Leivonta

Mehevään marjapiirakkaan saa vaihtelua täytteillä – kokeile marjojen pariksi kookosta, tuorejuustoa, marenkia tai rahkaa

Marjapiirakka maistuu kesät talvet. Mustikat, vadelmat, herukat ja puolukat sopivat kaikki marjapiirakan täytteeseen. Kaveriksi vain vaniljakastiketta tai pallo vaniljajäätelöä ja makunautinto on taattu!

Teksti:
Hanna Kuusisalo
Kuvat:
Om-Arkisto

Klassinen valinta marjapiirakan pohjaksi on rapea ja maukas murotaikina.

Marjapiirakka maistuu kesät talvet. Mustikat, vadelmat, herukat ja puolukat sopivat kaikki marjapiirakan täytteeseen. Kaveriksi vain vaniljakastiketta tai pallo vaniljajäätelöä ja makunautinto on taattu!

Marjapiirakka taipuu moneen makuun ja tarpeeseen. Tuorejuustolla täytelöitetty marjapiirakka maistuu herkkusuulle ja nopea marjapiirakka kiireiselle leipurille. Marengilla hunnutettu marjapiirakka sopii juhlapöydän keskipisteeksi ja kookoksella säväytetty leivonnainen kaukokaipuuseen. Pellillisestä marjapiirakkaa puolestaan riittää syötävää vaikka koko suvulle.

Lue myös: Maistuisiko mustikkapiirakka pullataikinasta vai kenties mustikka-marenkitorttu? Parhaat mustikkareseptit herkutteluun

Tässä Annan parhaat marjapiirakkaohjeet mummolan marjapiirakasta juhlavaan kolmen marjan marenkipiirakkaan.

Marjapiirakka: maukas pohja on hyvän piirakan perusta

Klassinen valinta marjapiirakan pohjaksi on rapea ja maukas murotaikina. Se valmistetaan vatkaamalla voi ja sokeri pehmeäksi vaahdoksi. Joukkoon sekoitetaan kananmuna sekä viimeiseksi keskenään sekoitetut kuivat aineet. Turhaa sekoittamista kannattaa jauhojen lisäämisen jälkeen välttää, jottei taikinaan muodostu sitkoa. 

Perinteiseen murotaikinaan saa makua, kun osan jauhoista korvaa graham- eli täysjyvävehnäjauhoilla, ruisjauhoilla tai vaikkapa kookoshiutaleilla. Supermehevä pohja puolestaan valmistuu lisäämällä taikinaan mantelijauhoja. Mausteeksi voi ripauttaa vaikkapa kanelia tai vaniljasokeria. Kardemumma sopii erityisen hyvin mustikkapiirakan makumailmaan.

Jos rakastat tuoretta pullaa, on pehmeä pullapohjainen marjapiirakka valintasi. Erityisesti pullapohjainen mustikkapiirakka on klassinen kesäherkku, joka tuo kielelle lapsuuden ruokamuistot. Pullapohjaisen marjapiirakan valmistus on hieman työläämpää, mutta kiireessä voit oikaista myös pakastepullataikinalla.

Marjapiirakan pohja ei välttämättä kaipaa vispaamista ja vaivaamista. Nopea marjapiirakka valmistuu yhden kulhon taktiikalla vain sekoittamalla taikina-ainekset yhteen. Tällainen helppo marjapiirakka sopii erinomaisesti laiskalle leipurille tai valmistettavaksi vaikka mökkikeittiössä, sillä yksinkertainen taikina vähentää tiskiä ja työvaiheita.

Jos haluat päästä vieläkin helpommalla, poimi taikina valmiina kaupan pakastealtaasta. 

Marjapiirakka: täytteillä vaihtelua makuun

Kesällä marjapiirakka valmistuu sesongin makeimmista marjoista, talvella voi huoletta turvautua pakastemarjoihin. Kun pyöräytät pakastemarjat kevyesti perunajauhoissa, ei irtoava neste tee piirakasta liian pehmeää ja vetistä.

Marjapiirakan täytteissä vain mielikuvitus on rajana. Klassiseen mamman marjapiirakkaan kuuluu samettinen rahkatäyte, mutta rahkan voi halutessaan korvata myös muilla maitotuotteilla. Kokeile tuorejuustoa, pehmeää mascarponejuustoa tai vaikkapa hieman hapanta ranskankermaa. Vähän eksoottisempi piirakan täyte valmistuu kookosmaidosta tai -kermasta. Lopputulos on niin maukas ja mehevä, ettei leivonnainen kaipaa kaverikseen edes perinteistä vaniljakastiketta.

