Ihmissuhteet

5 syytä, miksi erillissuhde toimii niin paljon paremmin kuin perinteinen parisuhde, jossa asutaan saman katon alla

Erillissuhde on parisuhdejärjestelynä joustava ja omaa tilaa antava. Erityisesti itsenäisyydestä ja yksinolosta pitävälle se voi olla jopa parempi vaihtoehto kuin perinteinen suhde, jossa pari asuu yhteisessä kodissa.

Teksti:
Anna Ferrante
Kuvat:
Istock

Erillissuhde mahdollistaa oman rauhan, kun molemmilla on oma koti, jonka oven taakse vetäytyä.

Erillissuhde on parisuhdejärjestelynä joustava ja omaa tilaa antava. Erityisesti itsenäisyydestä ja yksinolosta pitävälle se voi olla jopa parempi vaihtoehto kuin perinteinen suhde, jossa pari asuu yhteisessä kodissa.

Miksi erillissuhde toimii ja mitä se täsmällisesti edes tarkoittaa?

Erillissuhde eli LAT (living apart together) tarkoittaa järjestelyä, jossa vakiintuneen parisuhteen osapuolet asuvat eri osoitteissa. Ollaan siis yhdessä, mutta arkea ei joka pesukoneen tyhjennystä ja roskien viemistä myöten jaeta.

Molemmilla on omat kodit ja rutiinit. Yhteistä aikaa on silloin, kun sovitaan. ”Treffaillaan” toisten kodeissa ja toisinaan jäädään yöksi.

Erotuksena etäsuhteesta erillissuhde on tilanne, jossa puolisot saattavat asua hyvinkin lähellä toisiaan. Erillissuhde usein on myös selkeämmin parin oma päätös verrattuna etäsuhteeseen, jossa erillään asuminen saattaa olla pakon, kuten työn tai opiskelujen, sanelemaa.

Vanhalle ilmiölle uusi nimi

Erillissuhteessa pariskunnan kodit saattavat sijaita hyvinkin lähellä toisiaan, esimerkiksi samassa kaupungissa – tai vierekkäisissä taloissa, joissa asuntoja yhdistää silta, kuten erillissuhteen kuuluisien edelläkävijöiden eli Frida Kahlon ja Diego Riveran tapauksessa.

Kuten näiden taiteilijoiden esimerkki osoittaa, erillissuhde ilmiönä on ollut olemassa jo kauan. Myös nuorille erillissuhde on arkipäivää, kun asutaan mahdollisesti vielä vanhempien luona, mutta ollaan jo parisuhteessa.

Nyt vanhalle ilmiölle on vain keksitty ja uskallettu antaa nimi.

– Ennen vanhaan asuttiin eri osoitteissa ja oltiin yhdessä ehkä vähän salaa, sillä tämäntyyppiset erikoisemmat parisuhderatkaisut olivat jopa häpeällisiä ja piilossa pidettäviä, sanoo psykoterapeutti ja parisuhdeterapeutti Matti Lipponen Väestöliiton Terapiapalveluista.

Nykyisin ollaan avoimempia ja erillissuhde on vain yksi parisuhdejärjestely muiden joukossa.

Listasimme viisi syytä, miksi erillissuhde toimii jopa paremmin kuin perinteinen yhdessä asuminen.

1. Erillissuhde takaa, että kipinä ja uutuudenviehätys säilyy

Muistatko sen suhteen alkuaikojen tunteen, kun toista oli ikävä vähän koko ajan ja sitä enemmän, mitä pidemmäksi tauko näkemisessä venyi – puhumattakaan siitä huumasta, kun sitten lopulta taas nähtiin?

Erillissuhde mahdollistaa tietynlaisen alkuaikojen uutuudenviehätyksen säilymisen suhteessa elävämpänä. Kun toista ei koko ajan näe, häntä osaa myös eri tavalla arvostaa. Yhdessä vietetystä ajasta otetaan kaikki irti, eikä yhteistä aikaa kuluteta kumpikin oman kännykkänsä ääressä tai jonninjoutavissa siivouspuuhissa. Niitä asioita voi tehdä sitten, kun kumpikin on taas omassa asunnossaan.

– Kipinä saattaa säilyä erillissuhteessa paremmin, Lipponen vahvistaa.

Lue myös: Tiina, 40, ja Miki, 47, elävät parisuhteessa erillään lastensa vuoksi ja kääntävät kaipuun eduksi: ”Jos toinen olisi ihan koko ajan vieressä, suhde saattaisi mennä huonompaan suuntaan”

2. Erillissuhde toimii, koska läheisyyden ja erillisyyden tasapaino toteutuu

Terveessä parisuhteessa on sopivasti läheisyyttä ja yhdessäoloa sekä erillisyyttä ja yksinoloa. Alkuhuuman jälkeen erillisyyttä alkaa usein kaivatakin, eikä jatkuva toisen kainalossa kiehnääminen tunnu mielekkäältä.

