Julkkikset

Viihdeikoni Marjatta Leppänen, 85, kertoo Kotiliedessä elämänsä juhlista: ”Lill-Babsin mukaan hän istui Kekkosen polvella”

Osattiin sitä pitää hauskaa valtionjohdon ja viihdetähtien kesken 70-luvullakin. Kotiliedessä iki-ihana Marjatta Leppänen muistelee uran kohokohtia.

Teksti:
Tiina Torikka
Kuvat:
Pekka Nieminen

Marjatta Leppänen.

Osattiin sitä pitää hauskaa valtionjohdon ja viihdetähtien kesken 70-luvullakin. Kotiliedessä iki-ihana Marjatta Leppänen muistelee uran kohokohtia.

Marjatta Leppänen oli jo aikansa suuri viihdejulkkis, kun hän alkoi vuonna 1972 juontaa radion kestosuosikkiohjelmaa Puhelinlangat laulaa. Pesti kesti 30 vuotta.

Alkuvuosinaan radiojuontajana Marjatta meni naimisiin teatterinjohtaja Carl Öhmanin kanssa ja kertaa Kotiliedessä, millaista edustamista seurapiirien kermaan kuuluminen 70-luvulla tarkoitti.

Ruotsin nuori kuningas Kaarle XVI Kustaa saapui Suomen-vierailulle syksyllä 1974 ja hänen ympärilleen tarvittiin eräänlainen hoviseurue. Carl ja Marjatta saivat kutsun, niin myös kenraaliluutnantti Adolf Ehrnrooth.

– Sitten ne pojat, Kekkonen ja kunkku, tutustuivat Suomeen. Asuin Marskissa Ehrnroothin tanskalaisen puolison, kreivitär Karin Birgitten kanssa, Marjatta muistelee Kotiliedessä.

Marjatta sai kunnian esiintyä kuninkaan illallisilla Ruotsin suurlähetystössä. Hän ehti paikalle erikseen järjestetyllä limusiinilla puoliltaöin, ja vielä myöhemmin seurueen jatkoksi lipui Kalastajatorpalla omaa show’taan pitänyt ruotsalaistähti Lill-Babs.

– Niistä tuli oikein kivat juhlat. Lill-Babsin mukaan hän istui jossain vaiheessa Kekkosen polvellakin.

Tätä nykyä Marjatta Leppänen asuu Helsingin Töölössä, tapaa ystäviään torikahveilla ja etsiskelee pikkuhiljaa paikkaa itsensä oloisesta vanhainkodista – jostakin, missä olisi kahvila ja baari.

– Eikä mikään kahvibaari, vaan sellainen oikea, joka on myöhään yöllä auki, Marjatta haaveilee Kotiliedessä.

– Jonkinlainen mottoni on, että täytyy aloittaa huipulta, kun juurella on niin tungosta.

Marjatta esiintyi viimeisen kerran Uuden Iloisen Teatterin lavalla vuonna 2015. Samalle estradille hänen aviomiehensä Jaakko Salo oli aiemmin menehtynyt. Yli 30 vuotta kestänyt lämmin työtoveruus oli roihahtanut rakkaudeksi sen jälkeen, kun Jaakko oli jäänyt leskeksi ja Marjatta eronnut Carl Öhmanista.

Seitsenkymppisten rakastavaisten onnea ehti kestää vain vuoden verran. Viimeisen esiintymispaikkansa vieraskirjaan Marjatta kirjoitti jättävänsä sydämensä samaan paikkaan kuin Jaakkokin.

– Itkin, kun sen kirjoitin.

Marjatta Leppäsen haastattelu on kokonaisuudessaan Kotilieden numerossa 20/2022.

Lue myös: Jukka Immonen ja Anna Puu rakastuivat, kun platonisessa työkaveruudessa alkoi tuntua ”uudenlaisia taajuuksia”

X