Järjestä oma Oktoberfest: syksyn uutuusoluita ja saksalaista ruokaa
Syksy on Oktoberfest-aikaa, joten nyt kannattaa kutsua ystävät kylään saksalaishenkisen illanvieton merkeissä. Tarjolla on tyypillisiä Oktoberfest-herkkuja ja tietenkin olutta.
Syksy on Oktoberfest-aikaa, joten nyt kannattaa kutsua ystävät kylään saksalaishenkisen illanvieton merkeissä. Tarjolla on tyypillisiä Oktoberfest-herkkuja ja tietenkin olutta.
Joka vuosi syyskuun puolivälistä lokakuun ensimmäiseen viikonloppuun asti vietetään Münchenissä Oktoberfestejä. Suosittu kansanjuhla on rantautunut myös muualle ja Suomessakin järjestetään erilaisia Oktoberfest-teeman ympärillä pyöriviä tapahtumia pitkin syksyä. Helpoin tapa päästä baijerilaiseen juhlatunnelmaan on järjestää omat Oktoberfestit, joissa olutta ja tuhtia evästä ei säästellä.
Oktoberfest kotona – tarjoa ainakin hapankaalia ja makkaraa
Oktoberfesteillä on perinteisesti tarjolla hapankaalia, makkaroita sekä juustoista Obatzda-levitettä.
Omiin Oktoberfest-illanistujaisiin voi valmistaa tarjottavat samassa hengessä. Valmista itse hapankaalia, joka käy hyvin bratwurstien ja muiden makkaroiden seuraan. Nykyään on saatavilla paljon erilaisia raakamakkaroita, joita voit tarjoilla bratwurstin sijaan.
Hapankaali sopii myös mainiosti saksalaishenkisen hodarin väliin. Kun haluat kesyttää hapankaalin maun lempeäksi, sekoita joukkoon majoneesia ja ranskankermaa.
Jos hapankaali ei ole mieleesi, kokeile bratwurstia myös rapean romainesalaatin ja cheddarilla terästetyn salaatinkastikkeen kera.
Kun haluat Oktoberfest-juhliisi kotoista tunnelmaa saksalaisten oluiden seuraan, tee uunissa luksus-makkaraperunat.
-
Bratwurstia, romainesalaattia ja cheddarkastiketta
- alle 30 min
- 4
- Keskitaso
-
Currywurst
- alle 30 min
- 4
- Helppo
-
Braatvurstihodari ja pekoni-omenahilloketta
- 30-60 min
- 4
- Keskitaso
-
Hapankaalisämpylät
- alle 30 min
- Helppo
-
Grillattua raakamakkaraa ja perunasalaattia
- yli 60 min
- 4
- Keskitaso
-
Parhaat makkaraperunat
- 30-60 min
- 4
- Helppo
Oktoberfest-tarjoiluun sopii kokonainen broileri
Valmista oktoberfesteille klassisia biergarten-herkkuja, kuten kokonaisena paahdettua broileria (Hendl), mykyjä (Knödel) ja täydennä tarjoilua perunasalaatilla.
Kokonainen grillattu broileri on erinomaista syötävää oluen kanssa. Myös niin sanottu olutbroileri sopii paremmin kuin hyvin Oktoberfestin henkeen.
-
Kokonainen grillattu broileri
- yli 60 min
- 4
- Keskitaso
-
Grillattu olutbroileri
- yli 60 min
- 8
- Keskitaso
-
Saksalainen pekoni-perunasalaatti
- 30-60 min
- 4
- Helppo
Makeaksi lopuksi
Jos haluat tarjota jotakin makeaa jälkiruoaksi, kokeile sesonkiin sopivaa omenastruudelia. Vaikka struudelit ovatkin itävaltalaista leivontaperinnettä, ovat ne erittäin suosittuja myös Saksassa.
Oktoberfestin oluet
Sanomattakin on selvää, että näiden juhlien ruokajuomana on olutta. Alkolla ja ruokakaupoissa on joka syksy uutuuksien joukossa liuta Oktoberfest-oluita, joista osa virallisilta Oktoberfest-panimoilta.
Spaten Oktoberfestbier on hyvä valinta niille Oktoberfest-juhlijoille, jotka eivät välttämättä ole kovin tottuneita oluen juojia tai eivät pidä vahvasti humaloiduista oluista. Pehmeänmakuinen ja mieto olut on raikas vaihtoehto illanmittaan nautittavaksi.
Samaan konserniin Spatenin kanssa kuuluvalla Löwenbräulla on luonnollisesti myös oma Oktoberfestbier. Löwenbräun olut sisältää reippaammin hiilihappoa ja maussa on aavistus sitrusta. Muutoin tämäkin olut on melko mieto ja helppo ruoka- sekä seurustelujuoma.
Hieman jännittävämpiä oluita hakeva voi kokeilla vaikkapa Ayinger Kirtabier -olutta, joka jättää suuhun valloittavan voitoffeisen maun. Hacker-Pschorr Oktoberfest Märzen on puolestaan niin väriltään kuin maultaankin tummempi vaihtoehto vaaleille vehnäoluille. Tuoksussa on aimo annos mämmiä ja maku on mukava sekoitus sitrusta ja mallasleipää.
Artikkelia on muokattu 21.3.2024
Lue myös Kotiliesi.fi: Makkara sopii moneen eri makuun ja käyttötarkoitukseen – tutustu eri makkaralaatuihin ja nappaa parhaat vinkit maistuviin ruokiin
Kommentit
Virkistä viikkoasi Annalla!
Katso tarjous