Julkkikset

Kohtaaminen espanjalaisella vuorella muutti Antti Tuiskun elämän: ”Se vapautti hirveästi energiaa ja aukaisi kanavia”

Vain elämää -ohjelman 10. kaudella nähtävä, taukoa pitänyt pop-tähti Antti Tuisku paljasti Annalle, että hänellä on takanaan elämänsä käänteentekevin vuosi: hän opiskeli itsensä liikuntaneuvojaksi ja huomasi, että pystyy olemaan onnellinen ilman, että asiaan liittyy millään tapaa artistius.

Teksti:
Hilppa Wuokko
Kuvat:
Nelonen Media

Antti Tuisku jäi keikkatauolle kesällä 2018.

Vain elämää -ohjelman 10. kaudella nähtävä, taukoa pitänyt pop-tähti Antti Tuisku paljasti Annalle, että hänellä on takanaan elämänsä käänteentekevin vuosi: hän opiskeli itsensä liikuntaneuvojaksi ja huomasi, että pystyy olemaan onnellinen ilman, että asiaan liittyy millään tapaa artistius.

Suomen pop-taivaan kirkkaimpiin tähtiin lukeutuvalle, edelliskesästä asti tauolla olleelle Antti Tuiskulle, 35, kuuluu hyvää.

– Minusta tuntuu, että takana on elämäni käänteentekevin vuosi, Antti kertoo Vain elämää -ohjelman pressitilaisuudessa Kalastajatorpalla.

Keino pysytellä poissa studiosta

Viime vuoden syyskuussa Antti aloitti koulun Tampereella, Varalan urheiluopistossa. Samaan aikaan hän muutti Espanjaan. Opiskelut Antti hoiti pääasiassa Espanjasta käsin, mutta keskimäärin kerran kuussa hän lensi Suomeen lähiopetusjaksolle.

– Halusin mennä kouluun, koska haluan pystyä tulevaisuudessakin luomaan itseni artistina uudestaan ja olemaan se tyyppi, joka määrittää pop-skenessä pop-musiikin suuntaa. Ajattelin, että jos en menisi kouluun, niin päätyisin varmaan alta aikayksikön studioon. Ja sitten siellä ei enää välttämättä syntyisi mitään kauhean hyvää, Antti kertoo.

Opiskeluun motivoi toinenkin asia, johon liittyy musiikkibisneksen lainalaisuudet.

– Myönnetään sitä tai ei, tämä ala on vähän mielipuolinen. Sitä vähän tahtomattaankin ja tiedostamattaankin ajautuu omaan norsunluutorniinsa, mistä käsin sitten projisoi ympärillä olevaa maailmaa. Kosketus oikeaan elämään helposti hieman häviää, Antti pohtii.

Antti Tuisku
Antti Tuisku haluaa olla tulevaisuudessakin pop-musiikin suunnannäyttäjä.

Tärkeä oivallus

Pian koulun aloittamisen jälkeen Antti huomasi, että opiskelu sopi hänelle.

– Tutustuin uusiin ihmisiin ja sain paljon onnistumisen tunteita, Antti kertoo.

Liikuntaneuvojan tutkinnon suorittamiseen kuului näyttöjä, joihin Antti tarvitsi liikunta-alan asiakkaita. Eräs kohtaaminen asiakkaan kanssa Espanjassa jäi erityisesti Antin mieleen. Antti vei 60-vuotiaan asiakkaansa ja tämän vaimon viime marraskuussa vuorille vaeltamaan. Vuorilla asiakas tuli itku silmässä kertomaan, miten mullistava vaikutus asiakassuhteella on ollut hänen elämäänsä.

– Asiakkaani vähän itki ja minä vähän itkin. Silloin tajusin, että kaikki tämän tyyppiset tunnetilat, jotka ovat elämän suola, ovat aina tulleet minulle artistiuden kautta: lauluista, esiintymisestä tai palautteesta, jota olen artistina saanut, Antti sanoo.

Kohtaaminen sai Antin tajuamaan, että hän pystyy elämään täyttä, onnellista ja sisällöltään hyvin rikasta elämää ilman, että artistius on siinä lainkaan läsnä.

– Se oli hirveän hieno ja tärkeä oivallus. Se vapautti hirveästi energiaa ja aukaisi kanavia. Yhtäkkiä elämässäni loisti poissaolollaan täysin se, että minun on nyt kirjoitettava joku laulu sen takia, etten osaa tehdä mitään muuta. Ennen en ole pystynyt olemaan aidosti onnellinen ilman, että siihen liittyy artistius. Nyt on ihan eri fiilis, Antti kertoo.

