
Kuka on Jäljillä-podcastin Tilda Laaksonen? 8 kiinnostavaa faktaa huippusuositun true crime -podcastin pitäjästä
Jäljillä-podcast on Tilda Laaksosen huippusuosittu true crime -podcast. Mutta Tilda itse on paljon muutakin kuin podcastin pitäjä.
1. Porilaisperheen esikoinen
26-vuotias Tilda on syntynyt Porissa, jossa hän eli 20-vuotiaaksi asti vanhempiensa ja kolmen nuoremman siskonsa kanssa.
– Olin aika ujo ja tosi kiltti lapsi, Tilda kuvailee.
2. Tilda Laaksonen on introvertti persoona
Tilda kertoo, että hänen lapsuuden ujoutensa on muuttanut muotoaan ajan myötä.
– Ujouteni on nykyään sellaista, että viihdyn hyvin yksin ja koen olevani aika introvertti persoona. Ehkä varsinainen ujous on hieman väistynyt. Tällä hetkellä olen sinut sen kanssa, että olen omaa tilaa vaativa ja rauhallinen persoona, yksin Helsingissä asuva Tilda kertoo.
3. Opiskelujen perässä Helsinkiin muuttanut
Helsinkiin Tilda Laaksonen muutti 20-vuotiaana opiskelujen perässä. Hän huomasi kuitenkin, että hänen sydämensä ei sykkinyt opiskeltavalle alalle.
– Olen opiskellut sosiaalialaa, mutta todennut, että se ei ole juttuni.
Tätä nykyä Tilda toimii yrittäjänä. Jäljillä-podcast sai alkunsa alkuvuonna 2018, ja vuoden 2019 syksystä asti Jäljillä-podcast ja siihen liittyvien sosiaalisen median kanavien hoitaminen on ollut hänen päätyönsä.
Arkipäivät kuluvatkin podcast-jaksoihin taustatietoa hakien ja jaksoja kirjoittaen. Sosiaalisen median Instagram- ja Facebook-kanavien päivittämiseen kuuluu myös hyvä tovi työajasta.
– Kun aamulla herään, alan kirjoittaa tai etsiä tietoa. Yleensä teen töitä päivittäin podcastin ja sen sosiaalisen median kanavien eteen noin 5 tuntia. Viikonloput yritän pitää vapaana.
4. Tilda Laaksonen on intohimoinen lukutoukka
Kirjoittaminen ja kirjat ovat olleet Tildan intohimo lapsuudesta asti. Hän on ahminut kirjoja heti lukemaan opittuaan. Ala-asteelta asti aineiden kirjoittaminen oli Tildan mieleen, yläasteella ja lukiossa luovan kirjoittamisen kurssit tulivat tutuiksi.
– En muista tarkkaan, milloin opin lukemaan, mutta muistaakseni osasin lukea, kun menin kouluun.
Tilda seuraa kirjallisuusmaailman käänteitä tiuhaan. Instagram-tilillään tildareads hän arvioi kirjoja.
5. Pienestä pitäen rikosjutuista kiinnostunut
Kymmenenvuotiaana Tilda Laaksonen alkoi lukea suomalaisia rikosjuttuja lehdistä. Kun perheeseen hankittiin tietokone ja Tilda oppi englantia, hän alkoi lukea rikosjuttuja verkosta. Myös erilaiset aiheeseen keskittyneet keskustelupalstat tulivat nopeasti tutuiksi.
– Rikosjutut ovat aina kiinnostaneet minua.
Tilda ei muista, mikä hänen ensikosketuksensa true crimeen oli, mutta lapsuudestaan hänen mieleensä on jäänyt erityisen hyvin Bodom-oikeudenkäyntiin liittyvä uutisointi.
– Muistan, että Bodominjärven murhien oikeudenkäynnistä kirjoiteltiin paljon iltapäivälehdissä. Aihe oli esillä lehtien etusivulla ja lisäksi siitä tehtiin monisivuisia juttuja. Luin jutut moneen kertaan ja mietin, että mitä tässä on tapahtunut ja kuka tässä on syyllinen. Muistan todella selvästi, että aihe kiinnosti minua ihan älyttömästi.
Vanhemmat eivät pitäneet Tildan kiinnostusta aiheeseen outona tai ihmetelleet asiaa. Tilda ei ollut kotona ainoa rikosaiheista kiinnostunut.
– Muistan, että isäni on esimerkiksi lukenut Pohjolan poliisi kertoo -kirjoja kotona. Isäni kanssa olen katsonut myös joitakin rikosaiheisia ohjelmia televisiosta.
6. Jäljillä-podcast syntyi kaverin kannustama
Tilda oli seurannut true crime -tapauksia ja kuunnellut muutamia, lähinnä amerikkalaisia true crime -podcasteja, kun ajatus oman podcastin luomisesta alkoi poltella mielessä.
– Aloin miettiä muistaakseni helmikuussa 2018, että mitähän podcastin perustaminen vaatisi.
Tilda pohti true crimestä kiinnostuneen kaverinsa kanssa, kannattaisiko oman podcastin perustaminen ja millainen se voisi olla.
– Kun olin ottanut selvää, että podcastin perustaminen ei vaadi hirveästi mitään erikoisosaamista tai hienoja laitteita, ajattelin, että kokeilen. Kaverini kannusti minua ja kuunteli ensimmäiset jaksot etukäteen.
Kaksi kuukautta ensimmäisten mietintöjen jälkeen eli huhtikuussa 2018 Jäljillä-podcast näki päivänvalon. Ei mennyt kauaa, kun se jo keikkui podcast-listojen kärkipäässä.
7. Tilda Laaksonen on tosi-tv:n ystävä
Podcastin kuuntelijalle Tilda näyttäytyy todennäköisesti hyvin tarkkasanaisena ja asiallisena henkilönä. Podcastin vakavat aiheet eivät kuitenkaan ole ainoa asia, joka Tildaa kiinnostaa.
– Voi yllättää, että rakastan kaikkia amerikkalaisia tosi-tv-sarjoja: 90 päivää morsiamena, Teiniäidit, Real Housewives… Tosi-tv on sopivaa hömppää vakavampien aiheiden vastapainoksi.

