Ruoka

5 x vaihtoehto joulukinkulle: kalkkunaa, ankkaa, hirveä, lammasta, tuoremakkaraa

Kaipaatko vaihtoehtoa joulukinkulle? Kokosimme tähän viisi maukasta liharuoan reseptiä, joilla voit korvata kinkun.

Teksti:
Leena Kalliokoski

Kaipaatko vaihtoehtoa joulukinkulle? Kokosimme tähän viisi maukasta liharuoan reseptiä, joilla voit korvata kinkun.

Kinkku ei maistu kaikille. Perinteisen joulukinkun paistaminen tuli muotiin vasta 1900-luvun jälkipuoliskolla. 1800-luvulla tarjottiin jouluna keittetyä kieltä, verimakkaroita, jopa kokonaisena keitettyä porsaanpäätä. Uusia makuelämyksiä kokeiltiin innolla ja ne kohottivat joulun tunnelmaa.

Kalkkuna lienee meillä nykyään perinteisin vaihtoehto kinkulle. Uunissa paistettu kalkkuna on kevyttä ja maukasta. Se maistuu erityisen hyvältä luumujen ja mustaherukkahyytelön kanssa.

Salviatäytteinen kalkkuna

Salvia-luumutäytetyssä kalkkunarullassa kalkkunafilee kääritään paketiksi. Hedelmäinen täyte ja kypsytys matalassa lämmössä kaikessa rauhassa tekevät kalkkunasta mehukkaan. Kalkkunan kastike saa myös makua luumusta.

Hitaasti paahdettua ankkaa

uunissa paahdettu ankka

Tämän joulun ruokapöydän kunkku voisi ollakin mausteinen jouluankka. Ankan paistaminen on hieman haastavaa puuhaa, mutta vaivan väärti. Lihan tulee olla rapeaa, mutta mehukasta. Jos ostat ankan pakasteena, sulata ankkaa yön yli jääkaapissa ja nosta se sitten huoneen lämpöön muutama tunti ennen paistamista. Pintaansa kokonainen ankka saa jouluiset mausteet.

Maukasta lammasta

lampaan lapapaisti

Lampaan lapa on paistia paljon mehukkaampaa ja huomattavasti edullisempaa juhlaruokaa. Paahdetun lampaan lapapaistin kypsennysaika on pitkä, mutta liha kypsyy miedossa lämmössä omia aikojaan. Mausta lampaan lapa  jo edellisenä päivänä valkosipulilla, rosmariinilla, suolalla ja mustapippurilla. Lapa paistetaan uunissa meheväksi valkoviinissä sipulin ja rosmariinin kanssa.

Jouluhirvi

jouluinen hirvipaisti

Paras ja mehevin hirvipaisti syntyy pitkään hauduttamalla. Joko kokonainen tai paloina pakastettu hirvipaisti käy tähän ruokaan. Varaa uunipannu ja sulata liha kunnolla, mieluiten yön yli huoneenlämmössä. Jouluhirvi saa makunsa neilikasta, kuivatuista hedelmistä, rosmariinistä ja punaviinistä.

Itsetehtyä riistamakkaraa

riistamakkarat

Mikäli mielit 1800-luvun tunnelmaan, sopii joulupöytääsi riistamakkara. Hieman harjoittelua vaativa itsetehty riistamakkara onkin liharuoka vailla vertaa. Kun teet makkaran itse, tiedät tarkalleen mitä syöt. Tässä reseptissä riistamakkarat saavat makunsa sienistä, sipulista, chilistä, yrteistä ja portviinistä. Riistamakkarat kypsennetään grillissä tai savustimessa.

Katso myös:

Joulupöytään – kinkku, kalkkuna vai jotain muuta

Kotiliesi.fi: Kokonainen joulukalkkuna

 

X