Matkailu

Tekemistä Tampereella – 23 rahanarvoista tärppiä! Suomen saunapääkaupungissa kelpaa kylpeä tai kiipeillä katolla

Tampereella voit vierailla vanhassa tutussa Pispalassa tai ihmetellä ratikan myötä uudistunutta keskustaa. Lue, mitä tekemistä Tampereella riittää herkutellen, rentoutuen tai ostoksilla.

Teksti:
Sanna Wallenius
Kuvat:
Sanna Wallenius

Idyllinen Tammerkoski yhdistää Näsijärven ja Pyhäjärven. Järviä Tampereella on yli 160.

Tampereella voit vierailla vanhassa tutussa Pispalassa tai ihmetellä ratikan myötä uudistunutta keskustaa. Lue, mitä tekemistä Tampereella riittää herkutellen, rentoutuen tai ostoksilla.

Emme ole päässeet siskon kanssa Pispalan jyrkkää mäkeä edes puoliväliin, kun jo hengästyttää ja reisissä polttelee. Syreenien reunustamia portaita tuntuu jatkuvan loputtomiin. Ylhäällä puhina unohtuu. Puutalojen välistä pilkottaa syvänsininen, mieltä rauhoittava Pyhäjärvi. Ei ihme, että Pispala on Tampereen halutuinta asuinaluetta.

Kalorivajetta paikkaamme pian Cafe Pispalan kuuluisalla brunssilla, jossa tupa on lauantaiaamuna ää­riään myöten täynnä. Tarjoilija kantaa pöytiin pannukakkutorneja, jotka on koristeltu tomu­sokerilla ja voinapeilla. Ilmassa leijailee tuhti rasvan käry ja pöydissä on ahdasta, mutta nälkäiselle se on pieni hinta hyvästä brunssista.

Tekemistä Tampereella: Pispala
Pispalan vanha työläiskaupunginosa on nykyisin Tampereen arvokkaimpia asuinalueita.

Maalla: Johanna Vuoksenmaa asuu Tampereen kauneimmassa Pispalan naapurustossa – nämä ohjaajan lempipaikat tarjoavat inspiroivaa tekemistä Tampereella

Pispalasta on vain kilometrin kävelymatka Pyynikille, jonka tunnistaisin vaikka silmät kiinni. 90 hehtaarin harjualueella tuoksuu aina kuiva kangasmetsä, joka tuo mieleen lapsuuden Tampereen-lomat. Särkänniemen huvipuistopäivät huipentuivat tuolloin Pyynikin näkötornin munkkikahvilaan.

Ratikka-ajelua ja kattokävelyä

Jos Pyynikki ja Pispala ovat ennallaan, Tampereen keskusta on kokenut isomman muutoksen. Vuosia kestäneet katuremontit ovat vihdoin valmistuneet. Kaupungilla kulkevat nyt uutuuttaan hohtavat punaiset raitiovaunut, jotka liikennöivät kahta linjaa: Pyynikintorin ja Hervannan välillä sekä Sorin aukion ja Kaupin kampuksen reitillä. Lipun voi ostaa kätevästi lähimaksulla tai Nysse Mobiili -sovelluksella.

Me tutkimme keskustaa kävellen. Eniten tekemistä Tampereella tuntuisi turistien paljouden perusteella olevan Koskipuistossa ja uudistuneen Ratinan alueella.

Tammerkosken alajuoksulla on useam­pi terassi, kuten Saunaravintola Kuuma, josta pääsee pulahtamaan myös uimaan. Saunapääkaupungin titteliä kantavalla Tampereella on parikymmentä yleistä saunaa, joissa vietetään aina kesäkuun toisella viikolla Soul of Sauna -tapahtumaa.

Tampere Tallipiha
Tallipihalla järjestetään kesäisin ilmaiskonsertteja.

Tamperetta on nykyään mahdollisuus tutkailla yläilmoista muuallakin kuin Näsinneulassa. Finlaysonin alueella on jo muutaman vuoden ajan järjestetty Roof Walk -kävelyretkiä oppaan johdolla. 35 euroa maksava Roof Walk lähtee Media 54 -rakennuksen huipulta ja kiertää tunnin ajan Finlaysonin alueen katoilla. Ajatus korkeuksissa hoippumisesta kuulostaa hurjalta, mutta todellisuudessa reitti on tasainen ja turvavaljailla varmistettu.

Me suuntaamme Finlaysonin kirkon takana sijaitsevalle Tallipihalle, josta on tullut vuosien aikana rakas kohde. 1800-luvulla alueella sijaitsivat von Nottbeckin aatelissuvun hevostallit ja palvelusväen asunnot. Nyt koristeellisten puutalojen uumenissa voi tutustua käsityöpuoteihin ja tervehtiä ulkoaitauksen shetlanninponeja, Tiuhtia ja Viuhtia. Kesäillan täydentävät akustiset ilmaiskonsertit.

Tekemistä Tampereella: ”Pakolliset”

1. Kävelykierros Pispalassa Cafe Pispalan brunssille

2. Särkänniemen huvipuisto

3. Pyynikin näköalatornin munkkikahvila

4. Ajelu uusilla raitiovaunuilla

5. Hengailu Koskipuistossa

6. Ratinan alue, kaupunkisuunnittelun uusi helmi

7. Roof Walk -kattokävelykierros

8. Historiallinen Tallipiha poneineen

Leppeitä löylyjä

9. Rajaportin sauna: Suomen vanhin yhä toiminnassa oleva yleinen sauna löylytti ensimmäiset vieraansa jo vuonna 1906. Tunnelma Pispalan sydämessä on pysynyt autenttisena: maailmaa parannetaan ensin lauteilla, sitten jäähdytellään sisäpihan sympaattisella terassilla. Saunan yhteydessä toimii myös pieni kahvila. Pääsymaksu 8 e.

