Liikunta

Kokeilisitko metsäjoogaa? Lajissa yhdistyvät luonnon ja hathajoogan rauhoittavat voimat

Jo pelkkä metsässä oleskelu rauhoittaa mieltä, auttaa palautumaan stressistä sekä laskee sydämen sykettä ja verenpainetta. Maksimoiko metsässä joogaaminen luonnon hyvät vaikutukset? Selvitimme.

Teksti:
Pirjo Latva-Mantila
Kuvat:
Timo Aalto

Joogata voi metsän keskelläkin.

Jo pelkkä metsässä oleskelu rauhoittaa mieltä, auttaa palautumaan stressistä sekä laskee sydämen sykettä ja verenpainetta. Maksimoiko metsässä joogaaminen luonnon hyvät vaikutukset? Selvitimme.

Makaamme joogamatoilla, kuumalla kalliolla, keskellä metsää. Kuiva sammal rapisee maton alla ja aurinko paistaa pilvettömältä taivaalta. On sunnuntaiaamupäivä ja rauha maassa ja kehossa.

Tutkimusten mukaan metsässä oleskelu rauhoittaa mieltä, auttaa palautumaan stressistä sekä laskee sydämen sykettä ja verenpainetta. Harvoin silti tulee vain oleskeltua metsässä, sillä yleensä metsäpolut ja -maastot­ houkuttelevat kävelemään reippaasti, marjastamaan, suunnistamaan, pyöräilemään tai juoksemaan karkuun hyttysparvia.

Metsäjooga tuokin ensimmäiseksi mieleen miljoonat hyttyset, ne kiusankappaleet, jotka ovat alkukesästä aivan erityisen aktiivisia ja pirullisia. Niitä on nyt ennätysmäärä, ja sääret ovat jo valmiiksi täynnä punaisia läikkiä. Ennen joogatuntia olen kirjoittanut itselleni post it -lapun, jossa lukee oikein alleviivattuna ”Muista offi!”

Metsäjooga. Harrastajia lootusasennossa.
Metsässä keho ja ajatukset laskeutuvat kuin itsestään joogamatolle. Metsäjoogatunti alkaa lootusasennosta.

Joogasalina kallio metsän keskellä

Nepalissa ja Intiassa kouluttautunut Sonya Yasmin ohjaa metsäjoogaa Kyrkösjärven kallioilla. Hän kertoo patikoineensa pitkin poikin Seinäjoen metsiä ja etsineensä sopivaa joogasalia luonnon keskeltä, kunnes viisi vuotta sitten sellainen löytyi. Paikka on tasainen ja niin avara, että ”salin lattialle” pystyy hyvin levittämään parikymmentä joogamattoa.

Parkkipaikalta kalliolle kulkee noin puolen kilometrin pituinen, puiden lomassa mutkitteleva polku. Mieli rauhoittuu luontotaajuudelle jo kävellessä.

Tämä on kesän ensimmäinen metsäjoogatunti. Jokainen, ensikertalainenkin, löytää helposti oman paikkansa kalliolta, jossa myös akustiikka toimii hyvin: ohjaajan rauhallinen ääni kantaa ”salin” perälle asti.

Tunti alkaa lootusasennosta, johon omat jalkani eivät oikein tahdo taipua. Miten voikaan ihminen olla näin kankea ja jumissa!

Suljemme silmät ja keskitymme hengittämään. Jäykkyys vaihtuu nautinnoksi, kun risti-istunnassa vapauttaa jalkoja ja antaa selän vaipua salaa vähän mutkalle. Fiilis on hyvä ja linnunlaulu rikkoo hiljaisuutta ihanasti.

Joogajat istuvat suorin jaloin joogamatoilla, kädet kohti taivasta.
Hathajoogassa liikkeet ovat helppoja ja yksinkertaisia.

