Leivonta

Maistuisiko mustikkapiirakka pullataikinasta vai kenties mustikka-marenkitorttu? Parhaat mustikkareseptit herkutteluun

Listasimme kahdeksan parhainta mustikkapiirakkareseptiä yhteen. Mikä on sinun suosikkisi?

Teksti:
Roosa Roivainen
Kuvat:
Om-Arkisto

Mustikasta valmistat maistuvimmat leivonnaiset, jotka menevät kahvi -ja jälkiruokapöydässä kuin kuumille kiville!

Listasimme kahdeksan parhainta mustikkapiirakkareseptiä yhteen. Mikä on sinun suosikkisi?

Mustikka on oikea metsien terveyspommi. Ja mikä parasta, se maistuu lähes kaikille.

Mustikka sisältää runsaasti antosyaani-nimisiä polyfenoleja, jotka tutkitusti parantavat vastustuskykyä bakteeri- ja virustulehduksia vastaan. Sen lisäksi mustikan on todettu auttavan painonhallinnassa, parantavan hiljaista eli matala-asteista tulehdusta sekä kohentavan jopa muistia!

Vuotuinen mustikkakausi starttaa noin heinäkuun puolen välin jälkeen. Kokosimme yhteen kahdeksan mustikkareseptiä, josta voit poimia oman suosikkisi talteen!

1. Mustikka-marenkitorttu

Perinteistä mustikkapiirakkaa saa päivitettyä, kun piirakan päälle valmistaa suloisen marenkihunnun. Nauti valmis mustikka-marenkitorttu esimerkiksi vaniljajäätelön kera.

mustikkatorttu
Mustikkatorttua koristava marenkihuntu tekee leivonnaisesta näyttävän tarjottavan kahvipöytään. Marenki antaa tortulle myös ihanaa makeutta.

Resepti

Ainekset

Pohja: 

125 g pehmeää voita
1 1/2 dl sokeria
keltuaista
2 1/2 dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta

Täyte:

1 l mustikoita
1 dl sokeria
2 rkl perunajauhoja

Pinnalle:

valkuaista
1 1/4 dl sokeria

Valmistusohje 

1. Vatkaa voi ja sokeri sekaisin. Lisää keltuaiset. Sekoita leivinjauhe jauhoihin ja lisää seos nopeasti taikinaan. Kääri taikina kelmuun ja anna sen levähtää hetki jääkaapissa. Painele taikina leivinpaperilla vuoratun piirakkavuoan pohjalle ja reunoille.

2. Sekoita mustikoiden joukkoon sokeri ja perunajauhot. Kaada seos piirakkapohjalle. Paista piirakkaa 200-asteisessa uunissa noin 30 minuuttia.

3. Vatkaa sillä välin valkuaiset kovaksi vaahdoksi. Lisää vaahdottamisen loppuvaiheessa sokeri vähän kerrallaan.

4. Ota piirakka uunista ja levitä päälle marenki. Jatka paistamista vielä 5–6 minuuttia tai kunnes marenki on saanut kevyen pintavärin. Tarjoile jäähtyneenä hyvän kahvin kera.

2. Mustikka-kaurahyve

Mustikka ja kaura ne yhteen sopii! Kokeile vaikkapa tätä maukasta mustikka-kaurahyvettä. Sen valmistukseen tarvitse vain kaurahiutaleita, mustikoita ja pekaanipähkinöitä.

mustikka-kaurahyve
Mustikasta ja kaurasta loihdit ihastuttavan hyveen.

Resepti

Ainekset

6 dl isoja kaurahiutaleita
1 1/2 tl jauhettua kanelia
1 1/2 tl vaniljasokeria
1/2 tl suolaa
1 tl leivinjauhetta
2 dl pekaanipähkinöitä
4 dl maitoa
kananmunaa
50 g voita
400 g pakastemustikoita
2 rkl perunajauhoja
1 dl sokeria

Valmistusohje

1. Sekoita kulhossa kaurahiutaleet, mausteet ja leivinjauhe. Rouhi pähkinät ja sekoita kuivien aineiden joukkoon. Sekoita toisessa kul­hossa maito, kananmunat ja mikrossa sula­tettuvoi.

2. Sekoita jäiset mustikat ja perunajauhot kes­kenään ja levitä 2/3 osaa marjoista piirakka­vuoan pohjalle. Levitä seuraavaksi kuiva­ai­neseos ja ripottele päälle tasaisesti sokeri. Va­luta maito­munaseos. Levitä pinnalle loput mustikoista.

3. Paista 200 asteessa noin 35 minuuttia. Tar­joile piirakka vaahdotetun kerman tai vanilja­ jäätelön kera.

3. Mustikka-pullavanukas

Oletko pullan ystävä? Siinä tapauksessa tämä resepti on juuri sinua varten! Mustikka-pullavanukkaassa yhdistyvät marjan hento makeus ja pullan ihanan täyteläinen pehmeys.

mustikka-pullavanukas
Tässä vanukkaassa yhdistyvät kaksi klassikkoherkkua: pulla ja mustikkaleivonnainen!

