Ruoka

Helppo saaristolaisleipä, gluteeniton leipä, sämpyläkuusi, joululimppu ja muut joulun ruokaleivät

Hurmaavat joululeivät viettelevät runsailla mauillaan. Osan leivistä voi leipoa jo hyvissä ajoin ennen tarjoilua.
20.11.2017 Teksti: Leena Kalliokoski Kuvat: Otavamedia

Joulun leipiä sävyttää pieni makeus ja mausteisuus. Pähkinät, kuivat hedelmät ja juurekset kuuluvat moniin jouluisiin leipiin.

Leipä kannattaa valita ruoan mukaan. Pehmeän sosekeiton kumppaniksi sopii pienistä sämpylöistä leivottu, näyttävä joulukuusi. Saaristolaisleipä sointuu mätilajitelman seuraan ja joululimppu kinkun kaveriksi.

Itse tehty joululeipä on mainio lahja tai tuliainen. Kukapa ei ilahtuisi saadessaan itseleivotun joululimpun? Kiedo leipä kauniiseen liinaan tai pakkaa joululeivät sellofaaniin ja sido paketti kiinni hamppunarulla tai kauniilla silkkinauhalla.

Makeanmaltainen joululimppu

Perinteinen joululimppu on siirapilla makeutettu, rusinoilla mehevöitetty, mausteinen leipä. Rukiinen joululimppu maustetaan inkiväärillä, kuminalla ja fenkolilla. Limput sivellään paistamisen loppuvaiheessa siirappiliemellä. Se tuo limppuihin kiiltävän pinnan, väriä ja jouluista makua.

Tämän resepti taikinasta riittää viiteen joululimppuun. Makea ja mausteinen joululeipä onkin mainio lahjaidea tai tuominen joulupöytään.

joululimppu

Resepti: joululimppu 

Helppo saaristolaisleipä

Teresa Välimäen saaristolaisleipä on superhelppo valmistaa. Ainekset sekoitetaan, kohotetaan ja paistetaan. Paiston loppuvaiheessa leivät sivellään siirappiliemellä.

Tarjoa saaristolaisleivät esimerkiksi joulun kalapöydässä savusilakkamoussen, graavisiian tai mätimoussen kanssa.

Saaristolaisleivät ovat parhaimmillaan parin päivän päästä leivonnasta, joten niitä kannattaa tehdä kerralla suurempi määrä lahjaksi sekä joulun pyhiksi. Tällä reseptillä leivot viisi saaristolaisleipää.

saaristolaisleipä

Resepti: helppo saaristolaisleipä

Sämpylöistä leivottu joulukuusi

Rapeakuoriset vehnäsämpylät ovat parhaimmillaan vastapaistettuina. Sämpylöihin saa rapean kuoren, kun ne sivelee ennen paistamista vedellä.

Joulupöydän sämpylät saavat makeutta hunajasta ja makua rosmariinista sekä pinjansiemenistä.

Joulukuusileipä syntyy pienistä, samankokoisista sämpylöistä, jotka asetellaan pellille kolmion muotoon ennen paistamista. Leipien väliin jätetään hieman kohoamisvaraa.

Tarjoa rosmariini-pinjansiemensämpylät esimerkiksi maukkaan italialaisen kukkakaalikeiton kanssa.

Reseptit:
rosmariini-pinjansiemensämpylät
kukkakaalikeitto 

Kotitekoinen ruisnäkkileipä

Itsetehty näkkileipä herättää varmasti ihailua ja maistuu pikkujoulu- tai joulupöydässä juustojen kanssa.

Hauskoja, jouluisia pikkunäkkileipiä saa käyttämällä piparimuotteja. Näkkärit kannattaa pakata ilmatiiviiseen rasiaan, jotta ne säilyttävät rapeutensa.

ruisnäkkileipä

Resepti: ruisnäkkileipä 

Gluteeniton vuokaleipä

Rouhea, gluteeniton vuokaleipä valmistuu vaivattomasti. Riittää, että ainekset sekoitetaan ja taikina kaadetaan leivinpaperilla vuorattuun vuokaan. Leipää paistetaan uunin alaosassa 50 minuuttia. Anna leivän jäähtyä ennen vuoan kumoamista.

Pellavansiemenet ja kaurahiutaleet tuovat gluteenittomaan leipään rouheutta. Vuokaleivästä saa kätevästi vegaaniversion, kun korvaa piimän soijajogurtti-vesiseoksella.

Resepti: rouhea, gluteeniton vuokaleipä 

Mehevä punajuurihiivaleipä

Punajuurimehu mehevöittää, värittää ja maustaa spelttijauhoista leivotun ja pikajuureen tehdyn hiivaleivän. Reseptin taikinasta leivot kaksi pyöreää leipää.

Leipiin tulee rapea kuori, kun laitat uunin pohjalle ison, uuninkestävän kulhollisen vettä tai käytät uunin höyrytystoimintoa.

Tarjoa punajuurihiivaleipää esimerkiksi avokado-cashew-tahnan kanssa.

Punajuurihiivaleipa

Resepti: punajuurihiivaleipä

Karpaloilla maustettu pataleipä

Pataleipä valmistuu vaivaamatta. Herkullisen maun takaa 12 tunnin kohotusaika.

Pataleivän rapeuden salaisuus on tulikuumassa padassa paistamisessa: pata kuumennetaan etukäteen 225-asteisessa uunissa ja taikina kumotaan kuumaan pataan.

Leivän paistamiseen tarvitaan noin kolmen litran vetoinen, kannellinen, emaloitu tai pinnoittamattoman rautapata. Rapea hiivaleipä- ja vehnäjauhoista leivottu leipä saa mausteekseen kuivattuja karpaloita.

Karpalo-pataleipä

Resepti: karpalo-pataleipä 

Puolukkainen limppu

Tässä on jouluihmisen ja makeankirpeän limpun ystävän lempileipä. Joulun suloisin limppu maustetaan piparkakkumausteella, makeutetaan siirapilla ja mehevöitetään puolukkasurvoksella. Leipä voidellaan paistamisen loppuvaiheessa siirappiliemellä.

Kaunis ja herkullinen puolukkalimppu sopii oivasti myös lahjaksi.

Puolukkalimppu

Resepti: puolukkalimppu
Kotiliesi.fi: Joululeivissä on runsaasti makua ja mausteita: 7 ohjetta

Kommentit (0)

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Lue seuraavaksi