Liikunta

Oikeanlainen venyttely vahvistaa lihaksia enemmän kuin pelkkä tehotreeni – 7 hyvää syytä venytellä

Jäikö sinultakin venyttely taas väliin, koska se tuntuu ajanhukalta? Ei kannattaisi. Säännöllinen venyttely paitsi laukaisee jumituksia, myös kohottaa kuntoa jopa enemmän kuin pelkkä hikitreeni.

Teksti:
Janica Brander
Kuvat:
Istock

Venyttelemällä tehostat treenituloksia.

Jäikö sinultakin venyttely taas väliin, koska se tuntuu ajanhukalta? Ei kannattaisi. Säännöllinen venyttely paitsi laukaisee jumituksia, myös kohottaa kuntoa jopa enemmän kuin pelkkä hikitreeni.

Venyttely on jokaisen treenaajan salainen ase.

Venyttelemällä oikein tehostat treeniäsi ja luistamalla siitä, saatat hidastaa kehittymistäsi – vaikka treenaisit kovaa. Venyttelyn avulla voit myös ehkäistä monenlaisia vammoja.

Lue, miten venyttelet oikein, ja aloita harjoittelu vaikkapa näillä ohjelmilla:

Päänsärkyä helpottava käsien venytys

Niskakipua ja ylävartalon jännityksiä helpottavat jooga-asennot

5 tehokasta venytysliikettä kireiden takareisien avaamiseen

Näin venyttely parantaa kuntoasi:

1. Venyttely tekee vahvemmaksi ja kestävämmäksi

Amerikkalaistutkimuksen mukaan reilun puolen tunnin venyttely kolme kertaa viikossa kymmenen viikon ajan parantaa lihasten voimaa, kestävyyttä ja tehokkuutta. Jaksat tehdä raskaampaa treeniä pidempään, ja saat lihaksista enemmän tehoja irti vähemmällä rehkimisellä.

Venytys aiheuttaa lihakseen mekaanista kuormitusta, joka kasvattaa lihasmassaa. Myös lihaspituuden kasvu selittää kunnon kohoamista. Venytys lisää lihaksen supistusta säätelevien yksikköjen määrä pituussuunnassa. Tällöin lihas pystyy supistumaan nopeammin ja voimakkaammin.

Venytys kuormittaa myös tukijalkaa. Näennäisesti levossa oleva raajakin saa treeniä ja vahvistuu.

Lue myös: Mitä vartalolle ja mielelle tapahtuu, jos joogaa kuukauden ajan päivittäin? Testasimme!

2. Jumitukset ja kivut vähentyvät

Venytysten tekeminen pitää kehon elastisena, jolloin jumitukset ja lihaskivut vähentyvät. Oikein tehdyt venyttelyt voivat vähentää myös urheiluvammojen riskiä.

3. Venyttelu tehostaa verenkiertoa

Venytteleminen parantaa lihasten verenkiertoa. Veri kuljettaa lihassoluille ravintoa ja poistaa kuona-aineita. Tämä edistää kunnon kehittymistä ja nopeuttaa palautumista.

4. Venyttely helpottaa arkiaskareita

Kun kehon liikkuvuus on kunnossa, kurotukset ja ponnistukset sujuvat paremmin. Venyttely helpottaa esimerkiksi siivoamista ja pihatöitä. Lisäksi palaudut fyysisestä työstä nopeammin.

5. Venyttely vähentää kaatumisriskiä

Hyvä liikkuvuus parantaa koordinaatiokykyä ja tasapainoa. Koreografiset jumpat sujuvat helpommin, ja kaatumisriskisi laskee. Mitä enemmän ikää, sitä tärkeämpää on venytellä.

Venytys aiheuttaa lihakseen mekaanista kuormitusta, joka kasvattaa lihasmassaa.

Venytys
Säännöllinen venyttely helpottaa myös arjen askareiden hoitamista.

6. Ryhti oikenee

Lihaskireydet voivat aiheuttaa selkään virheasentoja. Niskan, hartioiden, käsien ja rinnan venytykset oikaisevat niskaa ja yläselkää. Alaselän, takareisien ja pohkeiden venytykset taas oikaisevat notkoselkää.

7. Stressaat vähemmän

Venyttely on monesti parempaa stressiliikuntaa kuin hikitreeni. Venytykset lämmittävät ja rentouttavat kehon. Syke tasaantuu, mieli puhdistuu ja keskityt hetkeen.

Lue myös: Vähennä stressiä kundaliinijoogan avulla? 3 yksinkertaista hengitysharjoitusta

Lähteet: Health, Very Well Fit, UKK-instituutti

X