marjapiirakka pellillä
Marjapiirakkaa paistuu pellillä helposti isolle joukolle herkkusuita.
Leivonta

Valmista makea marjapiirakka pellillä isollekin porukalle – 7 erilaista marjaista peltipiirakkaa

Marjapiirakan perusta on maukas ja mehevä piirakkapohja. Tässä parhaat marjaisat peltipiirakat kesän suloisimpiin kekkereihin.
Teksti: Hanna Kuusisalo Kuvat: OM-arkisto

Marjapiirakka on helppo paistaa pellillä makeaksi kesäherkuksi. Uunipelti on kerrassaan kätevä ruoanlaittoastia ja pellillinen marjapiirakkaa mainio tapa ruokkia helposti isompikin herkuttelijajoukko. Kokosimme tähän sivustomme parhaat marjapiirakat, jotka valmistuvat näppärästi uuninpellillä paistaen.

Lue lisää: Mehevään marjapiirakkaan saa vaihtelua täytteillä – kokeile marjojen pariksi kookosta, tuorejuustoa, marenkia tai rahkaa

Marjapiirakan perusta on maukas ja mehevä piirakkapohja. Helpoiten se valmistuu kaupan valmiista voi- tai lehtitaikinalevystä. Kauli taikina hieman ohuemmaksi, viillä reunoihin pienet viillot ja siirrä se sitten uunipellille ja täytä maun mukaan vaikkapa mansikoilla.

Toki marjapiirakka on helppo leipoa pellillä myös alusta alkaen itse. Helppo taikina valmistuu muna-sokerivaahdosta, mutta esimerkiksi pellillinen mustikkapiirakkaa maistuu ihanalta myös pullapohjaisena.  

Täytteeseen kannattaa hyödyntää marjoja sesongin mukaan: mansikoita, mustikoita, vadelmia tai vaikkapa usean marjan sekoitusta. Pinnan voi peittää vaikkapa rapealla murukerroksella tai makealla marenkipilvellä. Monen marjapiirakan pariksi sopii myös vaniljakastike tai pallo pehmeää vaniljajäätelöä. 

Helppo marjapiirakka onnistuu pellillä ihan jokaiselta leipurilta. Inspiraatiota muhkesiin marjapiirakoihin voi napata alla olevista ohjeista. 

Marjapiirakka pellillä monella tapaa 

Mustikkapiirakka on kesäklassikko, joka katoaa aina viimeistä murusta myöten. Siksi sitä kannattaa leipoa kerralla koko pellillinen. Mummon mustikkapiirakka on helppo ja nopea, mutta ah, niin herkullinen leivonnainen, joka vie mielen lapsuuden kesiin. Tarjoile perinteinen mummon mustikkapiirakka vaniljajäätelön tai -kastikkeen kera.  

Perinteinen mustikkapiirakka on pehmeän pullapohjainen. Taikinassa maistuu ronskisti kardemumma, joka on mustikan mainio makupari. 

Valkosuklaa-marjapiirakka on marjakauden juhlatorttu ja todellinen herkkusuun unelma, josta valkosuklaalla säväytetty tuorejuustotäyte tekee todellisen luksusleivonnaisen. Vaikka tämä marjapiirakka onkin varsin hienostunut herkku, paistuu sekin ronskisti pellillä muhkeaksi tarjottavaksi.  

Tällä piirakalla lyöt juhlavieraasi ällikällä, sillä mustikoiden makupariksi on piilotettu maissinjyviä. Pellavansiemenet ja kauraleseet tekevät tästä peltipiirakasta astetta terveellisemmän herkun. 

Mustikoiden lisäksi peltipiirakka maistuu myös muilla marjoilla höystettynä. Täydellisen marjapiirakan salaisuus on marjojen ja makean marengin yhdistelmä. Kolmen marjan marenkipiirakassa maistuu myös ihanasti valkosuklaa ja kardemumma. Leivonnainen viimeistellään juhlakuntoon mantelilastuilla ja syötävillä kukilla.

Rapea mansikkapiirakka valmistuu näppärästi vaikka mökkikeittiössä, sillä se tehdään valmiista lehtitaikinasta. Rapeaksi paistuneen piirakkapohjan päälle levitetään sitruunatahnan raikastamaa kermavaahtoa, joka antaa makeille mansikoille raikkaan täyteläisen makuparin. Todellisen luksusherkun saat valuttamalla päälle vielä kinuskikastiketta. 

Tällä ohjeella valmistettu marjapiirakka paistuu pellillä rapean murupintaiseksi. Vadelmaneliöt maistuvat parhailta hieman jäähtyneinä vaniljakastikkeen tai vaniljajäätelön kera.

Katso myös Kotiliesi.fi: Marjapiirakka kruunaa kahvihetken – valitse suosikkisi Kotilieden parhaista ohjeista

X