Meri Valkama ja Silvia Modig.
Meri Valkama ja Silvia Modig.
Julkkikset

Silvia Modigin puoliso on menestyskirjailija Meri Valkama – kiittää vaimoaan ymmärryksestä

Meri Valkama myi asuntonsa, jotta sai kirjoitettua kirjansa loppuun.
Teksti: Emilia Saloranta Kuvat: Liisa Valonen

Europarlamentaarikko Silvia Modig ja nykyisin kirjailijana tunnettu Meri Valkama avioituivat vuonna 2019. Tänä vuonna he tulivat yhdessä toistamiseen Linnan juhliin.

Parin elämässä on tapahtunut koronavuosien aikana. Meri teki ison ratkaisun, jotta saisi kirjoitettua loppuun vuonna 2011 aloittamansa romaanin.

Hän irtisanoutui vakituisesta työpaikastaan, myi kotinsa ja kirjoitti kirjan valmiiksi asunnosta saamillaan rahoilla.

Riski kannatti, sillä syksyllä 2021 ilmestyneestä esikoisromaanista Sinun, Margot tuli poikkeuksellinen menestys. Kirja voitti Helsingin Sanomien kirjallisuuspalkinnon ja ensipainos myytiin loppuun kahdessa päivässä.

Sittemmin sen käännösoikeudet on myyty kuuteen maahan.

Kirjamenestys on muuttanut elämää, kertoo Meri ja kiittelee Silvian osuutta romaanin syntymisessä.

– En todellakaan osannut uumoilla mitään tällaista. Ajattelin, että parasta mitä voisi tapahtua olisi, jos kirjaa myytäisiin enemmän kuin yksi painos ja se pääsisi Hesarin kirjallisuuspalkintoehdokkaaksi, Meri kertoi Linnan iloisessa ihmisvilinässä.

Puoliso tukena

Meri kiittelee tukea, jota hän on saanut Silvialta.

– Tuki on ollut korvaamatonta. Ihan jokainen puoliso ei välttämättä suhtautuisi yhtä hyvin sen tyyppisiin riskeihin, joita minä otin toteuttaakseni unelmani, Meri kertoi.

Vasemmistoliiton politiikka- ja viestintätiimin vetäjänä ja sitä ennen toimittajana pitkään työskennelleen Merin työelämä on muuttunut Margotin menestyksen myötä. Nyt hän pystyy myös taloudellisesti keskittymään seuraavan kirjan kirjoittamiseen.

Vaikka asiat ovat hyvin, Meri on huomannut, että hänen on välillä vaikea sopeutua taloudelliseen vakauteen.

– Olen laman lapsi, joka on kokenut sen, kuinka kaikki voi romahtaa hetkessä. Siksi on vaikea tuudittautua siihen, että hyvä tilanne olisi koskaan pysyvä. Yritän silti nauttia ja nyt pystyn jo keskittymään uuden kirjoittamiseen, vaikka Margot vie edelleen paljon aikaa.

X