Julkkikset

Elintapansa korjannut Pate Mustajärvi sai äidiltään neuvon, joka pätee niin ruokavalioon kuin ihmissuhteisiinkin: ”Älä myrkytä itseäsi”

Ikä on tuonut Pate Mustajärven elämään paljon hyvää. Muusikon sanoin rokkikukkoilu on takana päin, ja tilalle on tullut vanhemman valtiomiehen viisautta.

Teksti:
Eveliina Lauhio
Kuvat:
Sampo Korhonen

"Elämänkokemus on tuonut myös halun pitää itsestäni parempaa huolta", Pate Mustajärvi kertoo.

Ikä on tuonut Pate Mustajärven elämään paljon hyvää. Muusikon sanoin rokkikukkoilu on takana päin, ja tilalle on tullut vanhemman valtiomiehen viisautta.

Muusikko Pate Mustajärvi, 66, puhui Kotilääkärille ikääntymiseen liittyvistä oivalluksistaan:

”Kuusi vuotta sitten minulla oli ikäkriisi. Ajoin moottoripyörällä kesäillassa mökille ja minusta tuntui siltä, että kuudenkympin nopeusrajoitusten kyltit pomppivat silmilleni kuin alleviivaten ikääni.

Minun oli pakko pysähtyä huoltoasemalle hengittelemään. Ostin kupin kahvia, istahdin terassille tuijottamaan järvelle ja poltin pikkusikarin. Päätin, että kaikki on hyvin: jalka nousee vielä moottoripyörän yli ja festarikeikalla monitorin päälle. Ikäkriisini kesti vartin.”

”Jos asiat eivät menneet niin kuin tahdoin, aloin mököttää”

”Ikä on tuonut elämääni paljon hyvää. Ehkä parasta on se, että uskallan ny­kyään sanoa rohkeasti mielipiteeni. Osaan perustella kantani ja seison jämäkästi sen takana. Suun avaaminen helpottaa niin työelämää kuin ihmissuhteitakin.

Nuorempana olin mörökölli. Jos asiat eivät menneet niin kuin tahdoin, aloin mököttää. Se oli sellaista rokkikukkoilua. Nykyään minussa on enemmän vanhemman valtiomiehen viisautta. En enää pidä härkäpäisesti kiinni näkemyksestäni, sillä ymmärrän, että maailmaan mahtuu monenlaisia mielipiteitä. Harvoin mikään tilanne on itkupotkuraivareiden väärtti.”

”Ymmärsin, etten voi jatkaa samaa rataa, jos haluan pysyä hengissä”

”Elämänkokemus on tuonut myös halun pitää itsestäni parempaa huolta. Alkoholinhuuruiset vuodet veivät minut 2000-luvulla syöksykierteeseen. Lopulta lyyhistyin keikkabussin lattialle saatuani sairauskohtauksen kesken kesäkiertueen. Toivuttuani ymmärsin, etten voi jatkaa samaa rataa, jos haluan pysyä hengissä. 

Elintapani ovat menneet uusiksi. Nuorempana oli normaalia tilata keikan jälkeen makkaraperunat, hampurilainen ja kymmenen kaljaa. Enää sellainen ei tule kuuloonkaan. Pyrin syömään säännöllisesti ja terveellisesti. Olen vaihtanut kaljan kahviin.

”Yhtä tärkeää kuin se, mitä syömme ja juomme, on se, minkälaisia ajatuksia ajattelemme ja missä seurassa vietämme aikaamme.”

Kehostani pidän huolta liikkumalla. Sauvakävely on suosikkilajini. Harrastan sitä sekä yksin että yhdessä ystävien kanssa. Ennen kesän keikkoja treenaan tanakasti pari kuukautta kuntosalilla, jotta kehtaan olla lavalla hihattomassa paidassa.

Yritän muistaa äitivainaani neuvon: älä myrkytä itseäsi. Se pätee elämässä kaikkeen. Yhtä tärkeää kuin se, mitä syömme ja juomme, on se, minkälaisia ajatuksia ajattelemme ja missä seurassa vietämme aikaamme.”

Juttu on julkaistu Kotilääkärin numerossa 6/2023.

X