Juhlava marjapiirakka valmistuu hunnuttamalla piirakka pehmeällä marenkipilvellä. Marenki levitetään piirakan päälle paiston loppuvaiheessa niin, että se saa kevyen paahteisen pinnan, mutta jää sisältä suussa sulavan pehmeäksi.

Ihana idea on myös lisätä täyte vasta lopuksi jäähtyneen pohjan päälle. Täytteen voi halutessaan hyydyttää liivatteella, mutta mascarponejuustolla tai ranskankermalla säväytetty kermavaahto on jo sellaisenaan piirakan päällä herkkua. Tuoreet marjat pääsevät näin piirakan päällä parhaiten oikeuksiinsa.

marjapiirakka
Marjapiirakka muuntuu moneen. Marengilla hunnutettu marjapiirakka on kesäjuhlien katseenvangitsija.

Marjapiirakan paistaminen – muista nämä asiat

Pohjataikina on hyvä esipaistaa etenkin silloin, kun täyte on erityisen nestemäinen. Pieni lepuutus jääkaapissa ennen paistoa tekee taikinalle yleensä hyvää, sillä se jämäköittää koostumuksen niin, että reunat pysyvät paikallaan ilman ylimääräisiä apuvälineitä. 

Voit tehdä marjapiirakan tavalliseen piirakkavuokaan tai irtopohjaiseen kakkuvuokaan, josta sen voi nostaa kauniisti tarjoiluvadille. Uunipelti on kätevin paistoalusta, kun leivot isolle joukolle. 

Hyvässä ohjeessa sopiva piirakkavuoan koko on ilmoitettu, sillä se vaikuttaa ratkaisevasti paistoaikaan. Jos teet piirakan ohjeistettua pienempään vuokaan, piirakkaa joutuu ehkä paistamaan tovin pidempään – ja päinvastoin! Mitä laakeampi vuoka ja ohuempi pohja, sitä nopeammin piirakka kypsyy.

Huomioi myös vuoan materiaali. Metalli johtaa hyvin lämpöä, joten metallivuoassa valmistettu marjapiirakka kypsyy nopeammin kuin lasista tai keraamisesta vuokaa käytettäessä. Myös oma uuni kannattaa tuntea. Toiset uunit ovat varsin tehokkaita, jolloin herkut valmistuvat niissä nopeasti.

Muista siis, että annettu paistoaika on vain ohjeellinen ja leivonnaisen kypsymistä kannattaa tarkkailla paiston loppuvaiheessa. 

Marjapiirakka paistetaan uunin alatasolla, jotta pohja ennättää kypsyä ennen kuin pinta palaa syömäkelvottomaksi. Jos pinta tummuu uhkaavasti, mutta pohja vaikuttaa vielä raa’alta, voi marjapiirakan peittää leivinpaperilla paiston loppuvaiheessa.

Rahkatäytteiset marjapiirakat 

Kun marjapiirakassa on murea ja maukas pohja, reilusti sesongin marjoja sekä rahkasta, jogurtista tai mascarponejuustosta tai eksoottisesta kookoksesta sekoitettu pehmeä täyte, ei marjapiirakalta enää muuta voi kaivata.

Makua piirakkaan saat mausteilla. Muista myös valmiiksi maustetut tuorejuustot sekä leivontarahkat!

Marjapiirakat muro- tai pullapohjalla

Perinteiset marjapiirakat valmistuvat yleensä vähällä vaivalla parhaimmillaan yhden kulhon taktiikalla. Pohjataikina voi olla rapea murotaikina tai pehmeä pullapohja. Vaihtelua saat mausteiden ja jauhojen avulla.

Marjoja voi vaihdella sesongin mukaan. Mustikkapiirakka maistuu kesällä, karpaloilla säväytetty herkku talven kahvipöydässä.

Marjapiirakat, joiden täytettä ei paisteta 

Helppo ja raikas tapa tehdä marjapiirakka on paistaa vain pohja ja koota sille hetki ennen tarjoilua pehmeä täyte ja komea keko kesän kypsyttämiä marjoja. Voit tehdä pohjan perinteisen murotaikinan tapaan tai oikaista kaupan valmiilla. Torttupohjan voi mainiosti valmistaa myös etukäteen ja pitää vaikka pakkasessa vierasvarana.

Marjapiirakka hunnutetaan marengilla 

Marengilla hunnutettu marjapiirakka on juhlapöydän komistus. Makea marenki ja raikkaat marjat ovat ihania yhdessä! Tuoreiden marjojen sijaan voit käyttää myös vadelmahilloa.

Katso myös Kotiliesi.fi: Mustikkapiirakka on marjapiiraiden parhaimmistoa – valitse suosikkisi 9 herkullisesta reseptistä!

X