Hidas hathajooga sopii helteeseen

Kyseessä on hathajoogaharjoitus, jossa asennot ovat pehmeitä ja staattisia. Liikkeet tehdään hitaammin kuin monissa muissa joogamuodoissa. Lämpöasteet hipovat helle­lukemia, joten rauhallinen harjoitus on enemmän kuin tervetullut.

Hathajoogassa korostuvat oikea hengitystekniikka, kehonhallinta ja mielenrauha. Koska samoja joogaliikkeitä toistetaan moneen kertaan, niihin ehtii mukaan, vaikkei aiempaa kokemusta olisi.

Sonya kertoo hathajoogan sopivan sekä aloittelijoille että kokeneemmille joogaajil­le.

– Tämä on hyvä, turvallinen ja helppo tapa aloittaa. Liikkeet ovat yksinkertaisia, mutta niistä saa kyllä haastavampiakin, jos siltä tuntuu.

Teemme hengityksen tahtiin kylkivenytyksiä istuen, vartalonkiertoja risti-istunnassa, eteentaivutuksia, alaspäin katsovia koiria sekä aurinkotervehdyksiä ja sotureita. Matolla sekä istutaan, maataan että seistään.

Tavoitteena on maadoittaa keho ja mieli paikalleen, löytää yhteys metsän kanssa.

Alaspäin katsova koira on joogaliikkeiden klassikko.

Lue myös: Astangajooga vahvistaa, yinjooga rauhoittaa – lue, mikä joogalaji sopii sinulle parhaiten

Luonnon äänet rauhoittavat

Mitä tahansa joogaharjoitusta voi Sonyan mukaan tehdä metsässä, elleivät ötökät häiritse. Joogata voi joko maton kanssa tai puita hyödyntäen niin, että jokainen valitsee itselleen mieleisen puun ja tekee harjoituksen siihen tukeutuen. Tässä metsässä ja tilassa mattojooga toimii parhaiten.

– Metsässä keho ja ajatukset laskeutuvat kuin itsestään joogamatolle. Moni myös kokee, että läsnäolo ja keskittyminen on metsässä helpompaa kuin salissa neljän seinän sisällä. Pienillä ääniärsykkeillä on sama vaikutus kuin vauvalle, joka nukahtaa helpommin, jos ympärillä on ääniä.

Sonya on oikeassa. Linnunlaulu, tuulen humina ja kauempaa kantautuva maastopyöräilijöiden juttelu unettavat. Tuntuu myös luontevalta pitää silmät kiinni. Liikkeet vaihtuvat harvakseen ja Sonya antaa niin selkeitä ohjeita, ettei silmiä tarvitse avata.

Välillä ajatus harhautuu omille poluilleen ja vasen puoli muuttuu oikeaksi.

Aika outoa ja ihmeellistä on se, että hyttyset jättävät meidät rauhaan koko tunnin ajaksi eikä offipulloa lopulta tarvita. Ehkä aamu- ja keskipäivän kuumuus on säikäyttänyt verenimijät, tai sitten ne eivät huomaa meitä, sillä liikumme rauhallisesti ilman huomattavaa heilumista.

Joogaajia soturiasennossa.
Soturiasento voimistaa jalkoja ja avaa lonkkaa.

Metsäjooga on elämys isolla eellä

Aika kuluu aivan liian nopeasti. Tunti päättyy samaan lootusasentoon, josta se alkoi. Nyt asento löytyy helpommin, aivan kuin kireydet olisivat kadonneet.

– Moni on sanonut, että tuntuu kuin olisi harjoituksen jälkeen ihan eri kehossa. Juuri risti-istunnassa tulee tunne, että ahtaus on poistunut, Sonya kertoo.

Keskitymme hengityksiin, kun yhtäkkiä jostakin läheltä alkaa kuulua matalaa hyminää. Se ei ole linnun, vaan Sonyan laulua, resonoivaa ja värähtelevää Om-ääntä. Ihokarvat nousevat pystyyn.

Kämmenet yhteen rinnan päälle ja kumarrus. Namaste.

Juttu on ilmestynyt Kotilääkärin numerossa 5/2022.

X