Liikunta

Barre kehittää kehonhallintaa ja parantaa ryhtiä – aloittelija huomasi heti, missä lihaksissa laji tuntuu

Millainen ryhmäliikuntalaji on barre? Toimittaja Matilda Katajamäellä ei ollut tanssitaustaa, mutta baletista vaikutteita saanut barre-tunti kiinnosti.

Teksti:
Matilda Katajamäki
Kuvat:
Sampo Korhonen

Elixian barre-tunnilla ei soi balettimusiikki, vaan tavallinen poppi.

Millainen ryhmäliikuntalaji on barre? Toimittaja Matilda Katajamäellä ei ollut tanssitaustaa, mutta baletista vaikutteita saanut barre-tunti kiinnosti.

En ole ikiaikoihin harrastanut mitään tanssillista lajia. Nyt halusin vaihtelua ja ilmoittauduin kokeilemaan barre-tuntia. Kyseessä on baletista ja tanssijoiden tekniikkaharjoittelusta vaikutteita saanut laji, jonka luvataan vahvistavan kehoa ja antavan hyvän ryhdin. Nimi tulee barre-tangosta, jonka avulla liikkeitä tehdään.

Tuntia odotellessa Sellon Elixian ohjaaja Kati Immonen vetää tankoja valmiiksi salin keskelle ja kertoo, että barre-tunnit voivat olla eri kuntokeskuksissa varsin erilaisia.

– Meillä tunti mukailee balettitunnin rakennetta, mutta jossain muualla se voi olla vaikka fitness-henkisempi, Immonen sanoo.

Barre-tunnit vetoavat Immosen mukaan moniin ihmisiin, joilla on balettitaustaa ja jotka haluavat ylläpitää vanhoja taitojaan. Balettikokemusta ei kuitenkaan tarvitse osallistuakseen. Itsekään en ole eläessäni ollut balettitunnilla.

– Älkää tuijottako liikaa peiliin, vaan tunnustelkaa mieluummin, miltä liikkeet tuntuvat omassa kehossa, Kati Immonen neuvoo ensikertalaisia.

Lue myös: Saatko tehtyä tämän tasapainoliikkeen? Fysioterapeutti kertoo, miksi sen olisi hyvä onnistua

Tunnin nimi tulee siinä käytettävästä barre-tangosta, joka on baletista tuttu.

Barre vaatii hyvää ryhtiä

Tunti alkaa lyhyellä lämmittelyllä, sitten siirrymme tangon viereen tekemään varsinaista treeniä. Se perustuu baletin perusasentoihin ja -liikkeisiin: plié, relevé, tendu… Vieraat nimet viuhuvat ilmassa. Mikä olikaan ”kolmas asento”?

En ole vuosiin käynyt millään näin koreografisella tunnilla, mutta pysyn kuitenkin kohtalaisen hyvin mukana. Heti huomaa, että tämä tunti tulee tuntumaan ennen kaikkea reisissä ja pakaroissa ja haastaa myös keskivartaloa. Kehon kannattelu ja keskivartalon hallinta ovatkin Kati Immosen mukaan tämän lajin ydin – liikkeiden teko oikein vaatii hyvää ryhtiä. Moni kuulemma huomaa, että barre tuntuu eri lihaksissa kuin muut lajit.

Liikkeet muuttuvat tunnin mittaan laajemmiksi ja vauhdikkaammiksi. Hypyt tuntuvat hauskimmalta, voin jo hetken kuvitella itseni lavalle. Tanssillisten osuuksien väliin on ujutettu pieniä lihastreenejä, esimerkiksi pohjeliikkeitä ja punnerruksia. Lopuksi teemme vielä tangolla pieniä rentoutusliikkeitä ja estradiniiauksen: siinä jokainen saa tuntea itsensä tähdeksi.

Barre-tunnin jälkeen olo on rento ja mukava. Minulle paljon liikuntaa harrastavana se ei ollut kovin rankka, mutta hiki nousi kyllä pintaan.

– Kun liikkeisiin tottuu, tunnista tulee rankempi, kun aikaa ei enää mene liikkeiden muistelemiseen, Kati Immonen lupaa.

Tulisin mielelläni tunnille uudestaankin, koska barre on kivaa vaihtelua rutiineihini ja tekee varmasti hyvää liikkuvuudelle. Ja onhan koreografian seuraaminen hyvää jumppaa myös aivoille.

X