Mehevät ribsit grillissä: näin onnistut takuuvarmasti
Ribsien valmistaminen vaatii ennakointia ja aikaa, mutta lopputulos palkitsee. Nappaa tästä vinkit, joilla teet kesän mehevimmät ribsit.
Ribsien valmistaminen vaatii ennakointia ja aikaa, mutta lopputulos palkitsee. Nappaa tästä vinkit, joilla teet kesän mehevimmät ribsit.
Ribsit kannattaa ennen grillausta kypsentää keittämällä tai miedossa uuninlämmössä, sillä grillin lämpöä on usein hankala säätää ja se voi olla liian kuuma ribseille. Kypsän kylkirivin paahtaminen grillissä juuri ennen tarjoilua antaa lihalle rapean pinnan ja upean maun. Ribsien valmistus onnistuu monella tavalla, kokosimme tähän parhaat vaihtoehdot.
Ribsit keittäen kypsäksi
Oiva kikka on keittää ribsit lähes kypsiksi jo edellisenä iltana. Sen jälkeen possun kylkirivi jäähdytetään, maustetaan maun mukaan ja viimeistellään grillissä juuri ennen tarjoilua.
Ribsien keitinveteen lisätään salottisipulia, porkkananpaloja, laakerinlehtiä, suolaa ja pippuria antamaan makua. Keitinliemeen voi lisätä valkosipulia ja oluttakin. Nestettä tulee kaikkiaan olla vain sen verran, että lihat juuri ja juuri peittyvät, voit lisätä vettä keittämisen aikana, jos tarvetta on. Kuori lusikalla keitinvedestä keittämisen aikana irtoava vaahto. Ribsejä keitetään reilu tunti, kunnes liha alkaa lähes irrota luista.
Ribsien keitinvesi
2 kg possun kylkiriviä
n. 2 l vettä
½ dl suolaa
4 valkosipulin kynttä
2 isoa porkkanaa
4 laakerinlehteä
Hiero ribsien kylkiin mausteseosta
Keittämisen jälkeen possun kylkirivi jäähdytetään keitinliemessään. Sitten ribseihin hierotaan mausteseos eli rub. Hyviä mausteita porsaanlihalle ovat: chili, paprika, mustapippuri ja cayennepippuri. Possu rakastaa makeutta, joten seokseen kannattaa lisätä fariinisokeria tai ruokokidesokeria.
Mausteseos, grillirub possun kylkiriville
½ dl fariinisokeria
½ rkl chilirouhetta
½ rkl savupaprikajauhetta
1 tl mustapippuria myllystä
¼ tl cayennepippuria
Sekoita mausteseoksen ainekset keskenään ja hiero liha pintaan, enemmän lihaiselle puolelle. Maustamisen jälkeen lihat kääritään tiiviisti folioon ja niiden annetaan marinoitua yön yli jääkaapissa tai ainakin pari tuntia.
-
Grillausrub eli mausteseos
- alle 30 min
- Helppo
-
Cajun-mausteseos
- alle 30 min
- Tosi helppo
-
Barbeque-kastike
- 30-60 min
- Helppo
Grillaa meheviin kylkiin rapea pinta
Lihapaketit otetaan jääkaapista huoneenlämpöön tuntia ennen grillaamista. Grillaa kylkiriville hieno pinta juuri ennen tarjoilua ja valele niitä tarvittaessa grillauksen loppuvaiheessa grillaus-tai maustekastikkeella. Tarjoile barbeque-kastiketta liha-annoksen dippinä.
Yrttitahnalla maustetut ribsit
Ribsien kypsentämiseen kannattaa varata aikaa. Tässä Kira Åkerström-Kekkosen reseptissä ribsit maustetaan kaikessa rauhassa, kypsennetään ensin uunissa ja viimeistellään vasta grillissä.
Mehevät, raikkaat ribsit maustetaan yrteistä, chilistä, valkosipulista ja sitruunankuoresta tehdyllä yrttitahnalla. Yrttitahnaa kannattaa valmistaa samalla kertaa tupla-annos, sillä tahna sopii ribsien dippikastikkeeksi. Kira maustaa ribsit ensin suolalla ja hieroo niihin sen jälkeen yrttitahnaa.
Lihojen annetaan maustua yön yli jääkaapissa folionyyteissä ja ne kypsennetään seuraavana päivänä uunissa. Uunissa kypsentäminen vie aikaa noin kolme tuntia. Sen jälkeen kylkirivin annetaan rauhassa jäähtyä. Ribseille grillataan ennen tarjoilua rapea pinta ja ne tarjoillaan sormisuolan, yrttitahnadipin ja sitruunamehun kanssa. Lisukkeeksi sopii grillattu maissi-lehtikaalisalaatti.
-
Raikkaat yrttiribsit
- vähintään vuorokausi
- 4
- Keskitaso
-
Grillattu maissi-lehtikaalisalaatti
- 30-60 min
- 4
- Helppo
-
Tulinen romesco-kastike grilliruoille
- alle 30 min
- 4
- Helppo
Ribsit kiinalaisittain
Porsaan liha rakastaa makeutta, niinpä soijapapupohjainen seesamiöljyllä maustettu, hieman makeahko hoisin-kastike toimii täydellisesti possun kylkirivin maustajana. Tässäkin reseptissä possun kylkirivi kypsennetään ensin uunissa ja grillataan vasta sitten. Hoisin-kastikkeesta, hunajasta, soijasta, punaviinietikasta, tähtianiksesta ja keitetään maustekastike, jolla ribsejä valellaan grillauksen aikana. Wokissa pikapaistettu paksoi, eli pinaattikiinankaali, sopii näiden ribsien lisukkeeksi.
-
Kiinalaistyyppiset grilliribsit
- yli 2h
- 4
- Keskitaso
-
Paistettua paksoita
- alle 30 min
- Helppo
-
Makea chilikastike (Nahm-chim gai)
- alle 30 min
- Helppo
Ribsien kypsennys mausteliemessä
Kypsennä ribsit ensin uunissa ja viimeistele paahteinen maku grillissä. Edellisistä resepteistä poiketen, ribsit kypsennetään mausteliemessään uunissa folion alla. Inkivääri, valkosipuli, chilirouhe ja sitruuna maustavat paahdetut ribsit. Kypsentämiseen kuluu aikaa noin kolme tuntia. Kypsennyksen aikana uuninpannulle kannattaa lisätä vettä.
Tarjoa ribsit grillattujen bataattilohkojen ja raikkaan vesimelonisalsan kanssa.
-
Paahdetut ribsit
- yli 2h
- Keskitaso
-
Grillatut bataattilohkot
- alle 30 min
- Helppo
-
Vesimelonisalsa
- 30-60 min
- Helppo
Lue myös: Huippukokki paljastaa parhaimmat vinkit ja pahimmat mokat
Katso myös Kotiliesi.fi: Näin savustetaan porsaankyljet
Kommentit
Virkistä viikkoasi Annalla!
Katso tarjous