porkkanakakku
Porkkanakakku sopii tilanteeseen kuin tilanteeseen – ja hurmaa saletisti juhlavieraat!
Leivonta

Mehevän porkkanakakun voi tehdä monella tapaa – höystä valkosuklaalla, leivo pellille tai kääretortuksi tai kokeile vegaanista versiota!

Porkkanakakku on varma valinta kahvipöytään. Se maistuu niin kesän kuin talvenkin juhlissa ja hurmaa sekä lapset että aikuiset. Mehevä porkkanakakku taipuu moneen: komeaksi kerroskakuksi, koko pellin piirakaksi ja hauskaksi kääretortuksi.
Teksti: Hanna Kuusisalo Kuvat: OM-arkisto

Porkkanakakku on leivonnainen, jonka ohje kannattaa pitää takataskussa aina varalla. Porkkanakakkua on helppo muunnella tilanteen mukaan, sillä mehevä kakku taipuu moneen. Leivotko omasi mieluiten perinteiseen tyyliin, vegaanisena, valkosuklaalla höystettynä vai kääräisetkö herkun vaihteeksi kääretortun muotoon?

Lue myös: Parhaat kakut juhlapöytään – 7 juhlavinta täytekakkua ja juustokakkua

Paras porkkanakakku on mehevä ja mausteinen

Porkkanakakku on kiitollinen juhlaleivonnainen. Kakun voi leipoa valmiiksi jo edellisenä päivänä, sillä se paranee vetäydyttyään yön jääkaapissa. Pohjat voi mainiosti myös pakastaa, ja huolellisesti pakattuna ne säilyvät pakastimessa kuukausia. Kuorrutus ja koristeet kannattaa lisätä vasta sulatuksen jälkeen ennen tarjoilua.

Leivontarasvaksi sopii sulatettu voi tai leivontamargariini, mutta öljy tekee kakusta ihanan mehevän. Neutraalin makuinen rypsiöljy tai auringonkukkaöljy sopivat porkkanakakkuun parhaiten. Oliiviöljy ja kookosöljy tuovat makuun omat vivahteensa.

Sokeriksi kannattaa valkoisen sokerin sijaan kokeilla ruskeaa ruoko- tai fariinisokeria, joista porkkanakakku saa herkullisen paahteisen makuvivahteen.

Huomio kannattaa kiinnittää myös kakun päätähteen eli porkkanaan. Porkkanoiden tulee olla maukkaita ja meheviä. Puraise porkkanaa ennen kuin raastat sen kakkutaikinaan. Pahanmakuinen porkkana maistuu ikävältä myös valmiissa leivonnaisessa. Porkkanat raastetaan hienoksi raasteeksi, jotta lopputuloksesta tulee mehukas eikä kuiva.

Kaneli ja inkivääri tuovat makuun viime silauksen. Niiden seuraksi voi ripauttaa myös kardemummaa. Lisäjujua saat lisäämällä taikinaan pähkinärouhetta, ananasmurskaa tai vaikkapa kookoshiutaleita. 

porkkanakakku ja paahdettu ananas

Porkkanakakku on parhaimmillaan mehevä ja maukas. Kuorrute ja koristeet viimeistelevät leivonnaisen juhlakuntoon.

Kuorrute ja koristeet viimeistelevät kakun juhlakuntoon

Porkkanakakun juju on paitsi mehevä ja maukas kakkupohja, myös herkullisen täyteläinen kuorrute. Perinteisesti kuorrute tehdään tuorejuustosta, voista ja tomusokerista ja raikastetaan tilkalla sitruunamehua. Suklaan ystävä sulattaa joukkoon myös valkosuklaata. Kuorrute onnistuu myös vegaanisena vaihtamalla tuorejuusto kasvipohjaiseen ja voi maidottomaan margariiniin.

Supermehevän lopputuloksen saat, kun leikkaat kakkupohjan kahteen tai kolmeen osaan ja levität kuorrutetta joka väliin. Kakun voi jättää nakukakun tyyliin reunoilta paljaaksi ja koota koristeet keoksi kakun päälle. 

Porkkanakakku on yksinkertaisen kaunis pelkällä kuorrutuksella tai pähkinämurulla viimeisteltynä, mutta erilaisilla koristeilla kakku taipuu juhlaan ja teemaan sopivaksi. Esimerkiksi pääsiäisen kahvipöydässä ihastuttaa suklaamunilla ja pääsiäisrakeilla viimeistelty leivonnainen. Halloweeninä pintaan koristellaan suklaan avulla hämähäkin seitti. Paahdetut ananasviipaleet puolestaan sopivat täydellisesti hedelmäisen porkkanakakun viimeistelyyn. 

Myös sokerimassasta syntyy kauniita koristeita kakun pinnalle. Koristeet voi tehdä etukäteen valmiiksi. Ne säilyvät hyvin muovirasiassa huoneenlämmössä. Sokerimassasta tehtyjä porkkanoita saa ruokakaupoista valmiina, ellei niitä halua itse muotoilla. Helppoja koristeita ovat myös erilaiset syötävät kukat ja kasvit, kuten orvokit, syreenit, lemmikit ja apilat, jotka ihastuttavat erityisesti kevään ja kesän juhlapöydässä.

Leikittele muodolla: porkkanakakku taipuu myös peltileivonnaiseksi ja kääretortuksi

Jos porkkanakakun korkeus kauhistuttaa tai sen haluaa tarjota somina suupaloina, kakun voi leipoa myös pellille ja asettaa tarjolle paloiksi leikattuna. Pellille leivotusta porkkanakakusta riittää syötävää isommallekin joukolle herkkusuita. Levitä kuorrute pintaan ja leikkaa leivonnainen paloiksi terävällä veitsellä. Pyyhkäise veitsi puhtaaksi kuorrutteesta, jotta saat varmasti leikattua siistejä annospaloja.

Porkkanakakun maut voi leipoa myös kääretortun muotoon. Täytettä ja kuorrutusta pitää olla paljon, koska ne yhdessä porkkanaraasteen kanssa ovat tortun mehevyyden salaisuus.

Katso myös Kotiliesi.fi: Minkä kokoinen täytekakkupohja? Kananmuna ratkaisee monelleko kakku riittää

X