höyryttämättömät kaurahiutaleet
Puuronkeitossa nyrkkisääntö on 2 osaa kaurahiutaleita ja 5 osaa vettä.
Ruokajutut

Höyryttämättömät kaurahiutaleet antavat puuroon omanlaisensa maun – näillä vinkeillä keität täydellisen puuron

Tiedätkö, mitä eroa on lämpökäsitellyillä ja höyryttämättömillä puurohiutaleilla? Jälkimmäiset antavat puurolle omanlaisensa maun ja koostumuksen. Lue ohje, miten kaurapuuro kannattaa keittää, jotta lopputulos on täydellinen!
Teksti: Miia Siistonen Kuvat: iStock ja valmistaja

Suomalaiset syövät keskimäärin kuusi kiloa kauraa vuodessa. Monessa kodissa aamu alkaa kaurapuurolla, niin myös Kinnarin viljelytilalla Hollolassa. Tilan oma erikoisuus ovat höyryttämättömät kaurahiutaleet. Niitä ei ole lämpökäsitelty vesihöyryllä.

Höyryttämisellä vaikutetaan viljan sisältämän rasvan entsyymitoimintaan, jolloin se säilyy käyttökelpoisena jopa vuoden.

– Me lähdemme siitä, että kaurahiutaleet ovat tuoretuote, joka käytetään nopeasti. Höyryttämättömyyden ansiosta hiutaleissa säilyy voimakas viljan maku. Niistä keitetty puuro kypsyy nopeasti, sen väri on vaaleampi ja koostumus pehmeämpää kuin lämpökäsitellyistä hiutaleista valmistetussa puurossa, kertoo tilan emäntä Terhi Kinnari.

Jos puuro ei maistu, höyryttämättömiä hiutaleita voi hyödyntää monella muullakin tavalla ruoanlaitossa ja leivonnassa: sitomaan nestettä lihapullataikinassa, kastikkeen tai keiton suurustamiseen, kakku- tai piirakkavuoan leivitykseen, kalan panerointiin, joulukinkun kuorrutukseen…

– Kaurahiutale on uskomattoman monipuolinen raaka-aine, kun vain antaa luovuudelle tilaa, Terhi Kinnari kehuu.

Kinnarin emännän kaurapuuro (neljälle)

Höyryttämättömistä kaurahiutaleista keitetty puuro kypsyy nopeasti.

Höyryttämättömistä kaurahiutaleista keitetty puuro kypsyy nopeasti.

Tarvitset puuroon:

  • 1 litra maitoa
  • 4 dl höyryttämättömiä kaurahiutaleita
  • ripaus suolaa

Valmista puuro näin:

Teitpä puuroa itsellesi tai isommalle porukalle, nyrkkisääntö on 2 osaa kaurahiutaleita ja 5 osaa vettä tai maitoa. Sekoita hiutaleet kattilassa kylmään maitoon ja laita se liedelle kuumenemaan. Kun seos pulpahtaa, pyöräytä sitä kauhalla muutaman kerran. Puuroa ei kannata hämmentää liikaa, sillä se irrottaa hiutaleiden liukoisia kuituja ja lopputuloksesta tulee liisterimäinen. Laita kansi päälle, siirrä kattila liedeltä ja anna puuron hetki levähtää. Ripottele päälle halutessasi marjoja, manteleita ja hunajaa.

Vinkki: Jos puuroa jää yli, sen voi hyödyntää sämpylä-, lettu tai pannukakkutaikinassa. Tähteitä voi käyttää myös lihapullien tai kasvispyöryköiden taikinaan.

Lue myös: Kaurapuuro aloittaa päivän lempeästi – 5 ohjetta, jotka saavat sinut odottamaan aamua vesi kielellä

Kokeile käyttää kaurahiutaleita myös leivonnassa, esimerkiksi perinteisessä britakakussa.

Britakakku

Höyryttämättömät kaurahiutaleet antavat perinteikkääseen britakakkuun uutta makua ja tekstuuria.

Höyryttämättömät kaurahiutaleet antavat perinteikkääseen britakakkuun uutta makua ja tekstuuria.

Tarvitset britakakkuun:

  • 1,5 dl höyryttämättömiä kaurahiutaleita
  • 1,5 dl puolikarkeita vehnäjauhoja
  • 1,5 tl leivinjauhetta
  • 150 g voita
  • 1,5 dl sokeria
  • 3 kpl keltuaisia
  • 1,5 dl maitoa
  • 3 kpl valkuaisia
  • 1,5 dl sokeria (marenkivaahtoon)

Britakakku valmistetaan näin:

  1. Sulata voi ja anna voisulan jäähtyä.
  2. Yhdistä kulhossa kuivat aineet.
  3. Lisää keltuaiset, maito ja voisula ja sekoita tasaiseksi taikinaksi.
  4. Levitä taikina vajaan sentin paksuiseksi levyksi leivinpaperilla vuoratulle pellille (31 x 39 cm).
  5. Mittaa valkuaiset kulhoon ja vatkaa kovaksi vaahdoksi (noin 5 minuuttia). Lisää sokeri vaahtoon pienissä erissä hyvin vatkaten. Nostele marenkivaahto nokareiksi pohjataikinan päälle ja levitä tasaiseksi.
  6. Paista 175 asteessa uunin alatasolla noin 25 minuuttia. Anna jäähtyä.
  7. Leikkaa pohja keskeltä kahtia. Täytä kakku haluamallasi täytteellä, esimerkiksi marjarahkalla tai kermavaahdolla ja tuoreilla marjoilla.
X