Ihmissuhteet

Onko seksiunen näkeminen jostain toisesta kuin omasta kumppanista pettämistä? Psykologi vastaa

Pettäminen unessa voi hämmentää, ja joskus unesta voi jäädä jopa syyllinen olo. Kysyimme psykologilta, miten seksiunen aiheuttamia tunteita voi käsitellä.
Teksti: Janna Nousiainen Kuvat: iStock

Näitkö juuri seksiunta, jossa partnerisi oli joku muu kuin oma kumppanisi? Olo voi tuntua seksiunen jälkeen oudolta, ja syyllisyys yöllisestä fantasiasta voi painaa mieltä. Pettäminen unessa on kuitenkin eri asia kuin pettäminen sanan varsinaisessa merkityksessä. Pettäminen on luottamuksen ja yhteisen sopimuksen rikkomista, eikä omia uniaan pysty hallitsemaan.

– En lähtisi kenellekään määrittelemään, mikä on pettämistä ja mikä ei, mutta itse en katsoisi sitä pettämiseksi. Unet ovat aivojen rakennelma todellisuudesta ilman aisti-informaatiota, eikä niitä juurikaan pysty hallitsemaan. Pettäminen on enemmänkin käytännön tekoa kuin unta tai tunteita. Eihän tunteillenkaan voi mitään, psykologi Jaana Ojanen sanoo.

Mitä pettäminen unessa tarkoittaa?

Teoriat siitä, mistä unemme johtuvat, vaihtelevat.

Nykypäivänä yleisesti hyväksytty teoria unista on Ojasen mukaan se, että unet matkivat valvemaailmaa ja niiden avulla valmistaudutaan erilaisiin sosiaalisiin tilanteisiin. Sen sijaan ajatus siitä, että alitajuntamme yrittäisi unen avulla kertoa meille jotain, ei tänä päivänä saa tutkijoiden keskuudessa juurikaan kannatusta. Pettäminen unessa ei siis välttämättä kerro mistään mitään – ei, vaikka harrastaisi unessa seksiä tutun henkilön kanssa.

– Unet ovat päivän aikana koettujen tai ajateltujen asioiden kertaamista. Voihan se olla, että on miettinyt jotakuta, joka sitten tulee uniin.

Lue myös: Painajaiset voivat kertoa, että elämässä on ongelmia – asiantuntija kertoo, milloin niistä on syytä huolestua

Seksiuni voi myös ahdistaa

Päivän aikana koetut asiat voivat tulla uniin, mutta myös unissa koetut asiat voivat saada olon tuntumaan erikoiselta vielä hereilläkin ollessa. Pettäminen unessa voi aiheuttaa outoja tuntemuksia, joskus jopa syyllisyyttä. Jos pettäminen unessa ahdistaa, kannattaa miettiä, mistä ahdistus kumpuaa.

– Ahdistus on yleensä merkki siitä, että on jonkinlaisia tunteita, joita ei pysty tunnistamaan. Kun lähtee erittelemään, mitä kaikkea ahdistuksen takana on, voi olotila lievittyä, Ojanen sanoo.

Nainen nukkuu. Pettäminen unessa voi tuntua itsestä kiusalliselta, mutta ei välttämättä merkitse yhtään mitään.

Mitä pettäminen unessa tarkoittaa? Ei välttämättä mitään. Unet ovat ihmisen fantasioita, eikä niitä aina pysty hallitsemaan.

Ojanen neuvoo olemaan armollinen itseään kohtaan. On normaalia kokea vetoa muihin ihmisiin. Hän muistuttaa, että ihmisellä on monta kymmentä tuhatta ajatusta per päivä, eikä niiden näkeminen unissa ole oma valinta.

– Ihminen voi haaveilla mistä tahansa, mutta ratkaiseva asia on kuitenkin teot. Se, mitä ihminen ajattelee, saati uneksii, ei kerro välttämättä totuutta. Se on vain mielen tuote tai heijastuma jostain tunteesta, jota on kokenut jotakuta kohtaan. Se on normaalia ihmisyyttä, eikä unista tarvitse huolestua. Kunhan ei sitten lähde ruokkimaan niitä.

Lue myös: Huono itsetunto parisuhteessa voi näkyä haluna kontrolloida tai miellyttää omaa kumppania – psykologi kertoo, kuinka luottamusta voi lisätä parisuhteessa

Kuuluuko pettäminen unessa kumppanille vai ei?

Omalle kumppanille ei välttämättä kannata kertoa, jos näkee unta toisen kanssa seksin harrastamisesta.

– Ei kaikkea tarvitse kertoa, eikä kaikesta kertomisesta seuraa hyvää.

Pahimmillaan seksiunesta kuuleminen voi aiheuttaa kumppanissa riittämättömyyden tunnetta ja turhaa huolta. Toiset taas eivät välttämättä koe minkäänlaista mustasukkaisuutta kumppanin seksiunesta. Parien on itse päätettävä, mistä kaikesta parisuhteessa kuuluu kertoa.

Lue myös: Kaksplus.fi: Saako päiväkodin hoitajan kanssa flirttailla?

X