Työ ja raha

Fengshui-arkkitehti Kristiina tutki astrologisia asetelmia ja näki, milloin on aika irtisanoutua työstä

Helsinkiläinen Kristiina Mäntynen, 60, on arkkitehti, joka suunnittelee taloja ja tekee koti- ja yrityskonsultointia tukenaan fengshui-tietämys.

Teksti:
Piia Sainio
Kuvat:
Jani Kautto, Sampo Korhonen, Aleksi Niemelä

Fengshui on mallikelpoinen Helsingin kaupungin sydämessä Senaatintorilla, kertoo Kristiina.

Helsinkiläinen Kristiina Mäntynen, 60, on arkkitehti, joka suunnittelee taloja ja tekee koti- ja yrityskonsultointia tukenaan fengshui-tietämys.

”Fengshui vie fokuksen ihmiseen. Samalla tavalla kuin vaatteiden tulisi olla mukavat päällä, tilan tehtävä olisi helliä ja tukea meitä. Eroan siinä mielessä tavallisesta arkkitehdista, että minua kiinnostaa ennemminkin miltä jokin tuntuu kuin miltä se näyttää.

Olen oikeastaan tilan virittäjä. Pianonvirittäjä virittää soittimen, ja minun tehtäväni on virittää tilan sointi. Siihen vaikuttavat muun muassa pintamateriaalit, valaistus ja akustiikka. Ne ovat tyyleistä ja trendeistä riippumattomia. Oleellista on myös, kuka tilassa viettää aikaa.

Jos kyseessä on vaikka kerrostaloasunto, jossa asuu nelihenkinen perhe, etsin kullekin perheenjäsenelle suotuisimmat oleskelupaikat. Teen ehdotuksia muodoista ja väreistä jättäen asiakkaille liikkumavaraa tehdä omat, tarkemmat valintansa.

Saatan ehdottaa esimerkiksi tietyn väriskaalan mattoa. Jos saan luvan, kurkkaan asiakkaan astrologista karttaa. Se on minulle luonteva tapa tutustua esimerkiksi hänen sisustustyyliinsä tai elämäntilanteeseensa.

Fengshui ohjaa Kristiinan työtä

Omaa toimistoa tuskin olisin perustanut ilman fengshuita. Fengshui on kytköksissä kaikkiin suunnittelutöihin, jotka olen tehnyt.

Kun 1980-luvulla opiskelin arkkitehdiksi, osallistuin opintomatkalle Japanissa. Siellä ensimmäistä kertaa ymmärsin, miten hienovaraisesti meitä voidaan manipuloida tilan avulla. Puutarhoissa tarjottiin kulkijoille aina vain ihanampia elämyksiä rytmillisyyden, äänen, värien ja tuoksujen avulla. Itämainen ajattelutapa alkoi avautua minulle.

Länsimaisen astrologian opintojen pariin päädyin 1980-luvun lopulla. Feng­shui-sanan kuulin puolestaan ensi kertaa, kun olin opiskelijavaihdossa Kiinassa vuonna 1990.

Fengshui on kiinalainen ympäristöoppi. Siinä yhdistyvät muun muassa arkkitehtuuri, sisustussuunnittelu ja psykologia. Ytimessä ovat muotoseikat, mutta niiden lisäksi siihen kuuluu menetelmiä näkymättömien asioiden, kuten ajan ja ilmansuuntien, tutkimiseen.

Fengshui auttaa saamaan otteen materian ja hengen välisestä suhteesta

Työskentelin opintojen jälkeen Taiwanin, Kiinan tasavallan Suomen edustustossa. Irtisanouduin sieltä, kun perustin arkkitehtitoimistoni vuonna 1999. Moni päivitteli, että olinpa rohkea. Kummastelin sitä.

Onko se nyt niin rohkeaa, kun omena putoaa puusta? Olin odottanut oikeaa aikaa lähteä ja katsellut astrologisia asetelmia. Irrottautumista olin miettinyt kerran viikossa, sitten kerran päivässä. Kun mietin sitä kerran tunnissa ja kun Pluto tuli aurinkoni päälle, aika oli kypsä.

Astrologia on auttanut minua hyväksymään, että asioilla on aikansa – eihän omena voi raakana sieltä puusta pudota. Fengshuita ammatissani hyödyntämällä olen pyrkinyt saamaan otetta materian ja hengen välisestä arvoituksellisesta suhteesta.

Perheettömänä minulla on ollut etu­oikeus valita vapaasti, miten elämäni järjestän. Olen säästynyt vauvakuumeelta ja ehkä siksi välttynyt suuremmalta tarpeelta ­sitoutua miehiin. Olen onnistunut tekemään omannäköisiäni valintoja matkan varrella, ja ne ovat johdattaneet eteenpäin.”

Fengshui sisustuksessa.
Kodin itäisimpään osaan kannattaa fengshuin mukaan lisätä vihreää esimerkiksi viherkasvien muodossa. Lue, mitä fengshui tarkoittaa sisustamisessa. Kuvituskuva.

Fengshui liittyy osaan uusista uushenkisistä ammateista

– Uushenkisyys on tämän päivän ilmiö, jossa tunnustaudutaan henkiseksi. Se on oman aikamme henkisyyttä, sanoo uskontotieteen professori Terhi Utriainen.

– Länsimaissa moni sanoo olevansa henkinen muttei uskonnollinen. Uushenkisyyteen liittyy maailmankuva, jossa ajatellaan, että on jotain muutakin kuin näkyvä maailma.

Uushenkiset ammatit liittyvät usein hyvinvointialaan, Utriainen sanoo.

– Ne mahdollistavat erityisesti naisille uudenlaisia ansaitsemistapoja, joita ei niinkään institutionaalisten uskontojen parissa ole ollut.

Utriainen on tutkinut korkeasti koulutettuja, työuransa puolivälissä olevia uushenkisyyden parissa työskenteleviä tai siitä inspiroituneita.

– Monelle kyseessä on sivubisnes, jota tehdään päätyön ohessa. Osa on kyllästynyt päivätyöhönsä ja haluaisi siitä eroon, mutta se ei ole kaikille helppoa. On oltava realisti sen suhteen, mitä sivutyöstä tienaa, Utriainen sanoo.

– Useimmille kyse on kuitenkin siitä, että työssä pääsee oppimaan itselle tärkeitä asioita. Uuden oppimisen kautta ihmiset ovat saaneet sellaisia tärkeitä palikoita elämäänsä, joita he eivät tavallisessa koulussa tai päivätyössä ole saaneet.

Lue myös: Näin kodin eri ilmansuunnat kannattaa hyödyntää sisustuksessa fengshuin mukaan


Juttu on julkaistu Anna-lehdessä 50/2023.


X