Resepti

Ainekset

450 g kuivahtanutta pullapitkoa
100 g voita

Vaniljainen munamaito:

2 dl maitoa
2 dl kuohukermaa
4 kpl kananmunaa
½ vaniljatangon siemenet

Lisäksi

200 g mustikoita
3 rkl ruokokidesokeria

Valmistusohje

  1. Viipaloi pullapitko noin sentin viipaleiksi ja paista useammassa erässä voissa pannulla.
  2. Sekoita munamaidon ainekset keskenään. Mausta mustikat sokerilla.
  3.  Nostele pullaviipaleita ja mustikoita kerroksittain uuninkestävään vuokaan ja kaada väleihin munamaitoa.
  4.  Paista 175-asteisessa uunissa noin tunnin ajan. Anna jäähtyä.

4. Mustikka-tuorejuustopiirakka

Tiesitkö, että tuorejuusto tuo mustikkapiirakkaan ihanan raikkaan aromin? Mustikka-tuorejuustopiirakka valmistuu vaivatta kahvihetkiin.

mustikka-tuorejuustopiirakka
Jos kaipaat leivonnaiseen raikkauta, tuorejuusto on silloin loistava valinta. Mustikka-tuorejuustopiirakka kruunaa jälkiruokapöydän.

Resepti

Ainekset

100 g sulatettua voita tai margariinia
1 dl sokeria
muna
2 ½ dl vehnäjauhoja
1 dl kauraleseitä
1 tl leivinjauhetta

Päälle:

1 rasia (250 g)maustamatonta kevyttuorejuustoa
sitruunan mehu
muna
1 dl sokeria
1 rkl vaniljasokeria
1 l mustikoita

Valmistusohje

Sekoita sulatetun rasvan joukkoon sokeri ja muna sekä keskenään sekoitetut kuivat aineet. Sekoita tasaiseksi taikinaksi ja painele taikina piirasvuoan pohjaan ja reunoille.

Sekoita tuorejuuston joukkoon sitruunamehu, muna, sokeri ja vaniljasokeri. Kaada seos taikinan päälle vuokaan ja ripottele mustikat pinnalle. Paista 175 asteen uuninlämmössä 35–40 minuuttia, kunnes pohja on kypsä ja täyte keskeltäkin hyytynyt.

5. Sydänystävällinen mustikka-maissipiirakka

Mmyös keventäjät voivat huoletta nauttia mustikkapiirakan suloisesta mausta! Sydänystävällistä mustikka-maissipiirakkaa syödessä ei nimittäin tarvitse potea huonoa omaatuntoa. Piirakan valmistukseen käytetään muun muassa pellavansiemenrouhetta ja kauraleseitä.

mustikka-maissipiirakka
Mustikka-maissipiirakka sopii myös niille, jotka haluavat huolehtia linjoistaan.

Resepti

Ainekset: 

munaa
4 dl sokeria
200 g sulatettua margariinia tai voita
1 ½ dl rasvatonta maitoa
1 rkl sitruunamehua
4 dl vehnäjauhoja
1 ½ dl perunajauhoja
1 dl kauraleseitä
2 rkl pellavansiemenrouhetta
2 tl vaniljasokeria
2 tl leivinjauhetta

Täyte:

5 dl mustikoita (pakaste)
3 dl maissia (pakaste)
4 rkl tomusokeria
2 tl vaniljasokeria
1 rkl pellavansiemenrouhetta

Päälle:

munaa
4 dl turkkilaista jogurttia
2 dl kevytruokakermaa
1 rkl sitruunanmehua
4 rkl tomusokeria tai tavallista sokeria
1 rkl pellavansiemenrouhetta

Valmistusohje

  1. Vatkaa munat ja sokeri hyväksi vaahdoksi.
  2. Lisää sulatettu, jäähdytetty rasva, maito ja sitruunamehu vuoron perään kuivien aineiden kanssa.
  3. Taikina saa olla aika sakea, että täyteaineet eivät valu pohjataikinan sekaan.
  4. Sekoita sitten mustikat, maissit, sokerit ja pellavansiemenrouhe keskenään.
  5. Levitä taikina voidellulle pellille ja laita täyte tasaisesti päälle.
  6. Valmista päällys sekoittamalla kaikki aineet keskenään ja kaada seos piirakan päälle.
  7. Paista piirakkaa 170 asteen uuninlämmössä 45–60 minuuttia kauniin väriseksi.
  8. Anna jäähtyä ennen leikkaamista annospaloiksi.

Voit tarjota sydänystävällisen mustikka-maissipiirakkan joko kahvin kanssa tai jälkiruokana kylmän vaniljakastikkeen kera.

6. Mustikka-brownies

Jos kaipaat vaihtelua perinteiselle mustikkapiirakalle, tässä tulee trendikkään herkullinen vaihtoehto. Mustikka-brownies-leivonnaisissa suussasulava kaakao yhdistyy mustikan kirpeyteen. Valmista leivonnaisia vaikka piknik-evääksi!

brownies
Brownies-leivonnaiset saa kätevästi mukaan retkelle evääksi. Reseptistä saat valmistettua yhteensä 12 palaa.

