Laihdutus

Terveelliset välipalat – nämä 9 välipalaa tukevat painonpudotusta

Välipalojen avulla rytmität aterioita tasaisesti pitkin päivää ja pidät itsesi kylläisenä. Erityisesti kuitupitoiset ja proteiinipitoiset tuotteet auttavat ylläpitämään kylläisyyden tunnetta.

Teksti:
Päivi Pelkonen
Kuvat:
Istock

Painonpudotusta edesauttavat välipalat on helppo ottaa osaksi päivittäistä ruokavaliota, kunhan ensin tekee päätöksen siitä.

Välipalojen avulla rytmität aterioita tasaisesti pitkin päivää ja pidät itsesi kylläisenä. Erityisesti kuitupitoiset ja proteiinipitoiset tuotteet auttavat ylläpitämään kylläisyyden tunnetta.

Terveelliset välipalat ovat ollennainen osa painonhallintaa. Painonpudottajan onkin hyvä valita aterioilleen riittävästi vähäkalorisia tuotteita, jotka auttavat täyttämään vatsalaukkua. Yleisesti suositeltu laihdutusnopeus on puolesta kilosta kiloon viikossa, joka tarkoittaa noin 500–1000 kalorin energiavajetta päivässä.

Listasimme herkulliset ja terveelliset välipalat, jotka tukevat painonpudotusta ja edistävät hyvinvointia.

1. Hummus eli kikhernetahna

Perinteisesti välimerelliseen ruokavalioon kuuluva lisuke sopii hyvin myös pohjoismaiseen ruokapöytään. Hummus eli kikhernetahna sisältää runsaasti proteiinia ja kuituja, jotka auttavat lisäämään kylläisyyden tunnetta. Kiireessä välipalatahnan voi napata mukaan kaupan hyllyltä.

2. Kasvikset

Värikkäät kasvikset sopivat hyvin yhteen esimerkiksi hummustahnan kanssa. Dippaa ja napostele välipalaksi porkkanoita, tomaatteja, kurkkuja ja muita herkkuja oman maun mukaan. Samalla saat kaikki terveyshyödyt irti sekä hummuksesta että kasviksista.

3. Hedelmät

Ravitsemussuositusten mukaan vihanneksia, juureksi, marjoja ja hedelmiä tulisi nauttia vähintään puolikiloa päivässä. Tämä tarkoittaa 5–6 annosta päivässä. Yksi annos on kuitattu, kun nautit välipalaksi keskikokoisen hedelmän.

4. Marjat

Kasvikset, marjat ja hedelmät sisältävät runsaasti kuitua, vitamiineja ja kivennäisaineita. Kasvispainotteinen ruokavalio auttaa painonpudotuksessa ja painonhallinnassa, mutta lisäksi niillä on paljon muun muassa sairauksilta suojaavia terveysvaikutuksia.

Lue myös: 7 päivän marjahaaste: syö kaksi annosta marjoja päivässä ja hyödynnä marjojen mahtavat terveysvaikutukset

5. Vähäkaloriset juustot

Vähäkalorinen juusto on loistava proteiinin, kalsiumin, vitamiinien ja mineraalien lähde. Vähäkalorisessa juustossa on vähemmän rasvaa kuin tavallisessa juustossa, mikä auttaa painonhallinnassa.

6. Suolattomat pähkinät

Suolattomat pähkinät sopivat loistavasti välipalaksi. Pähkinät sisältävät runsaasti proteiinia ja hyvälaatuisia rasvoja. Painonpudottajan kannattaa kuitenkin huomioida pähkinöiden energiamäärä. Sopiva määrä pähkinöitä, manteleita ja siemeniä on noin 30 grammaa eli kaksi ruokalusikallista päivässä.

terveelliset välipalat
Suolattomat pähkinät ovat loistava välipala: ne täyttävät hyvin, eivätkä vie paljoa tilaa laukussa.

7. Keitetyt kananmunat

Kananmuna on monipuolinen proteiinin lähde. Kananmunan syöntiä on hyvä rajoittaa 3–4 kananmunaan viikossa erityisesti, jos noudattaa kolesterolia alentavaa ruokavaliota tai sairastaa valtimotauteja.

8. Jogurtit

Vähärasvaiset tai rasvattomat maitotuotteet, kuten jogurtit, ovat loistavia välipaloja. Suositusten mukaan kannattaa valita alle yksi prosenttia rasvaa sisältäviä maitotuotteita, sillä kaksi kolmasosaa maitotuotteiden rasvoista on kovia eli tyydyttyneitä rasvoja.

9. Edamamet eli vihreät soijapavut

Palkokasveihin kuuluva edamame eli vihreä soijapapu on loistava välipalavaihtoehto. Edamamessa on runsaasti proteiineja ja kuituja, mutta myös kaliumia, rautaa ja magnesiumia. Yksi desilitra palkokasveja aterialla on sopiva määrä.

Lähteet: Medical News Today, Suomalaiset ravitsemussuositukset 2014, FineliDietary Cholesterol, Serum Lipids, and Heart Disease: Are Eggs Working for or Against You?, Käypä hoito

X