Ruokajutut

Härkäpapu tuo ruokaan makua ja hyvän proteiinilisän – kokeile näitä herkkureseptejä

Härkäpapu on ikivanha viljelyskasvi ja huipputrendikästä ja ekologista syötävää. Tarjolla on kuivattua ja tuoretta härkäpapua sekä monenlaisia härkäpapuvalmisteita.

Teksti:
Hanna Kuusisalo
Kuvat:
Om-Arkisto

Härkäpapu on ikivanha viljelykasvi ja jälleen supertrendikästä syötävää.

Härkäpapu on ikivanha viljelyskasvi ja huipputrendikästä ja ekologista syötävää. Tarjolla on kuivattua ja tuoretta härkäpapua sekä monenlaisia härkäpapuvalmisteita.

Härkäpapu on ekologinen, ravitseva ja maukas palkokasvi, joka sopii niin arkeen kuin juhlaankin. Kokosimme parhaat vinkit ja reseptit härkäpavun käsittelyyn ja käyttöön.

Lue myös: Tunnetko jo quornin, tempen ja nyhtökauran? Kokosimme vinkit yleisimpien kasviproteiinivalmisteiden käyttöön ja valmistukseen

Härkäpapu on ollut osa suomalaisten ruokavaliota kauemmin kuin vaikkapa peruna. Sitä on viljelty Pohjolassa ainakin 1200-luvulla, joidenkin lähteiden mukaan jo 600-luvulla. 2000-luvulla härkäpavun käyttö on kovaa vauhtia taas kasvanut ja vanha viljelyskasvi on tehnyt näyttävän paluun suomalaisten ruokapöytiin.

Härkäpapua arvostetaan erityisesti sen kotimaisuuden ja ekologisuuden ansiosta, mutta myös sen sisältämien ravintoaineiden vuoksi. Härkäpapu sisältää jopa 30 prosenttia proteiinia ja lisäksi monia kivennäisaineita sekä folaattia, jonka saanti suomalaisilla jää keskimäärin alle suositusten. Härkäpapujen sisältämä kuitu puolestaan tekee hyvää suolistolle ja pitää yllä kylläisyyden tunnetta.

Tuoretta härkäpapua on kaupoissa tarjolla noin kuukauden ajan elo-syyskuussa. Erilaisia härkäpapuvalmisteita, jopa härkäpapupohjaista jäätelöä, löytyy kauppojen hyllyltä läpi vuoden useita erilaisia.

Nappaa härkäpapua rohkeasti ostoskoriin säilykkeenä, kuivattuna rouheena, granolana, jauhoina sekä erilaisina härkäpapuvalmisteina.

Tuore härkäpapu on alkusyksyn luksusjuttu

Tuore härkäpapu on näyttävä ilmestys, johon kannattaa ehdottomasti tarttua, kun siihen törmää, ja kokeilla sitä erilaisina ruokina.

Härkäpavun palot ovat yleensä 10–15 senttiä pitkät ja jykevät. Sisältä palkoa peittää harmahtava nukka, jolla isot pavut eli kasvin siemenet lepäävät. Siementen väri ja koko vaihtelevat eri lajikkeilla vihreästä mustaviolettiin ja ruskeasta vaalean keltaiseen.

Tuoreet härkäpavut säilytetään jääkaapissa +2 – +5 asteessa, mieluiten paperipusseissa. Muiden palkokasvien tapaan härkäpapu on arka etyleenille, joten se kannattaa säilyttää erillään etyleeniä tuottavista kasviksista. Käytä tuoreet pavut muutaman vuorokauden sisällä.

Nuoret, pienet ja notkeat härkäpavut voi syödä palkoineen. Täysikasvuisina palko on puisevaa pureskeltavaa, joten se kannattaa herneiden tapaan poistaa. Paksun palon avaaminen ei onnistui käsin, joten napsauta ensin palon päästä ja ota sitten avuksi veitsi.

Tuoreiden härkäpapujen keittäminen ei ole välttämätöntä, mutta 3–5 minuuttia kiehuvassa vedessä pehmentää niiden rakenteen miellyttäväksi. Kypsennyksen jälkeen pavun pintaa peittävä kalvo kannattaa vielä poistaa. Se luiskahtaa kuoresta helposti, kun ensin rikkoo kalvon siemenen päästä.

Tuoreet härkäpavut maistuvat osana ateriaa vaikka sellaisenaan, salaatteihin sekoitettuna tai marinoituna. Niitä voi lisätä keittoihin ja ne voi soseuttaa myös tahnaksi. Upota tuoreita härkäpapuja myös wokkeihin, pastakastikkeisiin ja erilaisiin kasvishöystöihin.

Kuivattu härkäpapu ja härkäpapurouhe

Sesongin ulkopuolella kannattaa tarttua rohkeasti kuivattuihin härkäpapuihin, joita on tarjolla niin kokonaisina kuin rouheenakin.

Muiden papujen tapaan kuivatut kokonaiset härkäpavut on aina kypsennettävä ennen käyttöä niiden sisältämien myrkyllisten glykosidien takia. Liota kuivattuja papuja väljässä vedessä vähintään kahdeksan tuntia ja keitä sitten kypsiksi. Tarkista käsittelyohjeet aina paketin kyljestä.

Kuivatut härkäpavut voi asianmukaisen käsittelyn jälkeen käyttää muiden papujen tapaan pataruokiin, kasvispyöryköihin, kastikkeisiin ja kasvishöystöihin.

Kuivattua härkäpapurouhetta voidaan käyttää soijarouheen tapaan esimerkiksi erilaisissa kastikkeissa, paistoksissa ja murekkeissa. Muutoin varsin kevyisiin kasvispihveihin härkäpapurouhe tuo ruokaisuutta ja oivan proteiinilisän.

Nesteessä härkäpapurouhe pehmenee ja turpoaa, joten sitä voi käyttää mainiosti esimerkiksi sosekeittojen sakeuttamiseen tai vaikkapa leivontaan.

Härkiksellä helposti mukaan härkäpapukokkailuihin

Jos härkäpapu innostaa, mutta sen käsittely tuntuu liian vaivalloiselta, tartu härkikseen. Härkäpavuista valmistettu jauhelihan tapaan käytettävä härkis sekä saman tuoteperheen suikaleina ja muruna myytävät beanit-tuotteet lienevät härkäpapuvalmisteista tunnetuimmat.

Härkis ja beanit ovat monipuolisia ja näppäriä käytettäviä, eivätkä ne vaadi esikypsennystä tai -käsittelyä.

Käytä härkistä jauhelihan tapaan ja tee siitä vaikka nopea arkipasta, muhkea vuokaruoka tai herkullinen käristys perunamuusin kylkeen. Kokeile härkistä myös kiinalaisittain maustettuna kevyen kukkakaaliriisin kera tai upota sitä muhevan kasvishernekeiton joukkoon.

Punajuurista ja härkäpapusuikaleista puolestaan valmistuu maukas pataruoka perunoiden kaveriksi.

Lue myös Kotiliesi.fi: Kuivatut pavut sopivat myös herkkävatsaiselle – näin käsittelet ja keität pavut oikein

X