Laihdutus

Vaihdoitko irtokarkit banaanilastuihin? Saatoit sortua terveysansaan

Vaikka marjarahka vaikuttaa terveelliseltä välipalalta, se saattaa olla oikea sokeripommi. Vain näennäisesti terveelliset tuotteet ovat laihduttajan sudenkuoppia.

Teksti:
Johanna Jantunen
Kuvat:
123Rf

Vaikka marjarahka vaikuttaa terveelliseltä välipalalta, se saattaa olla oikea sokeripommi. Vain näennäisesti terveelliset tuotteet ovat laihduttajan sudenkuoppia.

Moni terveelliseltä kuulostava tuote voi olla todellisuudessa jotain aivan muuta. Terveysmurot saattavat sisältää huiman määrän sokeria, eikä hedelmä-pähkinäsekoitus välttämättä ole energiakoostumukseltaan paljon karkkiaskia parempi vaihtoehto.

Oletko sinäkin sortunut näihin terveysansoihin?

Lue lisää: Varo näitä sokeriansoja

1. Maustetut rahkat

Rahka on monen treenaajan vakiovälipala, sillä se on proteiinipitoinen ja vähärasvainen tuote. Maustetussa rahka-annoksessa voi olla tuplasti kaloreita maustamattomaan rahkaan verrattuna ja yli 20 grammaa eli reilun ruokalusikallisen verran sokeria.

Kokeile mieluummin maustamatonta rahkaa marjojen tai sokeroimattoman mehukeiton kera.

Lue lisää: Sokeriton ruokavalio – Miksi sokeria tulisi välttää?

2. Myslipatukat ja välipalakeksit

Vaikka myslipatukassa on yli puolet vähemmän kovia rasvoja kuin suklaassa, siinä voi silti olla sokeria lähes suklaapatukan verran.  Välipalakekseissä puolestaan voi olla yhtä paljon sokeria kuin tavallisissa pikkuleivissä.

Välipalaksi sopii paremmin esimerkiksi omena, joka on keksejä ja patukoita terveellisempi ja edullisempi iltapäiväväsymyksen karkottaja.

Lue lisää: Hedelmät ja painonhallinta – Kannattaako laihduttajan välttää hedelmiä?

3. Kuivatut hedelmät

Kaupasta ostetut kuivatut hedelmät ovat usein oikeita sokeripommeja. Baanilastuista lähes neljäsosa on sokeria ja kolmasosa rasvaa. Nauti siis hedelmät mielummin tuoreina tai kuivata hedelmät itse.

Jos kaipaat elokuvan seuraksi naposteltavaa, leikkaa kasviksia tikuiksi tai kaada kulhoon kourallinen suolaamattomia pähkinöitä.

Lue lisää: Pähkinät ja siemenet ovat hyväksi sydämelle

4. Myslit ja murot

Maustamaton jogurtti myslin tai murojen kera on herkullinen mutta valitettavasti myös sokeripitoinen aamupala. Sadassa grammassa hedelmäistä mysliä tai muromysliä voi olla yli 20 grammaa sokeria, jolloin terveellisenä pidetyn sokeripitoisuuden raja on ylitetty.

Aloita sokeroitujen murojen sijaan aamusi luonnonjogurtilla ja marjoilla. Myös perinteinen kaurapuuro on terveellinen aamupala. Lisää puuron päälle raejuustoa, jotta aamiaisestasi tulee proteiinipitoisempi.

Lue lisää: Aamiainen haltuun – Terveellinen aamupala viidelle eri ruokavaliolle

5. Valmiit salaatit

Salaatti voi olla vain näennäisesti terveellinen lounasvalinta. Valmiissa salaattiannoksissa on usein mukana salaatinkastike, joka voi olla hyvin sokeripitoinen. Jopa salaatinkastikkeen kevyt-versiossa voi olla sokeria 15 prosenttia tuotteesta.

Kokoa salaattisi mieluummin itse ja valitse salaatinkastikkeeksi tilkka oliiviöljyä tai viinietikkaa.

Lue lisää: Valehteletko itsellesi, laihduttaja?

 

Lähde: THL/Elintarvikkeiden kansallinen koostumustietopankki Fineli

X