Liikunta

Joko olet kokeillut villasukkajuoksua? ”Kaikki ovat ihmetelleet, miten kokonaisvaltainen vaikutus lajilla on kehoon”

Jalkateriä aktivoiva villasukkajuoksu tekee ihmeitä pakaroille ja voi tuntua aina hartioissa asti, kertoo lajia harrastava personal trainer Kati Ruokola.

Teksti:
Linda Martikainen
Kuvat:
Jani Taipale

Kati Ruokola harrastaa talvisin villasukkajuoksua.

Jalkateriä aktivoiva villasukkajuoksu tekee ihmeitä pakaroille ja voi tuntua aina hartioissa asti, kertoo lajia harrastava personal trainer Kati Ruokola.

Villasukkajuoksu vei Kati Ruokolan toden teolla mennessään talvella 2021. Luokanopettaja ja personal trainer toimii nykyään Suomen villasukkapääkaupungiksi julistautuneen Oriveden epävirallisena villasukkajuoksulähettiläänä.

”Villasukkajuoksu on hauskaa mutta myös monella tapaa hyödyllistä talviliikuntaa. Lenkille lähdetään villasukkasiltaan, jotta jalkapohja pääsee rullaamaan mahdollisimman luonnollisesti lumella.

Väitän, että käytämme aivan liikaa tuettuja kenkiä, varsinkin talvella. Personal trainerina korostan asiakkailleni aina sitä, miten tärkeää on askeltaessa päästää nilkka tekemään töitä. Kun juoksukengät vaihtaa villasukkiin, nilkka ja jalkaterä saavat luonnostaan enemmän liikettä. Se linjaa koko kroppaa.

Villasukkajuoksun vaikutus pitää kokea itse. Kaikki, jotka olen saanut mukaan kokeilemaan lajia, ovat ihmetelleet, miten kokonaisvaltainen vaikutus sillä on kehoon. Kun jalkaterä tekee töitä, aktivoituu samalla pakara. Joku on sanonut, että juoksu on tuntunut seuraavana päivänä jopa hartioissa asti.”

Lue myös: Paljasjalkakengät lupaavat lihaksille hyvää – Anna kokeili 6 viikkoa ja tämä siitä seurasi

Villasukkajuoksu on luomuliikuntaa

”Villasukkajuoksussa liike on luonnollinen, ja moni pitääkin lajia luomuliikuntana. Jotkut juoksijat ovat joutuneet polvien kipeytymisen takia lopettamaan perinteisen juoksun mutta pystyvät lenkkeilemään villasukat jalassa.

Kun vauhdin pitää sopivana, villasukkajuoksu käy ihan kunnon treenistä. Joillekin villasukkajuoksu on ollut terminä vähän liikaa, joten olen puhunut myös villasukkalenkkeilystä. Metsässä villasukissa kävely onkin varsin rentouttavaa ja palauttavaa.

Entä eikö varpaita palele? Riittävä varustelu kovilla pakkasilla on usein kolmet villasukat päällekkäin. Kylmä ei tule, kun koko ajan pysyy liikkeessä ja jalkaterä sekä jalkapohja tekevät töitä.

Niinhän tässä on käynyt, että lenkkitossut ovat jääneet käyttämättömiksi, kun taas villasukkia kuluu tänäkin talvena entistä enemmän.”

Juttu on julkaistu Kotilääkärin numerossa 2/2022.

X