Persimon
Hedelmäopas

Persimon – näin tunnistat kypsän hedelmän ja teet parhaat herkut

Persimon hehkuu houkuttelevana kaupan hedelmätiskeillä. Mistä tunnistaa kypsän persimonin ja millaisiin ruokiin persimon sopii? Nappaa vinkit ja tutustu herkullisiin persimon-resepteihimme.
Teksti: Leena Kalliokoski Kuvat: Colourbox.com ja Otavamedia

Persimon tupsahtaa kaupan hedelmätiskien oranssiksi väriläiskäksi lokakuussa ja siitä saadaan nauttia aina tammikuulle asti. Tämä Espanjasta tuleva hedelmä on sileäkuorinen ja kiiltävä. Se sopii moniin suolaisiin ja makeisiin herkkuihin sekä syötäväksi sellaisenaan.

Tunnista kypsä persimon

Persimon kannattaa nauttia ainoastaan kypsänä, jolloin sen pehmeä hyytelömäinen hedelmäliha on makeimmillaan.

Kypsyessään persimonin väri muuttuu oranssin keltaisesta punertavaksi. Persimonin pintaan ilmaantuvia mustia pilkkuja ei kannata säikähtää. Päinvastoin, pilkut kertovat persimonin sisältämien hiilihydraattien muuttumisesta sokeriksi.  Raaka hedelmä saattaa kuivattaa suuta, mutta kypsän hedelmän maku on makea ja hapoton ja muistuttaa hieman aprikoosia tai luumua.

Persimon sopii moneen – katso parhaat persimon-reseptit

Perimonin voi syödä kuorineen tai kuorittuna viipaloituna tai halkaistuna. Sen voi tarjota kylmänä ja lämpimänä. Persimon sopii suolaisiin ja makeisiin leivonnaisiin, salaatteihin, erilaisten juustojen ja leikkeleiden kanssa. Hedelmälihan voi soseuttaa vaikkapa jälkiruokien kastikkeeksi.

Parmankinkkuun kääräistyt persimonit sopivat alkupalaksi tai illanistujaisten suupaloiksi. Hedelmä saa uunissa paahtuessaan makean maukkaan aromin.

Persimonista, avokadosta ja punasipulista tehty salsa maistuu tortillachipsien kanssa. Salsan makua siivittävät chili, korianteri ja limetti.

Persimongalette on mainio makea tarjottava vaikkapa pikkujouluissa tai glögikutsuilla.

Paahdetut, hieman karamellisoituneet persimonit sopivat kuin nakutettu makeisiin jälkiruokiin. Simppeli jälkkäri  esimerkiksi joulupöytään syntyy paahdetuista persimoneista ja  kanelikermavaahdosta. Toinen joulupöytään sopiva jälkiruoka on sitruunalla raikastettu persimonihillo ja juustotarjotin.

.

Mitä eroa on persimonilla, sharon-hedelmälla ja kakilla?

Miksi tällä loppusyksyllä kauppoihin tulevalla hedelmällä on niin monta nimeä?

Alun perin Japanista ja Kiinasta peräisin olevaa kakihedelmää kutsutaan lajikkeen ja kasvumaan mukaan joko persimoniksi, kakiksi, tai sharoniksi.

Sharon on Israelissa kehitetty lajike, joka ei sisällä parkkihappoa. Siksi se on raakanakin makea toisin kuin Uudesta-Seelannista tuotava, sharonin sisar, kaki, joka on raakana kova ja syötäväksi kelpaamaton. Persimonia tuodaan Suomeen Espanjasta lokakuusta tammikuuhun. Sharonia on usein saatavissa Suomesta vielä maalis-huhtikuussa.

Kaki, persimon ja sharon muistuttavat ulkonäöltään hieman tomaattia. Hedelmän tyvipäässä on neljä suurta, kuivaa vihertävän harmaanruskeaa lehteä, jotka irtoavat kypsästä hedelmästä melko helposti.

Artikkelia on päivitetty 22.10.2021

Katso myös Kotiliesi.fi: Persimonilla höysettetty juureslisuke

 

 

X