Julkkikset

Rajua kritiikkiä Idiootit ympärilläni -hittikirjastaan saaneen Thomas Eriksonin prioriteetit kirkastuivat kohun myötä: ”Oli rankkaa nähdä, miten perheeni kärsi”

Thomas Erikson huomasi, miten virheet ja vastoinkäymiset syövät ihmistä, vaikka ne voisi kääntää menestykseksi. Kun ruotsalainen menestyskirjailija kohtaa takaiskuja, hän muokkaa omaa toimintaansa tietoisesti – esimerkiksi uutisten seuraaminen jäi pois jo vuosia sitten, sillä Thomas koki sen tekevän olon ärtyneeksi.

Teksti:
Kia Toivanen
Kuvat:
Peter Knutson

Thomas Erikson on kansainvälisesti tunnettu kirjailija ja kouluttaja.

Thomas Erikson huomasi, miten virheet ja vastoinkäymiset syövät ihmistä, vaikka ne voisi kääntää menestykseksi. Kun ruotsalainen menestyskirjailija kohtaa takaiskuja, hän muokkaa omaa toimintaansa tietoisesti – esimerkiksi uutisten seuraaminen jäi pois jo vuosia sitten, sillä Thomas koki sen tekevän olon ärtyneeksi.

Nuorempana Thomas Eriksonille sattui ystävien illanvietossa kiusallinen moka. Siihen aikaan pankkialalla työskentelevä, parikymppinen Thomas otti ystävän kanssa jutellessaan kunnian itselleen asiasta, joka ei tosiasiassa liittynyt häneen mitenkään – vain huomatakseen, että tuttu, joka todella oli asian takana, istui saman huoneen nurkassa ja kuuli kaiken. Se hävetti.

– Kyse ei lopulta ollut kovin suuresta asiasta, Thomas kertoo nyt muistellessaan tapausta.

– Reagoin epämiellyttävään tilanteeseen kuitenkin hyvin vahvasti. Minua kehuttiin, ja tunsin itseni typerykseksi. Kuukausien ajan olin jopa vihainen, koska hän sattui samaan huoneeseen ja kuuli, mitä sanoin.

Tilanne jäi pyörimään mielen perukoille pitkäksi aikaa. Kului vuosi ennen kuin asia nousi uudestaan esille, vieläpä Thomasin itsensä aloitteesta.

Thomas Erikson kokee, että ihmisten kyky kohdata vastoinkäymisiä on heikentynyt

Nyt Thomas Erikson, 54, on kansainvälisesti tunnettu kirjailija ja kouluttaja. Uusimmassa kirjassaan Vastoinkäymiset ympärilläni hän tarttuu siihen, miten kääntää elämän vastoinkäymiset menestykseksi.

– Kaikki kokevat takaiskuja elämässään: ei ole väliä, oletko rikas vai köyhä, pitkä vai lyhyt. Ne ovat osa elämää, vaikka haluaisimme ajatella toisin, Thomas toteaa.

Hän kuitenkin kokee, että vastoinkäymisten kohtaamisesta on tullut nykyaikana yhä vaikeampaa. Ihmiset eivät osaa käsitellä sitä, etteivät asiat menekään aina sujuvasti ja omien toiveiden mukaan – ja tämä on osaksi sosiaalisen median syytä.

– Sata vuotta sitten vertasimme itseämme naapuriin. Nykyään älypuhelimen näytöltä voi verrata itseään maailman miljardööreihin. Se antaa asioille oudon perspektiivin, hän toteaa.

Monet eivät osaa enää olla onnellisia kaikesta siitä, mitä heillä jo on.

– Kun vertaa itseään kaikista parhaimpaan, rikkaimpaan ja kauneimpaan, tuntee oman elämänsä surkeaksi. Huomaan asiassa suuren eron oman sukupolveni ja parikymppisten lasteni sukupolven välillä, Thomas kertoo.

– He kamppailevat ja heidän mielestään elämä on vaikeaa – ja niin se onkin, etenkin näinä aikoina. Se ei välttämättä tunnu reilulta, mutta sitä ei pääse myöskään pakoon. Parasta mielestäni on hyväksyä tilanne ja ottaa siitä vastuuta. Sitten tehdä sille jotakin.

Lue lisää: Testaa, millaista muutosta elämäsi kaipaa

Jokainen kokee elämässään pahoja takaiskuja – ja siksi Thomas Erikson päätti jakaa omansa

Äidin kuolema, oman pariviikkoisen lapsen elvyttäminen, työpaikalla pankkiryöstön keskelle ja holviin panttivangiksi joutuminen, vakava auto-onnettomuus.

