Terveys

Munasarjakysta voi löytyä epäselvää vatsakipua tutkittaessa – suklaakystat yksi endometrioosin ilmenemismuoto

Munasarjakystat ovat hyvin yleisiä. Usein ne ovat oireettomia ja tyhjenevät itsestään. Vaikka munasarjasyöpä on hyvin harvinainen sairaus, on pitkään jatkuvien alavatsakipujen syy aina selvitettävä.

Teksti:
Elina Viitanen
Kuvat:
Istock

Hyvin usein munasarjakystat ovat oireettomia.

Munasarjakystat ovat hyvin yleisiä. Usein ne ovat oireettomia ja tyhjenevät itsestään. Vaikka munasarjasyöpä on hyvin harvinainen sairaus, on pitkään jatkuvien alavatsakipujen syy aina selvitettävä.

Munasarjakystia on lähes kaikilla naisilla jossain kohtaa elämää. Useimmin munasarjakysta ilmaantuu nuorelle naiselle, koska nuorena munasarjat toimivat vilkkaammin, mutta kystia voi ilmaantua myös vaihdevuosien jälkeen. Valtaosa munasarjakystista on hyvänlaatuisia.

– Munasarjakystat ovat kolme senttimeriä tai sitä isompia nestettä sisältävä pussukoita. Tavallisimpia ovat toiminnalliset munasarjakystat, jotka syntyvät, kun ovulaation yhteydessä munarakkula ei puhkeakaan vaan jatkaa kasvamistaan tai kun ovulaation jälkeen keltarauhanen alkaa kerätä itseensä veristä nestettä, naistentautien ja synnytysten erikoislääkäri Sari Ahonkallio Mehiläisestä selvittää.

– Munasarjakysta voi olla myös hyvänlaatuinen sikiönaikainen kasvain tai endometrioosin aiheuttama suklaakysta.

Hyvin usein munasarjakystat ovat oireettomia ja ne huomataan vasta jonkin muun vaivan vuoksi tehtävän ultraäänitutkimuksen yhteydessä. Jos kystat kasvavat yli 8-senttisiksi, ne voivat aiheuttaa paineen tunnetta alavatsalla, virtsaamisvaikeuksia, lievää kipua sekä lieviä kuukautishäiriöitä, kuten tiputtelua.

– Joskus epäselvää vatsakipua tutkittaessa tai raskausajan ultraäänitutkimuksessa saatetaan löytää munasarjakysta.

Munasarjakysta ei hankaloita raskaaksi tulemista tai ole haitaksi sikiölle. Ainoastaan, jos kystan epäillään olevan pahanlaatuinen, harkitaan sen poistoa raskausaikana.

Munasarjakysta merkitsee harvoin syöpää

Munasarjakystan löytyessä sen laatu arvioidaan luotettavasti ultraäänitutkimuksella. Munasarjasyöpä on hyvin harvinainen – vain 1 % naisista sairastuu munasarjasyöpään.

– Verikokeiden ottamisesta ei juurikaan ole hyötyä munasarjakystia tutkittaessa. Ainoastaan, kun epäillään kyseessä olevan pahanlaatuinen kasvain ja halutaan selvittää, kuinka pahanlaatuisesta kasvaimesta on kyse ja millä tavalla sitä aletaan hoitaa, on kasvainmerkkiaineet syytä määrittää verestä.

Jos munasarjakysta on hyvänlaatuinen ja alle 10 sentin kokoinen, sitä ei turhaan lähdetä leikkaamaan, sillä leikkauksiin liittyy aina komplikaatioriski. Sen sijaan kystan tilanne tarkastetaan muutaman kuukauden kuluttua ja mahdollista särkyä hoidetaan kipulääkkeillä.

– Hyvänlaatuinen munasarjakysta ei voi muuttua pahanlaatuiseksi kasvaimeksi, Ahonkallio huomauttaa.

Yleensä kysta tyhjenee hitaasti itsekseen, mutta se voi myös revetä, jolloin aiheutuu voimakkaampaa alavatsakipua. Kipu voi tuntua jopa hartiassa ja lavassa asti. Tämä johtuu nesteen valumisesta vatsaonteloon, jossa on ylävartaloon asti ulottuvia hermoratoja. Jos kipu ei häviä muutaman tunnin kuluessa tai pahenee, on syytä hakeutua lääkäriin.

– Tällöin munasarja saattaa suuren kystan vuoksi olla kiertynyt itsensä ympärille ja verenkierto munasarjaan estynyt. Tila vaatii pikaista leikkaushoitoa, Ahonkallio selvittää.

Lue myös: Gynekologinen syöpä on usein alkuvaiheessa oireeton – nämä oireet ovat aina syy hakeutua gynekologille

Endometrioosi altistaa munasarjakystille

Endometrioosi eli kohdun limakalvon sirottumatauti on hyvin yleinen sairaus, jota esiintyy noin 10 prosentilla hedelmällisessä iässä olevista naisista. Endometrioosissa kohdun limakalvon kaltaista kudosta esiintyy kohdun ulkopuolella, joskus myös munasarjassa. Tällöin puhutaan suklaakystista. Nimitys tulee kystien punaruskeasta väristä – suklaakystan ontelo on täynnä vanhaa kuukautisverta.

– Suklaakystat ovat yksi endometrioosin ilmenemismuoto. Noin 15 prosentille endometrioosia sairastavista naisista tulee suklaakystia. Oireet ovat samankaltaisia kuin muissakin munasarjakystissa.

Hormonikierukan on todettu lisäävän munasarjakystien määrää. Yhdistelmäehkäisypillereiden on puolestaan todettu vähentävän munasarjakystien esiintyvyyttä, sillä ne estävät ovulaation. Yhdistelmäehkäisypillerit ehkäisevät myös munasarjasyöpää.

Lue myös: Kaksplus.fi: Jopa senttimetrien kokoinen munasarjakysta kuulostaa pahalta, mutta on erittäin harvoin vaaraksi

X