Julkkikset

Kirja: Rakkautta varjosti kaikkea kuristava kontrolli – Samuli Edelmann puuttui Laura-vaimon hymyilyyn ja vaatteisiin

Samuli Edelmannista kertova elämäkerta käy läpi artistin monivaiheista elämää. Kirjassa pureudutaan siihen, miten Samulin alkoholismi vaikutti lähipiiriin.

Teksti:
Lotta Pellas
Kuvat:
Om-Arkisto

Johannes Lahtelan kirjoittama elämäkerta Samuli Edelmannista julkaistaan tänään.

Samuli Edelmannista kertova elämäkerta käy läpi artistin monivaiheista elämää. Kirjassa pureudutaan siihen, miten Samulin alkoholismi vaikutti lähipiiriin.

Keskiviikkona ilmestyvässä Samuli Edelmannin elämästä kertovassa kirjassa Samuli. Pimeydestä valoon. käydään läpi artistin monivaiheista elämää: uraa, alkoholiongelmia, ihmissuhteita ja hengellisyyttä. Elämäkerran on kirjoittanut laulaja-näyttelijän läheinen ystävä Johannes Lahtela.

Kirjassa pureudutaan entisen vaimon Laura Tuomarilan ja Samulin yhteiseloon, jossa taiteilijan alkoholismi ja raitistuminen olivat olennaisessa osassa. Samulilla ja Lauralla oli ollut lyhyt romanttinen suhde, jota Samuli kuvaili salamarakastumiseksi. Välien viilenemisen jälkeen he löysivät toisensa uudestaan ja perustivat perheen.

Kirjassa Samuli muistelee myös malli Vera Jordanovaa ja näyttelijä Katariina Kaituetta – Lauran ohella ainoita naisia, joita mies oli siihenastisessa elämässään ”aidosti uskaltanut rakastaa”.

Kun Laura ja Samuli sattumalta tapasivat jälleen, Samuli eli hyvin kaoottista elämää – alkoholia ja lääkkeitä kului. Samuli koki, että Laura ymmärsi häntä ja he avautuivat toisilleen. Samuli luotti Lauraan. Nuoruudenrakkauden tapaamisen myötä Samuli toivoi, että päihteidenkäyttö vähenisi.

Toisin kuitenkin kävi. Samuli jatkoi sekä lääkkeiden- että alkoholinkäyttöä, mutta Lauran olemassaolo toi toivoa paremmasta.

”Naisen hellyys oli vastalääke Samulin itsetuhoisiin ajatuksiin. Hän hymyili niin kauniisti, rakastavasti; Samuli suli. Nyt he olisivat erottamattomat”, kirjassa kuvaillaan.

Samuli Edelmann ”ulotti kontrollinsa kaikkeen”

Pari meni naimisiin vuonna 1999. Tieto heidän avioerohakemuksestaan tuli julkisuuteen 2018, ja ero oli elämäkerran mukaan helpotus kummallekin.

Kirjassa kerrotaan, että Samuli raitistui 2000-luvun alussa, mutta hänen käytöksensä oli edelleen alkoholismitaustan vuoksi ailahtelevaa. Hän ”ulotti kontrollinsa kaikkeen”, määräili vaimoaan ja huomautteli Lauralle tämän käytöksestä: ”Milloin Laura hymyili liikaa valokuvissa, milloin nauroi väärässä paikassa.”

Toisinaan Samulin mieleen eivät olleet Lauran ulkonäkö tai pukeutuminen. Samuli ei myöskään halunnut, että Laura puhuisi hänestä tai perheestä julkisuudessa.

”Samulin seurassa oli parempi pienentää itsensä kuin vastustaa tämän tahtoa: vastustuksesta seuraisi jotain vielä ikävämpää, pitkällistä kiukuttelua ja pahaa mieltä”, kirjassa kerrotaan.

Kirjan mukaan Laura oli avioliiton aikana kerran tehnyt ja täyttänyt avioeropaperit, mutta kun Samuli lopulta halusikin avioeron, se tuli Lauralle täytenä yllätyksenä.

Samulilla ja Lauralla on kaksi lasta, vuonna 2000 syntynyt Venla ja vuonna 2004 syntynyt Ilmari.

Eron jälkeen Samuli Edelmann on esiintynyt julkisuudessa yksin. Miehisyys ei ole enää kiinni valloituksista, elämäkerta toteaa.

Lue myös: Samuli Edelmann saa viestejä kuolleelta isältään: ”Olen onnellinen, että voin kuoleman jälkeenkin kokea isän läsnäolon”

X