Resepti

Ainekset

200 g tummaa suklaata
100 g hasselpähkinöitä
200 g voita tai margariinia
2,5 dl sokeria
2 tl vaniljasokeria
kananmunaa
1,5 dl vehnäjauhoja
5 rkl kaakaojauhetta
2 dl tuoreita mustikoita

Valmistusohje

1. Paloittele suklaa ja sulata vesihauteessa. Rouhi pähkinät karkeaksi rouheeksi.

2. Vaahdota rasva, sokeri ja vaniljasokeri keskenään. Lisää kananmunat yksitellen voimakkaasti samalla vatkaten. Lisää joukkoon sulatettu suklaa ja sekoita tasaiseksi. Sekoita vehnäjauhot ja kaakaojauhe ja lisää taikinan joukkoon vuorotellen pähkinärouheen ja mustikoiden kanssa.

3. Kaada taikina leivinpaperilla vuorattuun 20 x 35 cm kokoiseen uunivuokaan ja paista 175-asteisessa uunissa noin 25 minuuttia.

7. Vaniljainen mustikkapiiras

Vanilja ja mustikka ovat klassinen yhdistelmä ja makupari kohtaa myös tässä reseptissä. Vaniljainen mustikkapiiras sopii hyvin esimerkiksi rauhallisiin viikonloppuhetkiin.

vaniljainen mustikkapiirakka
Vanilja täydentää mustikkaa. Sen todistaa esimerkiksi tämä vaniljainen mustikkapiirakka, joka taatusti maistuu jokaiselle herkuttelijalle!

Resepti

Ainekset

4 dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
1 ½ dl sokeria
1 tl vaniljasokeria
125 g sulatettua voita tai margariinia
1 dl maustamatonta jogurttia
muna

Täyte

2 dl maustamatonta jogurttia
munaa
1 dl sokeria
1 rkl perunajauhoja
1 rkl vaniljasokeria

Pinnalle

noin 3 dl mustikoita

Valmistusohje

Sekoita keskenään vehnäjauhot, leivinjauhe, sokeri ja vaniljasokeri. Lisää joukkoon vähän jäähtynyt rasvasula, jogurtti ja muna. Sekoita tasaiseksi taikinaksi. Levitä taikina voidellun piirasvuoan pohjaan ja reunoille.

Sekoita täytteen aineet ja kaada täyte pohjataikinan päälle vuokaan. Ripottele pinnalle marjat. Paista 175 asteessa uunin alaosassa 45–50 minuuttia, kunnes täyte on kokonaan hyytynyt.

8. Mustikkaraakakakku

Tässä mustikkaraakakakussa on runsaasti pähkinää, joka tekee leivonnaisesta astetta sydänystävällisemmän valinnan. Tässä tulee kuitenkin pieni varoituksen sana: kakku on melko tuhtia syötävää, joten varo, ettei se vie kieltä mennessään!

mustikka-raakakakku
Vau, mikä kuningatar! Mustikka-raakakakku ihastuttaa niin maullaan kuin vakuuttavalla ulkomuodollaan. Taatusti kokeilunarvoinen resepti.

Resepti

Ainekset

Pohja:

3 dl pekaanipähkinöitä
1 dl pehmeitä taateleita (kivetön)
ripaussuolaa

Täyte:

6 dl cashewpähkinöitä (liota vedessä noin 2 tuntia)
4–5 dl mustikoita
1 1/2 dl kylmäpuristettua kookosöljyä sulatettuna
2 dl kookosmaitoa
1/2–1 dl hunajaa
sitruunan kuori raastettuna
1/2 tl kardemummaa

Koristeluun:

2 dl mustikoita
syötäviä kukkia (esim. maitohorsma, kurtturuusu, metsäorvokki ja -apila)

Valmistusohje

1. Hienonna pohja-ainekset monitoimikoneessa murumaiseksi ja painele seos irtopohjavuokaan, jonka pohjalle on pingotettu leivinpaperi.

2. Tee pohja. Pane valutetut pähkinät ja muut ainekset monitoimikoneen kulhoon. Soseuta, kunnes täyte on rakenteeltaan sileää.

3. Tarkista maku ja kaada täyte pohjan päälle. Ripottele pinnalle mustikoita.

4. Pakasta kakku ja ota se huoneenlämpöön pehmenemään noin 30 minuuttia ennen tarjoilua.

Lue myös: 

Parhaat pastareseptit! Oletko jo testannut näitä 10 helppoa, nopeaa ja ihanan maukasta pastaa

Maistuisiko vaniljainen pistaasipulla, mehevä puolukka-kookosmurukierre tai kenties vuokapulla? Poimi talteen kaikkien aikojen parhaimmat pullareseptit

Anni Hautalan maukkaat reseptit: helppo uunifeta, merellinen voileipäkakku, arkinen kinkkukiusaus ja ihana mustikkakakkutorttu

X