Ruoka

Joululeivät – kokosimme yhteen helpot ja maukkaat joulun ruokaleivät

Hurmaavat joululeivät viettelevät runsailla mauillaan. Osan leivistä voi leipoa jo hyvissä ajoin ennen tarjoilua.

Teksti:
Leena Kalliokoski
Kuvat:
Otavamedia

Hurmaavat joululeivät viettelevät runsailla mauillaan. Osan leivistä voi leipoa jo hyvissä ajoin ennen tarjoilua.

Joululeivät hurmaavat pienellä makeudellaan ja mausteisuudellaan.  Pähkinät, kuivat hedelmät ja juurekset kuuluvat moniin jouluisiin leipiin.

Leipä kannattaa valita ruoan mukaan. Samettisen sosekeiton kumppaniksi sopii pienistä sämpylöistä leivottu, näyttävä joulukuusi. Saaristolaisleipä sointuu mätilajitelman ja jouluisten kalaruokien seuraan ja joululimppu kinkun kaveriksi. Rapsakat kotikeittiön näkkileivät hakkaavat juustotarjottimen vakiokeksit mennen tullen.

Itse tehty joululeipä on mainio lahja tai tuliainen. Kukapa ei ilahtuisi saadessaan itseleivotun joululimpun? Kiedo leipä kauniiseen liinaan tai pakkaa joululeivät sellofaaniin ja sido paketti kiinni hamppunarulla tai kauniilla silkkinauhalla.

Joululeivät – makeat limput joulupöytään

Makeahkot limput sopivat joulupöytään esimerkiksi juustojen ja erilaisten pateiden kanssa.

Perinteinen joululimppu on siirapilla makeutettu, rusinoilla mehevöitetty, mausteinen leipä. Rukiinen joululimppu maustetaan inkiväärillä, kuminalla ja fenkolilla. Limput sivellään paistamisen loppuvaiheessa siirappiliemellä. Se tuo limppuihin kiiltävän pinnan, väriä ja jouluista makua. Joululimpun taikinasta riittää viiteen joululimppuun. Makea ja mausteinen joululeipä onkin mainio lahjaidea tai tuominen joulupöytään.

Puolukkalimppu on jouluihmisen ja makeankirpeän limpun ystävän lempileipä. Joulun suloisin limppu maustetaan piparkakkumausteella, makeutetaan siirapilla ja mehevöitetään puolukkasurvoksella. Leipä voidellaan paistamisen loppuvaiheessa siirappiliemellä.

Vaalea limppu saa mehevyyttä ja purutuntumaa pähkinöistä.

 

Helppo saaristolaisleipä maistuu joulun kalaruokien kanssa

Teresa Välimäen saaristolaisleipä on superhelppo valmistaa. Ainekset sekoitetaan, kohotetaan ja paistetaan. Paiston loppuvaiheessa leivät sivellään siirappiliemellä.

Tarjoa saaristolaisleivät esimerkiksi joulun kalapöydässä savusilakkamoussen, graavisiian tai mätimoussen kanssa.

Saaristolaisleivät ovat parhaimmillaan parin päivän päästä leivonnasta, joten niitä kannattaa tehdä kerralla suurempi määrä lahjaksi sekä joulun pyhiksi. Tällä reseptillä leivot viisi saaristolaisleipää.

saaristolaisleipä

Resepti: helppo saaristolaisleipä

Sämpylöistä leivottu joulukuusi

Rapeakuoriset vehnäsämpylät ovat parhaimmillaan vastapaistettuina. Sämpylöihin saa rapean kuoren, kun ne sivelee ennen paistamista vedellä.

Joulupöydän sämpylät saavat makeutta hunajasta ja makua rosmariinista sekä pinjansiemenistä.

Joulukuusileipä syntyy pienistä, samankokoisista sämpylöistä, jotka asetellaan pellille kolmion muotoon ennen paistamista. Leipien väliin jätetään hieman kohoamisvaraa.

Tarjoa rosmariini-pinjansiemensämpylät esimerkiksi maukkaan italialaisen kukkakaalikeiton kanssa.

Reseptit:
rosmariini-pinjansiemensämpylät
kukkakaalikeitto 

Joululeivät – tee itse näkkileivät juustotarjottimelle

Itsetehty näkkileipä herättää varmasti ihailua ja maistuu pikkujoulu- tai joulupöydässä juustojen kanssa.

Hauskoja, jouluisia pikkunäkkileipiä saa käyttämällä piparimuotteja. Näkkärit kannattaa pakata ilmatiiviiseen rasiaan, jotta ne säilyttävät rapeutensa.

Gluteeniton vuokaleipä

Rouhea, gluteeniton vuokaleipä valmistuu vaivattomasti. Riittää, että ainekset sekoitetaan ja taikina kaadetaan leivinpaperilla vuorattuun vuokaan. Leipää paistetaan uunin alaosassa 50 minuuttia. Anna leivän jäähtyä ennen vuoan kumoamista.

Pellavansiemenet ja kaurahiutaleet tuovat gluteenittomaan leipään rouheutta. Vuokaleivästä saa kätevästi vegaaniversion, kun korvaa piimän soijajogurtti-vesiseoksella.

Resepti: rouhea, gluteeniton vuokaleipä 

Joululeivät saavat makua juureksista

Punajuurimehu mehevöittää, värittää ja maustaa spelttijauhoista leivotun ja pikajuureen tehdyn hiivaleivän. Reseptin taikinasta leivot kaksi pyöreää leipää.

Leipiin tulee rapea kuori, kun laitat uunin pohjalle ison, uuninkestävän kulhollisen vettä tai käytät uunin höyrytystoimintoa.

Tarjoa punajuurihiivaleipää esimerkiksi avokado-cashew-tahnan kanssa.

Joululeivät: Punajuurihiivaleipa

Resepti: punajuurihiivaleipä

Karpaloilla maustettu pataleipä

Pataleipä valmistuu vaivaamatta. Herkullisen maun takaa 12 tunnin kohotusaika.

Pataleivän rapeuden salaisuus on tulikuumassa padassa paistamisessa: pata kuumennetaan etukäteen 225-asteisessa uunissa ja taikina kumotaan kuumaan pataan.

Leivän paistamiseen tarvitaan noin kolmen litran vetoinen, kannellinen, emaloitu tai pinnoittamattoman rautapata. Rapea hiivaleipä- ja vehnäjauhoista leivottu leipä saa mausteekseen kuivattuja karpaloita.

Joululeivät: Karpalo-pataleipä

Resepti: karpalo-pataleipä 

Katso myös Kotiliesi.fi: Pomeranssi on aromaattinen mauste – ripauta joulun taikaa leipiin, kakkuihin ja pipareihin

 

X