Jäljillä-podcast ei ole Tilda Laaksosen ainoa kiinnostuksenkohde: myös tosi-tv on lähellä hänen sydäntään.
8. Rikollisuuskenttää liippaavista opinnoista haaveileva
Tildan tulevaisuudenhaaveisiin kuuluvat paitsi Jäljillä-podcast ja sen kehittäminen mutta myös opiskelu.
– Tällä hetkellä haluan tehdä podcastia ja kehittyä siinä sekä tehdä siitä vielä isomman. Haluaisin kuitenkin vielä tulevaisuudessa myös opiskella jotain podcastin aiheeseen liittyvää, esimerkiksi yhteiskuntapolitiikkaa tai kriminologiaa.
Lue lisää

Annan podcast: Ivalon perhesurmassa lapsensa menettänyt Mari Soikkonen kertoo tarinansa voidakseen auttaa muita: ”Vaikeneminen ei auta ketään”

Auta Antti! Onko suosikkipodcastista tulossa 3. kautta? Antti Holma vastaa monia mietityttäneeseen kysymykseen ja paljastaa, millaista työtä haluaisi tehdä

Podcastit, joita ei kannata missata: kulttuuria, viihdettä ja politiikkaa – 18 vinkkiä

Annan podcast: Treffit naisen kanssa muuttivat Eevi Vekkelin elämän: ”Mieheni totesi, ettei voi seistä rakkauden edessä”

Annan podcast: Katri Niemi rakastui neliraajahalvaantuneeseen mieheen, erosi lestadiolaisuudesta ja opiskeli kuvataiteilijaksi: ”Kari on opettanut minulle todella paljon ihmisyydestä”

Annan podcast: Uupumus hiipi salakavalasti Riitta Mähösen elämään – lopulta töitään rakastaneella konttorinjohtajalla oli enää yksi vaihtoehto

Annan podcast: Kroonisesta kivusta kärsivä Anne sai apua vasta itsemurhayrityksen jälkeen: ”Kaikki tuntui julmalta ja epäoikeudenmukaiselta”

Annan podcast: Geenivirhe selitti monen Lauran sukulaisen kohtalon: ”Olin syyllistänyt syövästä itseäni”

Annan podcast: Orvoksi jäänyt Samuel eli Kenian slummeissa – lapsuudenhaave auttoi lopulta uuden elämän alkuun: ”Olin väsynyt asumaan kadulla ja taistelemaan joka päivä hengestäni”
Kuuntele myös Kotilieden podcasteja!
Kommentit
Jäljillä on mielestäni parhain suomalaisista rikospodcasteista! Jaksotarjonta on kattavaa eli löytyy niin kotimaisia kuin ulkomaisia tapauksia, myös sellaisia, joista moni ei varmaankaan ole ennen kuullut. Juontajalla on miellyttävä ja selkeä ääni, hän onnistuu pitämään yllä kuulijan mielenkiintoa (ei rönsyilyä, ei robottimaista tylsää kerrontaa) ja mikä tärkeintä, hän kertoo tapauksista uhreja ja omaisia kunnioittavaan sävyyn. Suosittelen lämpimästi true crime -genrestä kiinnostuneille!
Kommentit
Jäljillä on mielestäni parhain suomalaisista rikospodcasteista! Jaksotarjonta on kattavaa eli löytyy niin kotimaisia kuin ulkomaisia tapauksia, myös sellaisia, joista moni ei varmaankaan ole ennen kuullut. Juontajalla on miellyttävä ja selkeä ääni, hän onnistuu pitämään yllä kuulijan mielenkiintoa (ei rönsyilyä, ei robottimaista tylsää kerrontaa) ja mikä tärkeintä, hän kertoo tapauksista uhreja ja omaisia kunnioittavaan sävyyn. Suosittelen lämpimästi true crime -genrestä kiinnostuneille!
Virkistä viikkoasi Annalla!
Katso tarjous