Julkkikset

Laulaja Pihlaja ei ole tarpeeksi kiltti kympin tytöksi, mutta ei myöskään mikään pahis: ”Olen joutunut todistelemaan, että minullakin on hyviä ajatuksia”

Laulaja Pihlaja haluaa kyseenalaistaa naiseudelle asetettuja raameja. Aiheesta syntyi kokonainen albumi, jolla hän käsittelee sisällään vellovaa ristiriitaa.

Teksti:
Janna Nousiainen
Kuvat:
Janna Nousiainen

– Kirjoitan yleensä todella itsekkäistä lähtökohdista, Pihlaja sanoo.

Laulaja Pihlaja haluaa kyseenalaistaa naiseudelle asetettuja raameja. Aiheesta syntyi kokonainen albumi, jolla hän käsittelee sisällään vellovaa ristiriitaa.

Nuoren naisen ääni kantautuu kaiuttimista. Menevä kappale on helppoa kuunneltavaa, mutta sanoituksissa käsitellään painavaa asiaa. Juuri niin Titta Pihlajamaa, eli laulaja Pihlaja, haluaa käsitellä sisällään vellovaa ristiriitaisuuden tunnetta.

Nää boksit liian toksist

En mä enää jaksa olla niistä moksis

Tulin näyttäytyy, en käyttäytyy

– Millainen nainen olen ja miksi tuntuu, että minun pitäisi olla tietynlainen? Pihlaja jatkaa Paha Barbi -kappaleella aloittamaansa pohdintaa.

Pihlajasta tuntuu, ettei hän mahdu yhteiskunnan naiseudelle asettamiin raameihin. Hän ei ole tarpeeksi kiltti kympin tytöksi, mutta ei myöskään mikään pahis. Ehkä hän on jotain siltä väliltä, tai sitten jotain ihan muuta. Miksi ihmisen ylipäätään pitäisi istua tietynlaiseen normiin?

– Yhteiskunnassa on aika paljon ajatuksia siitä, että pitäisi olla tietynlainen. Sen aiheuttama paine tuntuu siltä, että joko olet esimerkiksi todella älykäs ja korrekti tai sitten olet seksikäs ja hauska. Ihan kuin nämä ominaisuudet eivät muka voisi tulla samassa paketissa, Pihlaja sanoo.

Laulaja Pihlaja antaakin oman panoksensa keskusteluun kevyen pop-kappaleen muodossa.

– Tuntuu, että edelleen moni miettii liikaa sitä, mitä muut ajattelevat – mietin myös itse sitä liikaa. Mielestäni on tärkeää, että kaikki saisivat olla juuri sellaisia kuin haluavat.

– Niin kuin biisissäni sanon, miksi minulla ei voisi olla vaikka OnlyFansia? Tekisikö se minusta jotenkin huonomman?

Mieti mikä fiilis

Kun mä sanon et must tulee presidentti, yeah

Pihlaja oli juuri nukahtamassa, kun mieleen tuli ajatus: miltä ihmisistä tuntuisi, jos hänestä tulisi presidentti? Ärsyttäisikö se?

– Monta kertaa on tuntunut, että olen joutunut todistelemaan sitä, että minullakin on hyviä ajatuksia. Minut voi ottaa tosissaan poliittisissa keskusteluissa tai paikoissa, joita ei heti mielletä nätin, nuoren naisen keskusteluiksi tai paikoiksi olla.

Lue myös: Miksi naiset ovat muokanneet puheääntään julkisesti puhuessaan? Asiantuntija kertoo syyn siihen sekä sen, miksi se kannattaa lopettaa

Pihlaja laulaa omista asioistaan

Kappaleissaan Pihlaja käsittelee paljon oman elämänsä asioita. Sanat toimivat tietynlaisena terapiana, ja esimerkiksi balladit Mietin sua ja Kirjoitettu tähtiin eivät valmistuneet ilman kyyneleitä. Picasso-kappaleessa taas pohditaan, voisiko toksisen ihmissuhteen poistaa omasta elämästään maalaamalla mustalla maalilla sen päälle.

