Tilda Laaksonen
Tilda Laaksonen on huippusuositun Jäljillä-podcastin pitäjä.
Viihde

Kuka on Jäljillä-podcastin Tilda Laaksonen? 8 kiinnostavaa faktaa huippusuositun true crime -podcastin pitäjästä

Tilda Laaksonen, 26, on pitänyt vuodesta 2018 asti huippusuosittua Jäljillä-nimistä true crime -podcastia. Millainen ihminen rikostarinoiden maailmaan kuulijat joka perjantai johdattava Tilda henkilökohtaisessa elämässään on? Kysyimme asiaa häneltä itseltään.
Teksti: Hilppa Wuokko Kuvat: Lilli Salminen

Jäljillä-podcast on Tilda Laaksosen huippusuosittu true crime -podcast. Mutta Tilda itse on paljon muutakin kuin podcastin pitäjä.

1. Porilaisperheen esikoinen

26-vuotias Tilda on syntynyt Porissa, jossa hän eli 20-vuotiaaksi asti vanhempiensa ja kolmen nuoremman siskonsa kanssa.

– Olin aika ujo ja tosi kiltti lapsi, Tilda kuvailee.

2. Tilda Laaksonen on introvertti persoona

Tilda kertoo, että hänen lapsuuden ujoutensa on muuttanut muotoaan ajan myötä.

– Ujouteni on nykyään sellaista, että viihdyn hyvin yksin ja koen olevani aika introvertti persoona. Ehkä varsinainen ujous on hieman väistynyt. Tällä hetkellä olen sinut sen kanssa, että olen omaa tilaa vaativa ja rauhallinen persoona, yksin Helsingissä asuva Tilda kertoo.

3. Opiskelujen perässä Helsinkiin muuttanut

Helsinkiin Tilda Laaksonen muutti 20-vuotiaana opiskelujen perässä. Hän huomasi kuitenkin, että hänen sydämensä ei sykkinyt opiskeltavalle alalle.

– Olen opiskellut sosiaalialaa, mutta todennut, että se ei ole juttuni.

Tätä nykyä Tilda toimii yrittäjänä. Jäljillä-podcast sai alkunsa alkuvuonna 2018, ja vuoden 2019 syksystä asti Jäljillä-podcast ja siihen liittyvien sosiaalisen median kanavien hoitaminen on ollut hänen päätyönsä.

Arkipäivät kuluvatkin podcast-jaksoihin taustatietoa hakien ja jaksoja kirjoittaen. Sosiaalisen median Instagram- ja Facebook-kanavien päivittämiseen kuuluu myös hyvä tovi työajasta.

– Kun aamulla herään, alan kirjoittaa tai etsiä tietoa. Yleensä teen töitä päivittäin podcastin ja sen sosiaalisen median kanavien eteen noin 5 tuntia. Viikonloput yritän pitää vapaana.

4. Tilda Laaksonen on intohimoinen lukutoukka

Kirjoittaminen ja kirjat ovat olleet Tildan intohimo lapsuudesta asti. Hän on ahminut kirjoja heti lukemaan opittuaan. Ala-asteelta asti aineiden kirjoittaminen oli Tildan mieleen, yläasteella ja lukiossa luovan kirjoittamisen kurssit tulivat tutuiksi.

– En muista tarkkaan, milloin opin lukemaan, mutta muistaakseni osasin lukea, kun menin kouluun.

Tilda seuraa kirjallisuusmaailman käänteitä tiuhaan. Instagram-tilillään tildareads hän arvioi kirjoja.

5. Pienestä pitäen rikosjutuista kiinnostunut

Kymmenenvuotiaana Tilda Laaksonen alkoi lukea suomalaisia rikosjuttuja lehdistä. Kun perheeseen hankittiin tietokone ja Tilda oppi englantia, hän alkoi lukea rikosjuttuja verkosta. Myös erilaiset aiheeseen keskittyneet keskustelupalstat tulivat nopeasti tutuiksi.

– Rikosjutut ovat aina kiinnostaneet minua.

Tilda ei muista, mikä hänen ensikosketuksensa true crimeen oli, mutta lapsuudestaan hänen mieleensä on jäänyt erityisen hyvin Bodom-oikeudenkäyntiin liittyvä uutisointi.

– Muistan, että Bodominjärven murhien oikeudenkäynnistä kirjoiteltiin paljon iltapäivälehdissä. Aihe oli esillä lehtien etusivulla ja lisäksi siitä tehtiin monisivuisia juttuja. Luin jutut moneen kertaan ja mietin, että mitä tässä on tapahtunut ja kuka tässä on syyllinen. Muistan todella selvästi, että aihe kiinnosti minua ihan älyttömästi.

Vanhemmat eivät pitäneet Tildan kiinnostusta aiheeseen outona tai ihmetelleet asiaa. Tilda ei ollut kotona ainoa rikosaiheista kiinnostunut.

– Muistan, että isäni on esimerkiksi lukenut Pohjolan poliisi kertoo -kirjoja kotona. Isäni kanssa olen katsonut myös joitakin rikosaiheisia ohjelmia televisiosta.

6. Jäljillä-podcast syntyi kaverin kannustama

Tilda oli seurannut true crime -tapauksia ja kuunnellut muutamia, lähinnä amerikkalaisia true crime -podcasteja, kun ajatus oman podcastin luomisesta alkoi poltella mielessä.

– Aloin miettiä muistaakseni helmikuussa 2018, että mitähän podcastin perustaminen vaatisi.

Tilda pohti true crimestä kiinnostuneen kaverinsa kanssa, kannattaisiko oman podcastin perustaminen ja millainen se voisi olla.

– Kun olin ottanut selvää, että podcastin perustaminen ei vaadi hirveästi mitään erikoisosaamista tai hienoja laitteita, ajattelin, että kokeilen. Kaverini kannusti minua ja kuunteli ensimmäiset jaksot etukäteen.

Kaksi kuukautta ensimmäisten mietintöjen jälkeen eli huhtikuussa 2018 Jäljillä-podcast näki päivänvalon. Ei mennyt kauaa, kun se jo keikkui podcast-listojen kärkipäässä.

7. Tilda Laaksonen on tosi-tv:n ystävä

Podcastin kuuntelijalle Tilda näyttäytyy todennäköisesti hyvin tarkkasanaisena ja asiallisena henkilönä. Podcastin vakavat aiheet eivät kuitenkaan ole ainoa asia, joka Tildaa kiinnostaa.

– Voi yllättää, että rakastan kaikkia amerikkalaisia tosi-tv-sarjoja: 90 päivää morsiamena, Teiniäidit, Real Housewives… Tosi-tv on sopivaa hömppää vakavampien aiheiden vastapainoksi.

Jäljillä-podcast ja tosi-tv ovat lähellä Tilda Laaksosen sydäntä.

Jäljillä-podcast ei ole Tilda Laaksosen ainoa kiinnostuksenkohde: myös tosi-tv on lähellä hänen sydäntään.

8. Rikollisuuskenttää liippaavista opinnoista haaveileva

Tildan tulevaisuudenhaaveisiin kuuluvat paitsi Jäljillä-podcast ja sen kehittäminen mutta myös opiskelu.

– Tällä hetkellä haluan tehdä podcastia ja kehittyä siinä sekä tehdä siitä vielä isomman. Haluaisin kuitenkin vielä tulevaisuudessa myös opiskella jotain podcastin aiheeseen liittyvää, esimerkiksi yhteiskuntapolitiikkaa tai kriminologiaa.

Kuuntele myös Kotilieden podcasteja!

X