutus. Kylmä kiihdyttää mielihyvähormonien erittymistä ja lisää hyvää oloa.

2. Kylmä suihku voi parantaa vastustuskykyä

Kylmässä suihkussa kannattaa käydä säännöllisesti, sillä kylmä parantaa myös vastustuskykyä.

– Kylmä suihku voi vähentää flunssaoireiden ilmenemistä, Oksa sanoo.

3. Kylmä suihku nopeuttaa palautumista

Tutkimuksessa on havaittu, että kylmä sumusuihku nopeuttaa merkittävästi raskaasta työstä palautumista.

– Kylmä sumusuihku nopeuttaa palautumista noin 40 prosenttia verrattuna tilanteeseen, jossa ei käytetä mitään palautumista edistävää menetelmää. Nopea palautuminen estää myös niin kutsuttua kasautuvaa väsymistä, joka on riski tuki- ja liikuntaelinvaivojen ilmenemiselle, Oksa kertoo.

Parin minuutin suihku riittää

Ensimmäisillä kerroilla kylmään suihkuun astuminen voi tuntua haastavalta. Harjoittelu kannattaakin aloittaa pikkuhiljaa. Viileään veteen tottuu noin parissa viikossa.

– Kylmässä suihkussa kannattaa seisoa kerrallaan vähintään kaksi minuuttia, Oksa kertoo.

Vesi ei saa olla myöskään liian kylmää. Jos suihku saa haukkomaan henkeä tai suihkusta on päästävä pois, vesi on syytä laittaa lämpimämmälle.

– Monille vesi on liian kylmää, jos se on alle kymmenen asteista. Tietenkin ihmisten välillä on isoja eroja: jos on tottunut käyttämään kylmää vettä, silloin 15 asteinen suihku saattaa tuntua lämpimältä, kun taas aloittelijalle tällainen suihku saattaa olla liian kylmä. Hyvä ohjenuora on, että veden tulisi olla hieman kymmenen asteen yläpuolella.

Lue myös: 5 asiaa, jotka voit tehdä samalla kuin käyt suihkussa: pese rintaliivit ja puhdista kaakeleiden saumat

Kylmä suihku on terveellistä, mutta vesi ei saa olla liian kylmää.
Kylmän suihkun lämpötilan kanssa saa olla tarkkana. Sopivinta on vesi, joka on hieman yli 10 asteista.

Näin aloitat kylmät suihkut – 3 vinkkiä

  • Totuttele viileään veteen rauhassa. On tutkittu, että ihmisen keho tottuu kylmään veteen noin muutaman viikon kuluessa.
  • Lisää suihkun kestoa asteittain. Kun olet tottunut viileään veteen, ole suihkussa vähintään kaksi minuuttia kerrallaan.
  • Pidä huoli, ettei suihku pääse liian kylmäksi. Sopiva veden lämpötila on hieman enemmän kuin 10 astetta.
X