– Kirjoitan yleensä todella itsekkäistä lähtökohdista. Ammennan tekstejä omasta elämästäni ja keskusteluista, joita käyn sekä itseni kanssa että ihmissuhteissani.

Omista, joskus kipeistäkin, asioista laulaminen jännittää, mutta ei pelota. Vain Pihlaja itse tietää, mitkä kappaleista ovat aidosti henkilökohtaisia ja mitkä värikynällä väritettyjä tarinoita. Muun muassa Yeboyahin kanssa tehty kappale Pojat on kirjoitettu pilke silmäkulmassa.

– Aina se vähän jännittää, miten jengi suhtautuu. Toisaalta toivon, että kuulija ottaa tosissaan sen, mitä kirjoitan. Välillä taas toivon, ettei sanoituksia otettaisi niin tosissaan.

Pihlaja ilmoitti lapsena ryhtyvänsä Madonnaksi – laulaja tiesi jo varhain, mihin tähdätä

Pihlaja kertoo olevansa perheensä musta lammas, sillä kukaan muu hänen perheessään ei harrasta musiikkia. Jo 4-vuotiaana hän ilmoitti, että isona hänestä tulee Madonna. Silloin hän kertoi syyksi sen, ettei Madonnan tarvitse tehdä töitä.

Läpimurtoaan vielä odottavan artistin työmäärä on kuitenkin tullut viime vuosien aikana tutuksi. Etenkin alussa oli Pihlajan mukaan vaikea välillä saada muut ymmärtämään, että uran eteen tehtiin koko ajan töitä, vaikka numeerista menestystä ei vielä tullut.

– Kesti todella kauan rakentaa urani ensimetrit ja löytää oma juttuni. Totta kai välillä epäilytti, onko minusta tähän. Olen kuitenkin aina ajatellut, että jos vain jatkan hommia, niin asiat etenevät.

Laulaja Pihlaja seisoo omenapuiden katveessa.
Laulaja Pihlaja ammentaa kappaleidensa sanoituksia omasta elämästään.

Mahtuu väliin yksi vuoden mittainen taukokin, jonka aikana Pihlaja etsi omaa musiikillista suuntaansa.

– En ollut ihan varma siitä, mitä olin tekemässä. Aluksi ehkä julkaisin musiikkia vain, koska siihen oli mahdollisuus. Minulla ei ollut selkeää visiota siitä, kuka on Pihlaja ja millaista musiikkia haluan tehdä.

Huumori on tapa käsitellä vastoinkäymisiä

Laulaja ei halua miettiä tavoitteitaan vain lukujen kautta. Silti se tuntui hyvältä, kun viime vuonna kappaleet ylittivät striimeissä kultarajan. Myös ehdokkuus tämän vuoden Emma Gaalan Vuoden tulokas -kategoriassa tuntuu hyvältä.

Isojen festarikeikkojen peruuntuminen koronarajoitusten vuoksi kuitenkin harmittaa, vaikka henkisesti Pihlaja olikin jo varautunut siihen.

– Olisin ensimmäistä kertaa saanut omat keikat isoille festareille. Totta kai se on harmittanut, mutta sitten mietin, että tänä vuonna keikkani olisivat olleet pienimmillä lavoilla. Ehkä ensi vuonna pääsen jo isommalle lavalle.

Pihlaja pyrkii käsittelemään vastoinkäymisiäkin huumorin kautta. Elämää hän ei halua ottaa liian vakavasti.

– Kaiken, mitä tapahtuu, kuuluu mennä juuri niin. En jää miettimään liikoja, vaan keskityn elämään juuri tässä päivässä.

Kursivoidut kohdat ovat lainauksia Pihlajan Paha Barbi -kappaleesta.

X