Ruokajutut

Uunilohi on ikiklassikko – näillä vinkeillä valmistat mehevän lohen ja herkulliset lisukkeet

Maailman mehevin lohi valmistuu uunissa. Uunilohi on superhelppo sekä simppeli herkku, joka maistuu kaikille. Vaihtelemalla mausteita ja lisukkeita saat siitä joka kerran uudenlaisen makuelämyksen. Kokosimme vinkit, joilla onnistut!

Teksti:
Leena Kalliokoski
Kuvat:
Otavamedia

Suolaisen makeat omenasiivut maustavat uunilohen uudeksi.

Maailman mehevin lohi valmistuu uunissa. Uunilohi on superhelppo sekä simppeli herkku, joka maistuu kaikille. Vaihtelemalla mausteita ja lisukkeita saat siitä joka kerran uudenlaisen makuelämyksen. Kokosimme vinkit, joilla onnistut!

Uunilohi on suomalainen kestosuosikki, eikä syyttä. Ruoka on helppo valmistaa, sen voi varioida monin tavoin ja lohi kypsyy uunissa kohtuullisen nopeasti. Uunilohi sopii sekä arkeen että juhlaan.

3 vinkkiä, joiden avulla onnistut varmasti uunilohen valmistuksessa

1. Valitse kalatiskiltä tuore, isohko lohipala, joka on leikattu lohen paksuimmasta päästä. Tuoreen lohifileen tunnistaa puhtaasta ja raikkaasta tuoksusta. Käytä kala aina mahdollisimman pian. Jos joudut säilyttämään sitä, pidä kala kylmässä. Käsittele kalaa aina hellävaraisesti.

2. Kypsennä uunilohi miedossa, 120-150-asteen lämmössä. Jos haluat pintaan kullanruskean värin, paista lohta aluksi noin 10 minuuttia 200-asteessa ja laske sitten lämpötila 120-asteeseen. Mitä pienempi uuninlämpötila on, sitä kauemmin kypsyminen kestää, mutta mehevyys on taattu.

3. Käytä lämpömittaria, niin et vahingossa kypsennä lohta liikaa. Lohtahan syödään raakanakin, joten on makuasia minkä kypsyysasteen valitsee 38–42 -asteisena lohi on vielä punertavaa, 42–52 -asteinen on kypsynyt jo jonkun verran, mutta edelleen hyvin mehevä. Läpikypsä, yli 60-asteinen lohi, on monen kokin mielestä jo aivan liian kypsää.

Koko ateria kätevästi yhdellä kertaa

Koko ateria yhteen astiaan ja sujautus uuniin.  One pot meal -menetelmä ratkaisee kerralla päivän ruokahaasteen. Kypsennä  uunilohi yrttisten uunijuuresten, perunoiden, palsternakan ja porkkanoiden kanssa. Lado lohen päälle sitruunaviipaleita ja mausta se suolalla ja pippurilla.

uunilohi ja yrttijuurekset
Uunilohi ja yrttijuurekset kypsyvät kätevästi samassa astiassa

Jos kaipaat kepeämpää one pot mealia, vaihda juurekset raikkaaseen fenkoliin ja kesäkurpitsaan. Lopputulos on mitä herkullisin, kun samassa astiassa hautuneet ainekset ovat imeneet makua toisistaan.

Uunilohta, fenkolia ja kesäkurpitsaa
Sitruunaisen uunilohen ja vihreiden vihannesten yhdistelmä on kepeän maukas.

Reseptit:

uunilohi ja yrttijuurekset
lohta, kesäkurpitsaa ja fenkolia sitruunalla maustettuna

Uunilohen aasialainen twist

Tämä lohiannos yllättää yltäkylläisellä, suolaisen ja makean yhdistelmällä. Lohifileen päälle ladotut omenasiivut, pinnalle valutettu teriyaki-kastike ja rouhitut, rapsakat cashew-pähkinät sointuvat upeasti yhteen. Viimeistele lohiannos tuoreella korianterilla ja tarjoa se keitetyn jasmiiniriisin kanssa.

teriyaki-lohi
Suolaisen makeat omenasiivut maustavat uunilohen uudeksi.

Resepti: teriyaki-omenalohi

Hedelmäinen ohratto ja uunilohi

Kun uunissa kypsennetty lohi tarjotaan hedelmäisellä ohratolla, tuloksena on keväinen ruoka, johon tulee taatusti himo. Makeankirpeät appelsiinit, kuivatut aprikoosit, karpalot ja rusinat raikastavat lohen hieman rasvaista makua. Näyttävä, mutta helppotekoinen ruoka viimeistellään rosmariinilla ja siivutetuilla appelsiineilla.

lohta ja hedelmäsitä ohrattoa
Uunilohen lisukkeena tarjotaan hedelmäistä ohrattoa.

Resepti: lohta ja hedelmäistä ohrattoa

Uunilohta italialaisittain

Italialaisen klassikkoruoan tyylin tehty lohi saltimbocca kuulostaa fiiniltä, muttei sitä kannata hätkähtää. Ruoka on melkoisen simppeli. Lohifilee leikataan annospaloiksi, maustetaan suolalla ja pippurilla. Annospalan päälle laitetaan salvian lehti ja koko komeus kietaistaan ilmakuivattuun kinkkuviipaleeseen ja viimeistellään sitruunanmehulla ennen uuniin laittoa.  Rapsakoiden kinkkuviipaleiden siivittämä lohi tarjotaan kapriksilla ja persiljalla maustetun karkeaksi jätetyn perunamuusin kanssa.

Uunilohi höystetään parmankinkulla: lohi-saltimbocca
Pannulla paahdetun sitruunan karamellisoitunut mehu täydentää italialaistyyppisen uunilohen.

Resepti: lohta saltimbocca ja perunakaprismurskaa 

Uunilohi ja ratatouille

Mausta uunilohi perinteisen sitruunan sijaan vaihteeksi raikkaalla limetillä ja makealla hunajalla. Provencelainen munakoisosta, kesäkurpitsasta, paprikasta, tomaateista ja sipulista tehty kasvishöystö, ratatouille, on oivan mehukas kumppani lohelle.

Uunilohi eli limetti-hunajalohta ja ratouillea
Provencelainen kasvishöystö, ratatouille, on oiva kumppani lohelle.

Resepti: limetti-hunajalohi ja ratatouille

Katso myös Kotiliesi.fi:  Lohi tai kirjolohi – kumpi on parempi vaihtoehto?

X