Vinkit

Täydellinen porkkanakakku on helppo leipoa – maun salaisuutena kaneli ja muhkea kuorrute

Mehevä porkkanakakku vaatii vain vähän vatkausta ja loppu sujuu sekoittamalla. Paras porkkanakakku on mehevä ja täyteläisellä tuorejuustolla kuorrutettu. Listasimme parhaat porkkanakakku-ohjeemme pellillisestä kääretorttuun ja pähkinäisestä vegaaniseen versioon.

Teksti:
Leena Kalliokoski
Kuvat:
Otavamedia

Porkkanakakun takinaan voi sujauttaa myös hienoksi paloiteltuja luumuja.

Mehevä porkkanakakku vaatii vain vähän vatkausta ja loppu sujuu sekoittamalla. Paras porkkanakakku on mehevä ja täyteläisellä tuorejuustolla kuorrutettu. Listasimme parhaat porkkanakakku-ohjeemme pellillisestä kääretorttuun ja pähkinäisestä vegaaniseen versioon.

Porkkanakakku on parhaimmillaan mehevä ja maukas. Alkusyksy on vuoden paras hetki leipoa porkkanakakkuja, sillä juurekset ovat silloin parhaimmillaan, maukkaita ja meheviä. Kakkuun tulee runsaasti porkkanaa, joten porkkanan laadulla on väliä. Kannattaa maistaa porkkanoita ennen leipomista.

Porkkanakakku on juhlapöytien klassikko ja kiitollinen leivottava. Voi leipoa kakun valmiiksi jo juhlia edeltävänä päivänä, sillä sen maku vain paranee vetäydyttyään yön jääkaapissa. Tee kuitenkin kuorrutus vasta tarjoilupäivänä.

Muuten porkkanakakun leipominen on helppoa, eikä se vaadi paljon välineitä. Tarvitset vain pari kulhoa, kakkuvuoan, lasin ja vispilän.

Kananmunat ja sokeri vaahdoksi

Kananmunat ja sokeri vatkataan vaahdoksi yhdessä kulhossa. Kananmunat kannattaa rikkoa yksi kerrallaan lasiin ja varmistaa niiden tuoreus ennen vispauskulhoon kumoamista. Sokeri mitataan munien päälle ja seosta vatkataan, kunnes se on valkoista ja paksua. Näin varmistat, että kakusta tulee kuohkea. Kokeile tavallisen valkoisen sokerin sijaan ruokosokeria. Se tuo taikinaan paahteisen maun.

Kuivat aineet sekaisin

Toisessa kulhossa sekoitetaan kuivat aineet. Sen jälkeen lisätään porkkanaraaste ja sekoitetaan taas. Sitten munasokeriseos yhdistetään kuiviin annoksiin, taikina kaadetaan voideltuun uunivuokaan ja laitetaan paistumaan uuniin.

Jos haluat porkkanakakusta runsaskuituisemman tee taikina täysjyvävehnäjauhoista ja vehnäleseistä ja lisää joukkoon pieniksi paloiksi paloiteltuja luumuja.

Porkkanakakun juju piilee mehevyydessä

Porkkanakakkuun tarvitaan kolme desilitraa porkkanaraastetta. Kuulostaa paljolta, mutta juuri se takaa mehevyyden. Porkkana todellakin mehevöittää kakun ja saa sen säilymään pitkään tuoreen tuntuisena.

Porkkanakakkutaikinaan sopii sulatettu voi tai leivontamargariini, mutta neutraalin makuinen öljy takaa kakun mehevyyden. Oliiviöljystä ja kookosöljystä kakkuun tulee oma makuvivahteensa.

Pähkinät tuovat porkkanakakkuun rousketta ja purutuntumaa

pähkinäinen porkkanakakku

Porkkanakakun taikinaan voi lisätä noin desilitran verran hienonnettuja pekaani- tai saksanpähkinöitä. Ne tuovat kakkuun mukavaa rouheisuutta ja rakennetta. Lisää pähkinät taikinaan samaan aikaan kuin porkkanaraaste. Pekaanipähkinät toimivat myös kakun viimeistelyssä kuorrutteen päällä koristeena.

Kuorruta porkkanakakku suussa sulavaksi

Porkkanakakku viimeistellään suussa sulavalla kuorrutteella. Jäähtyneen kakun voi kuorruttaa maun mukaan ohuella tai paksulla tuorejuustokuorrutuksella. Jos haluat kuorrutukseen hieman kirpeää raikkautta, mausta se sitruuna- tai limettimehulla.  Voit sekoittaa myös jäähtyneeseen kuorrutukseen löysähköä kermavaahtoa, jolloin saat todella muhkean kuorrutteen.

Suklaan ystävä sulattaa tuorejuustokuorrutteen joukkoon mausteeksi valkosuklaata. Kuorrute onnistuu myös vegaanisena, kun vaihdat tuorejuuston kasvipohjaiseen ja voin vegaaniseen margariiniin.

Porkkanakakku on hieno pelkällä kuorrutuksella tai pähkinämurulla viimeisteltynä, mutta erilaisilla koristeilla kakku taipuu sesonkiin tai juhlan teemaan sopivaksi. Teresa Välimäen ohjeella koristat porkkanakakun pääsiäisasuun. Heleän keltaisella ananaksella höystettyä porkkanakakkua kelpaa tarjota niin joulupöydässä kuin kevään juhlissa. Halloween-tarjoilua varten kakun pintaan koristellaan suklaan avulla näyttävä hämähäkin seitti.

Porkkanakakun uudet muodot

Pellille leivotusta porkkanakakusta riittää syötävää isommallekin joukolle herkkusuita. Levitä kuorrute pintaan ja leikkaa leivonnainen sopiviksi annospaloiksi veitsellä.

Porkkanakakun maut voi leipoa myös tutun kääretortun muotoon. Täytettä ja kuorrutusta pitää olla paljon, koska ne yhdessä porkkanaraasteen kanssa ovat tortun mehevyyden salaisuus.

Porkkanakakusta saa kevyemmän version, kun taikinaan tulevaa rasvan määrää vähentää ja tekee kuorrutteen kevyt sulatejuuston ja rahkan seoksesta.

Artikkelia on muokattu 19.12.2023

Lue myös Kotiliesi.fi: Näin leivot ihanat porkkanaleivoksetTallenna

Tallenna

Tallenna

Tallenna

X