Tampere Pispala
Pispalassa sijaitseva 116-vuotias Rajaportin sauna on maan vanhin yhä toiminnassa oleva yleinen sauna ja ehkä parasta tekemistä Tampereella, Suomen saunapääkaupungissa.

 

Tampere
Rauhanniemen kansankylpylä on avoinna ympäri vuoden.

10. Rauhanniemen kansankylpylä: Paikallisten Rauhikseksi kutsuma sauna avautui Näsijärven rannalle jo vuonna 1929. Ympäri vuoden avoinna olevassa kansankylpylässä on perinteisten saunojen lisäksi hamppu- ja tervasaunat. Päiväsauna 8 e, iltasauna 9 e.

11. Kuuma: Neljä vuotta sitten Laukontorin laidalle avautunut Saunaravintola Kuuma tuo mieleen Helsingin Löylyn. Modernissa saunassa nautiskellaan ensin löylyistä ja uinnista. Päivää voi jatkaa terassin ja ravintolan puolella. Sauna ajankohdasta riippuen 12/17 e.

Tekemistä Tampereella: Kuuma
Laukontorin kupeeseen avautunut Saunaravintola Kuuma hellii löylyillä ja aurinkoterassilla.

Tekemistä Tampereella: Makuelämyksiä

12. Muusa: Olympiakorttelin ravintolan sisäpiha tuo mieleen Lissabonin ja Malagan värikkäät kuppilat. Yhtä rento on ruokalistakin, jossa vegaanit herkuttelevat osterivinokastacoilla ja sekasyöjät possunkyljellä.

13. Zeytuun: Laadukkaasta libanonilaisesta ruoasta tunnettu Zeytuun on monen tamperelaisen lempiravintola, eikä ihme. Hummuksessa, falafeleissa ja mezeissä maistuu aito Lähi-Itä.

Tampere
Ravintola Zeytuunin libanonilainen ruokalista on jo klassikko.

14. Pizzeria Luca: Roomalaisen Luca Platanian perustama ravintola tunnetaan muhkeista napolilaisista pizzoistaan, joiden täytteinä on muun muassa artisokkaa, scamorza-savujuustoa ja sardellifileitä.

15. Kajo: Rautatieaseman kupeessa sijaitseva ravintola Kajo sopii vaativallekin kulinaristille. Listalla on lähellä tuotettuja sesonkiherkkuja, joissa on aina jokin yllättävä juju.

16. Apaja: Tampereen uusimpaan ravintolaan ei eksy vahingossa. Juhannuskylään, vanhan taloyhtiön sisäpihalle avattu bistro on keittiömestari Juuso Ahvenaisen ja Tuomas Norrin toteutunut unelma. Viiden ruokalajin menu vaihtuu parin viikon välein.

Tampere Cafe Katto
Tekemistä Tampereella: Cafe Katto hemmottelee vieraita gluteenittomilla piirailla ja salaateilla.

Rento hetki kattoterassilla

17. Café Katto: Finlaysonin alueelle pari kesää sitten avautunut kahvila tarjoilee gluteenittomien herkkujen lisäksi upeat näköalat Tammerkoskelle ja Tuomiokirkkopuiston suuntaan.

18. Moro Sky Bar: Hotelli Tornin 25. kerroksessa sijaitsevalla terassilla voi nauttia drinkkejä 88 metrin korkeudessa. Parhaimmillaan Moro on auringonlaskun aikaan.

19. Periscope: Ratinan kauppakeskuksen kattobaarissa sukelletaan tunnelmasta toiseen. Päivällä terassilla nautiskellaan virvokkeita ja ihastellaan alla levittäytyvää stadionia. Illalla Periscopesta kuoriutuu tanssijoiden villi ulkoilmadisko.

Tampere
Suomalaisten suunnittelijoiden Seele sijaitsee Aleksis Kiven kadulla.

Tekemistä Tampereella: Inspiroivia ostospaikkoja

20. Vintage-paratiisi: Tampereen houkuttelevimmat second hand -puodit keskittyvät kätevästi Tammelan alueelle. Mekkoja ja koruja myydään Vintage Gardenissa. Kätkö Vintage yhdistää muodin ja huonekalut. Antiikkiliike Vaarin Varasto on astiakeräilijän aarreaitta. Uusin tulokas on itsepalvelukirppis Bueno.

21. Design-kortteli: Hatanpään valtatien, Otavalankadun, Aleksanterinkadun ja Verkatehtaankadun rajaamaa aluetta kutsutaan nykyään Design-kortteliksi. Muun muassa Uhana Design ja MUKA VA Flagship Store sijaitsevat täällä.

22. Ostoskatu: Aleksis Kiven kadusta on kasvanut vuosien saatossa shoppailijan unelma. Laukontorilta nousevan kadun varrelta voi bongata sisustusliikkeitä, kotimaisia vaatebrändejä ja ravintoloita.

23. Kauppakeskukset: Yli sadan liikkeen Ratina on kauppakeskuksista uusin, mutta Koskikeskuksella on myös vannoutunut kävijäkuntansa.

Lue myös: 5 kotimaan kohdetta, joihin olet varmasti törmännyt somessa – monessako näistä sinä olet tänä kesänä käynyt?

X