Koulun penkiltä kuvauksiin

Kesäkuussa Antti suuntasi kohti Hirvensalmea Vain elämää -ohjelman juhlakauden eli 10. tuotantokauden kuvauksiin. Kaikki muut artistit olivat olleet tiiviisti musiikkimaailman kentällä ennen kuvauksia, mutta Antti joutui hakemaan artisti-minäänsä. Antista tuntui alkuun kuin hän olisi ollut edelleen koulun penkillä.

– Tavallaan kaivoin artistiuden ullakolta, pyyhin vähän pölyjä sen päältä pois ja rapsuttelin artistikuorta pohtien, että miltäs tämä tuntuu, Antti kuvailee.

Kun Antti pääsi esiintymään, hän tajusi jälleen, kuinka hienoa artistina oleminen onkaan.

– Oli tosi etuoikeutettu olo, että sain olla siinä, Antti sanoo.

Antti huomasi kuvauksissa, että hän oli aiempaa tyynempi. Onko syynä viimeinen vuosi, viimeiset vuodet vai ihan vain iän karttuminen? Tästä Antti ei ole aivan varma, mutta hyvältä sisäinen tyyneys tuntuu.

– Aistin itsessäni kypsymistä ja rauhaa. Ehkä minulla ei enää ole sellaista pakonomaista tarvetta näyttää ihmisille. Se teki kuvauksiin menemisestäkin kivempaa. Koen, että parhaimmat asiat tämänkaltaisessa viihdeohjelmassa syntyvät silloin, kun kuvauksiin ei mennä laskelmoimaan, Antti pohtii.

Vain elämää kausi 10
Vain elämää -ohjelman 10. kauden artistit ovat Maija Vilkkumaa, VilleGalle, Vesala, Erin, Samu Haber, Lauri Tähkä, Elastinen ja Antti Tuisku.

Väkivaltaisesta parisuhteesta laulaminen oli päätöspiste

Vain elämää -ohjelman trailerissa nähdään, että Antti esittää ohjelmassa PMMP:n Joku raja -kappaleen, joka kertoo parisuhdeväkivallasta. Antin elämäkerta Antti Tapani (WSOY, 2018) ilmestyi vuosi sitten. Kirjassa Antti kertoo, että hänen menneisyyteensä kuuluu väkivaltainen parisuhde.

– Koen, että Joku raja -biisin vetäminen oli minulle tietynlainen päätöspiste. Aiheen käsitteleminen ei tullut enää elimistöstäni ulos valtavan itkun, murheen ja ahdistuksen vaan enemmänkin hyväksymisen kautta – että tämä on osa minun elämääni ja historiaani sekä tämän takia olen osittain tällainen kuin olen, Antti sanoo.

Studiossa kappaleesta tehtiin monta erilaista versiota – ja silloin tunteet olivat vahvasti pelissä.

– Silloin kävin läpi kaikki fiilikset. Alkuvuodesta, kun Jurek oli Espanjassa kanssani versioita miettimässä ja tekemässä, niin kyllä siinä taisi parit tipat tulla linssiin, Antti paljastaa.

Antille omakohtaisen kappaleen valitseminen versioitavaksi oli kuitenkin hyvin selkeä valinta.

– Minun mielestäni olisi ollut tylsää, jos olisin lähestynyt ohjelmaan heti sellaisen hassuttelun ja Sata salamaa -fiilistelyn kautta. Halusin vaalia myös sellaista syvällisempää puolta, vaikka ei sitä hauskaa Anttia ole unohdettu, kyllä sitäkin ohjelmassa nähdään, Antti lupaa.

Vain elämää Nelosella perjantaisin klo 20.

Lue myös:

Antti Tuisku ei haaveile omasta perheestä: ”Olen liian itsekäs isäksi”

Antti Tuiskulta löytyi kasvain – lääkärit eivät olleet nähneet aiemmin vastaavaa

Antti Tuisku paljastaa rankat lapsuusmuistot kirjassaan – pakeni riitoja naapuriin nukkumaan

Antti Tuisku etsii joka ilta korvatulppia ja 6 muuta asiaa, joita et välttämättä tiennyt hänestä

Vain elämää -sarjan 10. kaudella nähdään oikea tähtisikermä – äänestä, ketä artistia sinä odotat kaikkein eniten!

X