Keittojen aateliset: siskonmakkarakeitto, bouillabaisse viisi muuta lusikoitavan hyvää soppaa
Kokosimme tarjolle tuttuja ja kotoisia keittoja sekä muun maailman eksoottisia makuja. Pistä lusikka soppaan ja nappaa tästä vaihtelua ruokapöytään.
Kokosimme tarjolle tuttuja ja kotoisia keittoja sekä muun maailman eksoottisia makuja. Pistä lusikka soppaan ja nappaa tästä vaihtelua ruokapöytään.
Keitot ovat mainiota ruokaa, ne valmistuvat nopeasti ja niistä saa loihdittua maittavan aterian melko edullisesti. Isolla soppakattilallisella kestitset suuremmankin joukon kylläiseksi. Aineksia ja mausteita vaihdellen ja mielikuvitusta käyttäen keitto muuntuu moneksi.
Kotimaiset juurekset kunniaan
Tämän juureskeiton juju piilee paahdetuissa juureksissa. Keittoa varten naurista, perunaa ja lanttua paahdetaan 200-asteisessa uunissa noin tunnin verran.
Maito ja voi kuumennetaan kattilassa, paahdetut juurekset lisätään maitoseoksen joukkoon ja soseutetaan sauvasekoittimella tasaiseksi. Jos keitosta tulee liian paksua, sitä voi ohentaa vedellä. Mausteeksi riittää suola ja persiljasilppu.
Resepti: paahdettu juureskeitto
Pähkinäistä kesäkurpitsakeittoa
Noin puolessa tunnissa vaivatta valmistuva kesäkurpitsakeitto hurmaa pähkinäisellä maullaan. Keiton ainekset kuullotetaan voissa pannulla ja keitetään kypsäksi. Keitto soseutetaan sauvasekoittimella ja maustetaan. Peruna ja tilkka kermaa tuovat täyteläisyyttä pehmeään kesäkurpitsakeittoon. Viimeistele kesäkurpitsakeitto paahdetuilla hasselpähkinämuruilla. Kesäkurpitsakeitto sopii hyvin myös aterian alkuun.
Resepti: kesäkurpitsa-hasselpähkinäkeitto
Siskonmakkarakeitolla lähtee nälkä
Siskonmakkarakeitto kuuluu arkiruokien aatelistoon ja lapsiperheiden suosikkiruokiin. Eikä syyttä. Miten mainiolta se maistuukaan voilla sivellyn paahdetun tumman leivän kanssa.
Runsaasti kasviksia sisältävä perinteinen siskonmakkarakeitto on kaiken lisäksi edullista ruokaa ja vaivatonta valmistaa, aikaa kuluu noin puolisen tuntia. Siskonmakkarat lisätään keittoon kiehumaan pieninä pallukoina ja maustetaan lopuksi tuoreella persiljasilpulla. Kiireisen siskonmakkarasoppa syntyy raastetuista tuoreista juureksista tai pakastetuista vihanneksista.
Resepti: perinteinen siskonmakkarakeitto
Kalakeittoa ranskalaisittain
Kuuluisa ranskalainen klassikkokeitto, bouillabaisse on alun perin lähtöisin Marseillen kaupungista Ranskasta. Tarinan mukaan köyhät kalastajat valmistivat keiton itselleen pikkukaloista, jotka eivät olleet käyneet kaupaksi. He keittivät kalojen ruodoista ja vihanneksista maukkaan liemen, johon lisäsivät kalat lopuksi kypsymään. Keitto tarjottiin valkosipulilla maustetun majoneesin ja tuoreen leivän kanssa.
Aidon, oikean bouillabaissen reseptiä tuskin kukaan ihan varmasti taitaa, mutta yleisen tiedon mukaan keitosta löytyy ainakin eri kalalajeja ja äyriäisiä, fenkolia, perunoita, valkosipulia, oliiviöljyä, tomaattia, sahramia, suolaa ja pippuria.
Arkiseen ja nopeasti valmistuvaan kala-äyriäiskeittoon voi hyvin käyttää yhtä kalalaatua, vaikkapa kuhaa tai lohta sekä pakastekatkarapuja.
Reseptit:
helppo bouillabaisse
bouillabaisse ja rouille (valkosipulimajoneesi)
Täyteläistä linssikeittoa intialaisittain
Mausteinen linssikeitto on nopea, ruokaisa ja edullinen arkiruoka, jonka maku vain syvenee uudelleen lämmitettäessä. Curry, inkivääri, garam masala ja valkosipuli ryhdistävät kookosmaidolla täyteläistetyn keiton.
Keiton voi tehdä myös esikypsennetyistä säilykelinsseistä. Lisää tällöin kypsät linssit keittoon yhtä aikaa tomaattimurskan ja kookosmaidon kanssa. Linssikeitto viimeistellään korianterilla maustetulla jogurtilla ja tarjotaan tuoreen naanleivän kanssa.
Resepti: intialainen linssikeitto
Jauhelihasta misokeittoa
Jauhelihakeitto saa ihan uutta twistiä, kun valmistat sen japanilaisittain. Keitto syntyy helposti misotahnasta. Soijapavuista ja viljasta valmistettu misotahna kuuluu japanilaisen keittiön perusraaka-aineisiin. Pinaatti, täysjyvänuudeli, vähärasvainen jauheliha ja kananmuna tekevät keitosta täydellisen aterian.
Lämmittävä keitto sopii mainiosti myös flunssantorjuntaan, sillä misotahnan lisäksi keitto maustetaan chilillä, valkosipulilla, inkiväärillä ja tilkalla sherryä.
Resepti: jauheliha-misokeitto
Kanakeittoa Meksikosta
Meksikolainen kanakeitto syntyy joutuisasti kypsästä broilerinlihasta. Valkosipuli, kumina, kuivattu oregano ja chililastut tuovat lämpöä tomaattipohjaiseen keittoon. Loraus limetinmehua raikastaa mausteisen keiton.
Viimeistele meksikolainen kanakeitto ennen tarjoilua jogurtilla, avokadopaloilla, tuoreella silputulla korianterilla ja maissilastuilla. Ruokaisa kanakeitto sopii erityisen hyvin treenaajan ruokavalioon.
Resepti: meksikolainen kanakeitto
Tallenna
Tallenna
Tallenna
Tallenna
Tallenna
Tallenna
Kommentit
Virkistä viikkoasi Annalla!
Katso tarjous