Thomasin omaan elämään on mahtunut joukko suuria, vaikeita vastoinkäymisiä, jotka ovat päätyneet mukaan myös uuteen kirjaan. Sitten toisaalta pienempiä arjen kompastuskiviä, jotka ovat aivan jokaiselle tuttuja: aamuruuhka, riita ystävän kanssa, rikkoutunut sateenvarjo.

– Kun olin nuorempi ja asiat eivät menneet kuten halusin, nalkutin ja valitin. Seurassani ei ollut mukava olla, enkä aina pystynyt hillitsemään tunnetilaani, jos jokin otti minua päähän. Menetin sen vuoksi myös hyviä ystäviä, hän kertoo.

Kolmekymmentä vuotta täytettyään Thomas alkoi tarkkailla omia reaktioitaan kohtaamiinsa vastoinkäymisiin ja pohtia sitä, mitä tilanteissa oli todella tapahtunut. Hän oivalsi, että niistä huolimatta elämä ei todennäköisesti kohtele häntä yhtään sen epäreilummin kuin muitakaan.

– Olen yrittänyt ymmärtää, mitä tapahtuu ja miten takaiskuja pitäisi osata käsitellä, jos haluaa päästä elämässä eteenpäin. Se tarkoittaa myös sen ymmärtämistä, milloin on itse epäonnistunut tai tehnyt virheen.

Idiootit ympärilläni -kirjan kritiikki herätti

Idea vastoinkäymisistä kertovaan kirjaan kumpusi Thomasin omasta elämästä: Ensimmäisen kansainvälinen myyntimenestys, Idiootit ympärilläni kohtasi kritiikkiä etenkin psykologien taholta kirjailijan kotimaassa Ruotsissa.

Kaikki eivät pitäneet kirjasta, jossa ihmiset jaettiin melko yksioikoisesti eri väreihin ja niille ominaisiin käyttäytymismalleihin. Seurasi mediakohu, joka vei Thomasin puolustamaan kirjaansa niin radiossa kuin tv:ssä. Välillä kirjasta esitettiin myös väitteitä, jotka eivät todellisuudessa pitäneet paikkansa.

Thomas itse kertoo halunneensa saada ihmiset uteliaiksi oppimaan itsestään lisää ja työskentelemään oman kommunikointinsa kanssa. Värianalyysi puolestaan perustui vuosikymmeniä käytettyyn DISC-malliin, yksinkertaistukseen, jonka tarkoituksena ei ole kattaa kaikkea ihmisen käyttäytymisessä.

– Ihmiset kyselivät minulta, mitä ajattelin kirjan saamasta kritiikistä. Aina löytyy ihmisiä, jotka eivät pidä siitä, mitä teet, ja se on osa elämää, hän toteaa.

Thomas Erikson
– Takaiskuja pitäisi osata käsitellä, jos haluaa päästä elämässä eteenpäin, Thomas Erikson sanoo.

– Mutta tein muutaman virheen sen suhteen, millaisin sanankääntein esitin asioita kirjan ensimmäisessä painoksessa, ja korjasin ne. Annoin oman vastineeni mediassa siihen kritiikkiin, jonka ymmärsin, ja sen jälkeen en voinut tehdä asialle enempää.

Kritiikki antoi kuitenkin Thomasille idean listata ylös kaikki hänen kokemansa takaiskut elämän varrelta ja katsoa, mihin kohti listaa mikäkin tapahtuma asettuisi.

– Elämäni pahimpiin vastoinkäymisiin verrattuna arjen pienet takaiskut ovat lopulta melko mitättömiä, ja se suhteutti ajatteluani. Ylipäätään suurin osa arkipäivän murheista ja virheistä ei ollut edes tarpeeksi suuria päätyäkseen listalle. Ajattelin, että minä olen selvinnyt kaikesta tästä, ja selviän kyllä muustakin.

Lopulta Idiootit ympärilläni -kirjan mediamylläkkä sijoittui myös pienempien vastoinkäymisten joukkoon, Thomas toteaa – vaikka tapaus nostaa kirjailijan tunteet edelleen pintaan. Hän herkistyy muistellessaan, kuinka vaikeaa oli kohdata sen vaikutukset lähipiiriin.

– Oli rankkaa nähdä, miten perheeni kärsi kohusta. Kun näin, miten jo aikuiset lapseni ja 87-vuotias isäni kärsivät minuun kohdistetusta kritiikistä, se oli pahinta.

– Sen myötä ymmärsin aivan uudella tavalla sen, mikä on minulle kaikkein tärkeintä: perheeni ja erityisesti vaimoni, joka seisoi rinnallani koko ajan. Hän on todellinen taistelija.

Thomas Erikson lopetti uutisten seuraamisen: ”Vaimoni kertoo, jos jotain uutta tapahtuu”

Vaimo on Thomasin arjessa myös tärkeässä tiedonvälittäjän roolissa, sillä Thomas ei lue uutisia lainkaan.

