Ruoka

Pääsiäisen menu kahdella tavalla

Teksti:
Anna.fi

Pitkä lounas vai herkkuja buffetpöydästä? Tarjoatpa pääsiäisenä kumman vain, voit koota menun näistä kuudesta ruoasta. Tarjolla on kahdenlaisia alku-, pää- ja jälkiruokia sekä niihin sopivat viinisuositukset.

Pääsiäisen ruoissa toistuu auringonkeltainen väri. Jälkiruoissa suositaan sitruunaa, salaatissa kananmunaa ja pienet sämpylät hehkuvat sahramin voimalla.

Rehevä maalaissalaatti maistuu alkuruokana tai osana buffetpöytää.

Tommasi Poggio Al Tufo Rompicollo

Salaatin seuraksi sopii toscanalainen punaviini Tommasi Poggio Al Tufo Rompicollo (Alkon numero 452547, hinta 11,99 €).  Viini on valmistettu Sangiovese ja Cabernet Sauvignon –rypäleistä.

Viinin tuoksu on mukavan maanläheinen, aavistuksenmausteinen ja nahkainen. Melko täyteläinen maku on pehmeähkö, mutta siinä on myös hapokkuutta ja hiukan tanniineja. Maussa kirsikka- ja luumuhilloa, hiukan leivontamausteita, pippuria sekä tammisuutta. Viiniä voi tarjota myös moussakan kanssa.

Kasvisten paahtaminen uunissa antaa kasviskeitolle hienon aromin ja syvän värin. Tee keiton seuraksi sahramilla maustettuja pikkusämpylöitä.

Château Ksara Blanc de Blancs 2013

Paahdetuista kasviksista tehdyn keiton kanssa tarjotaan libanonilaista valkoviiniä – Château Ksara Blanc de Blancs 2013 (Alkon numero 522847, hinta13,79 €). Viini sopii hedelmäisyytensä ansiosta myös Maalaissalaatin seuraan.

Hyvin hedelmäisen tuoksuinen ja makuinen viini on valmistettu Sémillon, Sauvignon ja Chardonnay -rypäleistä. Tuoksussa on kypsää keltaista omenaa, persikkaa ja sitrusta. Maku on kuiva ja hapokas, mutta hedelmäisyys tasoittaa hapokkuutta. Maussa on tuoksun aromien lisäksi mausteisuutta, valkoherukkaa ja hieman tammea.

Uunissa höyrytetyt kuhafileet on silattu voisulaliemellä ja koristeltu tillillä, kapriksella, munasilpulla ja katkaravuilla.

Stadlmann Rosé St.Laurent 2014

Höyrytettyjen kuhafileiden kanssa maistuu luomusertifioitu itävaltalainen roseeviini, Stadlmann Rosé St.Laurent 2014 (Alkon numero 436157, hinta 12,99 €). St Laurent-rypäleistä valmistettu kauniin lohenpunertava  viini tuoksuu henosti kypsiltä punaisilta puutarhamarjoilta.

Maku on kuiva, mutta mukavan marjainen ja hapokas. Maussa on tuoksun marjojen lisäksi kypsää sitrusta ja yrttisyyttä. Kokeile viiniä myös kalaa tai äyriäisiä sisältävän parsaruuan kanssa!

Musakan voi tehdä erityisen juhlavaksi käyttämällä jauhelihan sijasta karitsan paahtopaistikuutioita. Musakan tekemiseen kuluu jonkin verran aikaa, mutta onneksi sen voi tehdä paistamista vaille valmiiksi jo edellisenä päivänä.

Agathon Limnio Cabernet Sauvignon 2009

Moussakan kanssa sopii kreikkalainen luomusertifioitu punaviini Agathon Limnio Cabernet Sauvignon 2009 (Alkon numero 403397, hinta 12,99 €) Viini on valmistettu Cabernet Sauvignon sekä perinteisistä kreikkalaisista Limnio -rypäleistä perinteisellä tavalla avoimissa puusammioissa.

Tuoksu on täynnä kypsää hapankirsikkaa, mustaherukkaa ja hieman tammisuutta. Maku on melko täyteläinen, kuivan hapokas ja pehmeätanniininen. Maussa on tuoksunmukaisten aromien lisäksi hieman nahkaisuutta, karpaloita, yrttisyyttä ja mausteita.

Pasha kuuluu pääsiäisaterian klassikoihin.  Pashatortun paksu rahkatäyte saa makua sitruunasta, appelsiinista ja manteleista. Pashatortun voi tarjota myös ilman appelsiinikiillettä. Koristele torttu silloin erivärisillä pääsiäisnameilla.

Gancia Asti Dolce

Pashatortun kanssa tarjotaan makeaa italialaista kuohuviiniä Gancia Asti Dolce (Alkon numero 008901, 11,99€). Sen makumaailma sopii pashatortun hedelmäisyyteen. Viini on valmistettu Moscato Bianco di Canelli –rypäleistä. Siinä on alkoholia vain 7,5 %.

Tuoksu on hedelmäinen, raikas ja runsaan rusinainen. Maku on makea (sokeria on  90 g/l), mutta viinissä oleva hapokkuus hieman taittaa makeutta. Maku on tuoksun mukaisesti rusinainen ja siinä on myös mukavaa sitrusta ja aavistus mausteisuutta. Sopii viilennettynä myös aperitiiviksi tai sellaisenaan aterian jälkeen.

Pääsiäisruokiin kuluu paljon sitruunoita. Säästä käytetyt kuorenpuolikkaat ja koverra ne tyhjiksi jälkiruokavaahtoa varten.

NES Passito di Pantelleria 2010

Sisilialaisen sitruunavaahdon kanssa tarjotaan sislialaista, Moscato d’Alessandria –rypäleistä valmistettua makeaa jälkiruokaviiniä NES Passito di Pantelleria 2010 (Alkon numero 564324 14,42 €/0,375 l).

Viini on makeaa (sokeria 160 g/l), mutta hapokkuus taittaa makeutta hyvin. Tuoksussa on kuivattua aprikoosia, omenaa ja päärynää, rusinaa, pomeranssia, hunajaa ja lähes hajuvesimäistä kukkaisuutta. Täyteläisessä maussa on tuoksun aromein lisäksi paahteisuutta ja leivontamausteita. Kokeile myös juustojen kanssa.

 

Teksti: Taina Salovaara
Viinisuositukset: Marita Suontausta
Kuvat: Alko, Colourbox.com ja Jukka Pakarinen

Katso myös:

12 parasta leivontareseptiä pääsiäiseksi
Pasha -pääsiäisaterian makea päätös
Pääsiäisen lammas x 9
Seitsemän alle 15 euron punaviinilöytöä – katso niihin sopivat pääsiäisen lammasreseptit

Kotiliesi.fi: Pääsiäisen parhaat herkut

X