Ruoka

Iki-ihanat mustikkapiirakat – kokosimme parhaat mustikkapiirakka-ohjeet

Mustikoista tulevat mieleen lapsuuden kesät, marjamatkat ja riemukkaat piirakkakestit. Pala mustikkapiirakkaa, lasillinen kylmää maitoa ja kesäisen lämmin iltapäivä –  nyt nautitaan marjasadosta.

Teksti:
Sirpa Hammarberg, Leena Kalliokoski
Kuvat:
Otavamedia

Mustikoista tulevat mieleen lapsuuden kesät, marjamatkat ja riemukkaat piirakkakestit. Pala mustikkapiirakkaa, lasillinen kylmää maitoa ja kesäisen lämmin iltapäivä –  nyt nautitaan marjasadosta.

Mustikkapiirakka-ohje saa parhaimmillaan veden herahtamaan kielelle. Parhaat mustikkapiirakat leivotaan valon ja auringon kypsyttämistä mustikoista. 

Kuten kaikista suosituista leivonnaisista myös mustikkapiirakasta on lukuisia versioita. Yhden suosikki on mustikkapiirakka-ohje, jossa piirakka leivotaan pehmeään pullataikinapohjaan, toinen taas haikailee murotaikinaisen mustikkapiirakan perään. Kokosimme tähän tarjolle parhaat ideat ja reseptit. Valitse itsellesi se herkullisin mustikkapiirakka-ohje tai kokeile vaikka kaikkia!

Parhaat mustikkapiirakka-ohjeet

Malttamattomimmat haluavat mustikkaisen herkkunsa heti, taikinan kohottaminen vie ikuisuudelta tuntuvan ajan. Silloin helppo piirakka leipaistaan leivinjauheella kohoavaan taikinaan.

Pullataikinaan leivottu, perinteinen mustikkapiirakka on ihanan pehmoinen. Se tuo mieleen  mummolan ja oikean, kohotetun pullan ja kardemumman tuoksun. Kokonainen pellillinen pullapohjaista mustikkapiirakkaa lohduttaa, ravitsee ja ilahduttaa.

Mehevät mustikat päästävät pullapohjaan mehua, jonka perunajauhot juuri ja juuri pitävät kasassa. Hyvä keino imeä liika kosteus pois, on ripotella taikinalevylle piparkakun tai hapankorpun muruja, joihin imeytyy mustikoista irtoavaa mehua ja sirotella sokeri piirakan päälle vasta kypsymisen loppuvaiheessa tai heti uunista otettua.

Muropohjaisen mustikkapiirakan ihana maku on peräisin ruskeaksi paahdetusta, sulatetusta voista. Piirakka on niin hyvää ja suussa sulavaa, ettei se kaipaa seurakseen edes vaniljajäätelöä.

Piirakkapohjan täytteeksi riittävät pelkät mustikat sokerilla ja perunajauhoilla pyöristettyinä, mutta vaihtelua saa helposti. Eksoottinen kookos sopii metsäisen mustikkamme kanssa hyvin yhteen, samoin aromaattinen vanilja. Pehmeyttä täytteeseen antaa tuorejuusto.

Teresa Välimäen, mustikkapiirakka-ohje, mustikka-marenkitorttu on ihana sekoitus britatortun ja mustikkapiirakan makumaailmaa.

Itse tehtynä piirakkapohja on tietenkin parasta, mutta ei ole häpeä käyttää kaupan pakastealtaan piirakkataikinaa. Onhan mustikka täynnä kaikkea hyvää ja terveellistä: A-B- ja C-vitamiineja, flavonoideja ja muita antioksidantteja sekä mangnesiumia, kaliumia ja muita kivennäisaineita.

Mustikkapiirakoiden kylkeen

Mustikkapiirakat maistuvat mainioilta sellaisenaan kahvin tai kylmän maitolasillisen kanssa. Jos kaipaat piirakalle kastiketta, nauti  mustikkapiirakka pehmeän ja aidon vaniljakastikkeen tai hieman sulaneen hyvän vaniljajäätelön tai samettisen vaniljavaahdon kanssa.

Kun kaipaat uutta jujua mustikkapiirakan kaveriksi, tarjoa se mascarpone-kerman kanssa. Vaahdota vispikerma, notkista mascarpone lusikalla ja kääntele mascarponen joukkoon kermavaahto. Mausta mascarpone-vaahto tomusokerilla ja halutessasi tilkalla Amaretto-likööriä.

Juttua on täydennetty uusilla reseptilinkeillä 1.7.2020, juttua on muokattu 26.5.2024

Lue myös: Mustikka – oman maan superfoodia parhaimmillaan

Lue myös Kotiliesi.fi: Mustikka antaa potkua päivään – katso parhaat aamiaisreseptit

 

X