Ruoka

Alle 15 euron riistaviinilöydöt!

Teksti:
Anna.fi

Hyvä punaviini ja aromikas riistaliha ovat syksyn lyömätön makupari. Poimi tästä ruokatoimittaja Marita Suontaustan suositukset syksyn parhaiksi, edullisiksi riistaviineiksi!

Yali National Reserva Syrah 2011

Chile, Maipo Valley
Hinta 9,98 €

Syrah ja Carmenere –rypäleistä valmistettu viini.
Tummanpuhuvassa viinissä on paahteinen tuoksu ja maku. Maussa ja tuoksussa myös mukavaa mausteisuutta, yrttisyyttä ja mehevää marjaisuutta. Maku on melko täyteläinen. Melko napakat hapot ja tanniinit tekevät tästä viinistä hyvän ruokaviinin.

Kokeile mausteisten riistamakkaroiden, reilusti paistetun pihvin tai muhevan riistakeiton seurassa.

Norton Barrel Select Malbec 2012

Argentiina, Mendoza
Hinta 9,98 €

Viini on valmistettu pelkästään Malbec-rypäleistä.
Tummanpunainen viini tuoksuu mukavan paahteiselta, aavistuksen savuiselta tammelta.  Maussa ja tuoksussa tummia, lähes ylikypsiä kirsikoita, leivontamausteita, kuivattuja hedelmiä ja marjoja. Suutuntuma on alkuun pehmeä ja täyteläinen, mutta pitkässä jälkimaussa tuntuu melko napakat tanniinit.

Viini sopii ruuan odotteluun ja on varsin oiva seuralainen esimerkiksi hirvipaistille. Myös muhkeat riistapadat sopivat viinin seuraan.

Château Ksara Reserve du Couvent 2010

Libanon, Bekaan laakso
Hinta 11,48 €

Viini on valmistettu Syrah, Cabernet Franc ja Cabernet Sauvignon –rypäleistä.
Melko tummanpuhuvassa punaviinissä on todella mehevä, kypsän hedelmäinen ja maanläheinen tuoksu. Maku on melko täyteläinen ja siinä on tuoksun aromien lisäksi yrttisyyttä ja pientä paahteisuutta. Tuoksussa ja maussa voi aistia kuivattuja hedelmiä. Tanniinit ovat melko pehmeät, joten viiniä voi nauttia sellaisenaankin.

Sopii kaikenlaisten riistaruokien seuraan, jopa voimakkaanmakuisten riistalintujen.  Maistele myös kovien, melko suolaisten juustojen kanssa. Hyviä vaihtoehtoja ovat pitkään kypsytetty goudan, manchego tai parmesaani.

Gérard Bertrand Naturalys Cabernet Merlot 2012

Ranska, Languedoc-Roussillon
Hinta 11,50 €

Viini on valmistettu Gabernet-Sauvignon ja Merlot –rypäleistä.
Luomusertifioitu, tummanpuhuva viini tuoksuu ja maistuu maanläheiseltä, täyteläisen ja pehmeän marjaiselta, aavistuksen mausteiselta ja jälkimakuna on pientä salmiakin aromia. Viini on melko tanniininen, joten se vaatii seurakseen ruokaa. Sitä voi myös nauttia ruokahakun herättäjänä ruokaa odotellessa.

Tarjoa viiniä esimerkiksi grillatun riistan, riistapadan tai voimakasaromisen riistalinnun seurassa.

La Selva Privo

Italia, Toscana
Hinta 12,90 €

Viini on valmistettu perinteisestä itlaialaisesta Sangiovese ja alun perin espanjalaisesta Alicante rypäleistä.
Luomusertifioitu melko tummasävyinen punaviini on saanut kypsyä kaksi kuukautta tammitynnyreissä ja se tuo sekä tuoksuun että makuun aromia. Maku on melko täyteläinen ja siinä on mukavasti tanniineja, jotta viini sopisi riistalihan seuraan.

Maussa ja tuoksussa kirsikkaa, kuivattua luumua ja mausteita. Sinänsä hassua puhua tästä riistaviinien yhteydessä, mutta ihan vaan tiedoksi, että viini sopii myös vegaaneille eli sen valmistuksessa ei ole käytetty eläinproteiineja. Viini sopii muhkeiden riistapatojen tai vähän parempien pastaherkkujen seuraan.

Del Fin del Mundo Pinot Noir Reserva 2012

Argentiina, Patagonia
Hinta 13,99 €

Pelkästään Pinot Noir –rypäleestä valmistettu.
Tumman viininpunainen viini tuoksuu hyvin kypsiltä karpaloilta, mausteilta, orvokilta ja aavistuksen savulta. Maku on melko pehmeä ja täyteläinen, kypsän marjainen. Viinissä on melko napakka hapokkuus, mutta tanniinit ovat pehmeät. Se sopii niin seurusteluun kuin ruuankin kanssa.

Tarjoa viiniä esimerkiksi riistalinnun kanssa, napakastikin maustetun riistapadan seurassa tai vaikka riistaa sisältävän pastaherkun kera.

Masi Campofiorin

Italia, Veneto
Hinta 14,99

Viini on valmistettu perinteisistä italialaisista rypäleistä Rondinella, Molinara ja Corvina.
Tuoksu on tyylikkään kypsän hedelmäinen. Melko täyteläinen ja mehevä maku, jossa on aavistus maanläheisyyttä ja nahkaisuutta. Viinissä on napakat hapot ja tanniinit, joten se sopii hyvin voimakasaromisenkin riistaruuan seuraan. Kokeile myös lammaspadan tai yrteillä maustetun poronpaistin kanssa.

Sopiva myös tuliaispulloksi riistaillallisen isännälle.

Toimittaja: Marita Suontausta Kuvat: Alko

X