Joskus voi olla vaikea löytää sopivaa tasapainoa yksinolon ja läheisyyden välille. Erillissuhde mahdollistaa luontevasti sen, että elämässä on molempia.

– Erillissuhteessa molempien täytyy sietää yksinoloa ja erillisyyttä toisesta. Usein tällaiseen ratkaisuun päätyvät ovat yksinolosta nauttivia, omaa tilaa tarvitsevia ihmisiä, Lipponen sanoo.

3. Erillissuhde toimii, koska arkirutiinit eivät tuhoa suhdetta

Usein varsinkin pitkässä parisuhteessa osapuolia alkaa ennen pitkää ärsyttää toisen tavat. Erilaiset luonteenpiirteet, tavat ja vuorokausirytmit voivat koetella jatkuvasti yhdessä kyhnääjiä.

Erillissuhteessa tällaisia ongelmia on vähemmän. Myös taloudellinen itsenäisyys säilyy, kun kumppaneilla on omat asuntonsa ja taloutensa.

– Voi tietysti myös miettiä, jääkö parisuhde syvyyttä vaille, kun arkea ja vastuuta ei jokapäiväisesti jaeta, vaan otetaan tavallaan vain hyvät puolet toisesta. Toisaalta jotkut ovat avioliitossa 40 vuotta, eivätkä välttämättä kuitenkaan ole sen syvemmällä toisessa kuin erillissuhteessa eläjät, Lipponen pohtii.

”Parisuhde on parhaimmillaan silloin, kun siinä on kaksi aikuista, itsenäistä ja omat rajansa tuntevaa ihmistä.”

Hän näkee eri osoitteissa asumisessa paljon hyvää.

– Parisuhde on parhaimmillaan silloin, kun siinä on kaksi aikuista, itsenäistä ja omat rajansa tuntevaa ihmistä.

Lue myös: Lena Meriläisen pitkä liitto on ollut välillä myrskyisä: ”Meillä olisi ollut syitä erota, mutta olemme pysyneet yhdessä”

4. Erillissuhde tarkoittaa (yleensä), että luottamus on kunnossa

Jotta yhdessä oleva pari voi asua eri osoitteissa, luottamuksen toiseen on oltava vahva. Yhteiset pelisäännöt määritellään erillissuhteissa tavallisesti tarkkaan ja sitoutuminen parisuhteeseen on käytävä läpi eri perusteellisuudella kuin yhdessä asuessa. Kun toista ei näe jatkuvasti, ei ole muuta mahdollisuutta kuin luottaa, että toinen pitää kiinni sovituista rajoista.

– Mustasukkaiselle luonteelle erillissuhde tuskin sopii, Lipponen arvelee.

Toisaalta koska erillissuhteeseen väistämättä kuuluu tietty vapaus, tuo se usein mukanaan vastuuta ja halua olla toisen luottamuksen arvoinen – etenkin jos erillissuhde kaikin puolin tuntuu itselle omalta ratkaisulta.

– Vastaanotollani parisuhdeterapiassa ei käy juurikaan pareja, jotka elävät erillissuhteessa. Se kertonee jotakin tähän asumismuotoon päätyneiden tyytyväisyydestä ratkaisuunsa ja parisuhteeseensa.

Väestöliiton perhebarometritutkimusten mukaan seksuaalinen uskollisuus ei ole erillissuhteissa yhtä suurta kuin muissa parisuhteissa. Tiedossa ei tosin ole, missä määrin sivusuhteet ovat erillissuhteen osapuolien yhdessä sopimien pelisääntöjen mukaisia ja milloin uskottomuutta.

5. Etäisyyden saaminen voi mahdollistaa suhteen jatkumisen

Jos suhde on kriisissä, mutta yhteinen tahto on päästä vaikeuksista yli ja pysyä yhdessä, erilleen muuttaminen voi toimia parisuhteen pelastajana. Lipposen mukaan tämä onkin yksi erillissuhteen parhaimmista puolista, ellei paras.

Alkuhuuma on lähes kaikilla pareilla symbioottista aikaa, mutta ajan mittaan saattaa tuntua siltä, ettei tulla enää toimeen eivätkä omat unelmat toisessa täytykään.

– Voi tuntua, että ollaan liian erilaisia ja toisen tapa jättää hammasharja väärään paikkaan ja täyttää tiskikone huonosti kismittävät, Lipponen kuvaa.

Toisin sanoen tullaan tekemisiin todellisuuden kanssa. Se valaisee kumppanin myös ne ei niin ihanat puolet.

– Etäisyyden saaminen voi auttaa sietämään toisen huonoja puolia ja mahdollistaa sitä kautta suhteen jatkumisen.

Jos erillissuhde toimii, se voi siis olla jopa parisuhteen pelastaja.

Lähteinä käytetty haastattelun lisäksi: Grazia.it, Atlasobscura.com

X