– Vaimoni kertoo minulle, jos jotain uutta todella tapahtuu. Tärkeimmät uutiset saavuttavat minut kyllä.

Päätös olla lukematta uutisia on pitänyt jo 10 vuotta, ja se syntyi tavallisen lounastauon päätteeksi.

– Olen huomannut, että ihmiset yrittävät paeta huonoja tunteita miettimättä, mistä ne oikein johtuvat. Kerran huomasin, että lounastauon jälkeen oloni oli ärsyyntynyt, vaikka itse lounas oli mukava. Tajusin, että se johtui uutisartikkeleista, joita luin taukoni aikana. Tämän jälkeen päätin, että lopetan, hän kertoo.

Päätös kuvaa osuvasti Thomasin ajattelutapaa. Elämässä pitää ottaa vastuuta asioista, joihin voi itse vaikuttaa. Jos huomaa, että kohtaa toistuvasti takaiskuja tai haluaa muuten muuttaa elämäänsä, täytyy  vain pohtia, mistä muutoksen aloittaisi. Sitten se on tehtävä.

– On paljon ihmisen omalla vastuulla, miten hän toimii ja reagoi. Ihmiset ovat kovia selittämään asioita itselleen parhain päin ja syyttelemään kaikkia muita paitsi itseään, hän toteaa.

– On helppoa syytellä muita, mutta se ei poista sitä, että huono tilanne vaikuttaa juuri sinuun, sillä se liittyy sinun elämääsi. Huolimatta siitä, mitä on tapahtunut, ei auta, jos vain istut ja valitat, miten epäonninen olet.

Ihmiset kamppailevat päivittäin, vaikka voisivat muuttaa elämäänsä

Mutta miten lopulta kävi parikymppisen Thomasin illanviettokömmähdykselle?

Kokonaisen vuoden verran asiaa tuskailtuaan Thomas otti tapahtuneesta opetustensa mukaisesti vihdoin vastuun ja soitti tutulleen.

– Minulta vei hyvin pitkään ennen kuin pystyin kohtaamaan hänet. Kysyin häneltä, muistaako hän tapahtuneen, ja tietysti hän muisti, Thomas kertoo.

– Totesin hänelle, että tiedän, että toimin hölmösti ja että olen potenut syyllisyyttä tapahtuneesta. Sanoin, että haluaisin korjata tilanteen ja pyysin anteeksi.

Tuttu hyväksyi anteeksipyynnön ja kaksikko suuntasi syömään yhdessä. Heistä tuli hyviä ystäviä.

Thomas toteaakin, että olisi tärkeää oppia hyväksymään omat virheensä ja myöntää ne reilusti myös muille. Kaikki tekevät virheitä, joten esittäminen on turhaa.

– Kun on rehellinen itselleen, pystyy katsomaan tilannetta silmiin ja muuttamaan omaa toimintaansa niin, että asiat lopulta kääntyvät itselle parhain päin. Vaikka kaikkea ei voi muuttaa, yleensä aina on jotakin, mistä voi aloittaa.

”Vaikka kaikkea ei voi muuttaa, yleensä aina on jotakin, mistä voi aloittaa.”

Thomasin mukaan edelleen liian monet kamppailevat päivästä toiseen tietämättä, mitä tehdä: ihmiset ovat onnettomia elämässään, vihaavat itseään, kumppaniaan, pomoaan. Asiat ovat huonosti, mutta tilanteesta ei näy ulospääsyä.

Lue lisää: Haluatko menestyä paremmin urallasi? Yksi pieni, mutta ratkaiseva muutos riittää

– Ihmiset voivat muuttaa elämäänsä, mutta kaikki lähtee itsestä, ja sen eteen on tehtävä töitä. Kun aloittaa edes pienestä, huomaa, että asiat alkavat muuttua omien tekojen kautta. Näistä onnistumisista alkaa rakentua itsevarmuus jatkaa samaa rataa.

Thomas muistuttaa, että omannäköisensä elämän, tai toisin sanoen menestyksen, rakentaminen vie aikaa –  asiat eivät muutu kuin taikaiskusta. Pieniä askeleita on jaksettava ottaa lukuisia toisensa perään.

– Kirjoitin parikymmentä vuotta ennen kuin ensimmäinen kirjani julkaistiin. Menestyksen saavuttaminen ei välttämättä vie 20 vuotta, mutta useita vuosia joka tapauksessa, hän toteaa.

– Kaiken sen kovan työn, turhautumisen, harjoittelun ja kiroilun jälkeen on hyvä olo. Kun tekee jotakin, ja saavuttaa omalla työllään menestystä elämässään, se tuntuu erityisen hyvältä.

X