Ravinto

Greipinsiemenuute on ravintolisä, jota juodaan, huljutellaan alapäähän ja hierotaan tahroihin – onko tehoon uskominen?

Greipinsiemenuute tunnetaan erityisesti hiiva- ja virtsatietulehduksen luonnollisena ”lääkkeenä”. Sillä on myös monia muita käyttökohteita. Ravitsemusterapeutti kertoo, mitä aineen tehosta tiedetään.

Teksti:
Anna Ferrante
Kuvat:
Istock

Greipinsiemenuute ja -öljy ovat tunnettuja erityisesti hiivatulehduksen luontaishoidossa.

Greipinsiemenuute tunnetaan erityisesti hiiva- ja virtsatietulehduksen luonnollisena "lääkkeenä". Sillä on myös monia muita käyttökohteita. Ravitsemusterapeutti kertoo, mitä aineen tehosta tiedetään.

Greipinsiemenuute saadaan greipin siemenistä, kuorista ja puristamisesta yli jääneestä hedelmälihasta. Jos puhutaan pelkästään siemenestä puristetusta uuteöljystä, käytetään nimeä greipinsiemenöljy.

Käytännössä nämä kaksi tarkoittavat markkinoilla olevissa greipinsiementuotteissa samaa asiaa.

Uutetta pidetään antibioottisena ja antibakteerisena, eli sillä sanotaan olevan bakteereita, viruksia ja sieniä tuhoavia ominaisuuksia.

Lisäksi uutteen ajatellaan voivan alentaa korkeaa kolesterolia.

Greipinsiemenuute on yleinen luonnonlääke hiivatulehduksen hoidossa

Antibakteerisuutensa vuoksi greipinsiemenuutteen käyttökohteet ovat sen suosijoiden keskuudessa mitä moninaisimmat.

Yksi yleisimmistä käyttötarkoituksista on hiivatulehduksen hoito, sekä sisäisesti veden seassa juotuna että ulkoisesti emätinhuuhteluna. Monet vannovat greipinsiemenuutteen nimiin myös virtsatietulehduksen hoidossa ja ehkäisyssä.

Lisäksi uutteen uskotaan auttavan suoliston tasapainon ja vastustuskyvyn ylläpitämisessä.

Sisäisen käytön lisäksi greipinsiemenuutteen nimiin vannojat käyttävät uutetta ihoa vasten esimerkiksi aknen, herpeksen ja pienten ihoärsytysten hoitoon.

Lue myös: Suoliston hyvinvointi heijastuu mielialaan – syö itsesi onnelliseksi tekemällä nämä 7 muutosta ruokavalioosi

Mihin greipinsiemenuutteen väitetty teho perustuu?

Uskomukset perustuvat greipinsiemenen sisältämiin ainesosiin. Siemenessä on runsaasti esimerkiksi antioksidanttisia polyfenoleja, kolesterolin alentamiskyvystään tutuksi tulleita steroleja ja lääkinnällisestä käytöstään tunnettuja glykosideja.

Lisäksi siemen sisältää runsaasti muun muassa C- ja E-vitamiinia sekä puhdistavista ominaisuuksistaan tunnettua sitruunahappoa.

Aikamoinen terveyspommi, siis?

Asia ei kuitenkaan ole niin yksinkertainen.

– Greipinsiemenuute on rohdosvalmiste, jonka terveysvaikutuksista ei ole luotettavaa tieteellistä näyttöä. Siksi sillä ei myöskään ole paikkaa virallisissa hoitosuosituksissa, huomauttaa ravitsemusterapeutti Kirsi Englund Terveystalosta.

greipinsiemenuute: puristaminen
Greipin hyviä ominaisuuksia voi hyödyntää myös vaikkapa puristamalla hedelmästä mehua ja raastamalla hieman pestyä kuorta joukkoon.

Bakteereita tuhoavasta ominaisuudesta viitteitä tutkimuksissa – vahva näyttö puuttuu

Joitakin tutkimuksia greipinsiemenuutteesta kolesterolin alentajana on tehty, mutta selkeää vaikutusta niissä ei ole pystytty osoittamaan.

Tutkimuksessa antibakteerisista ja antibioottisista ominaisuuksista on osoitettu jonkinasteista bakteereita tuhoavaa vaikutusta. Tutkimusnäyttö on kuitenkin kokonaisuudessaan liian pientä tai tutkimusmenetelmiltään puutteellista, jotta sitä voitaisiin pitää riittävänä.

Näyttö ei riitä esimerkiksi siihen, että greipinsiemenuutteelle olisi myönnetty EU:n virallinen terveysväitestatus.

Lue myös: Kärsitkö korkeasta kolesterolista? Vältä silloin näitä ruokia ja juomia

Mahdollinen vaikutus on mekanismiltaan epäselvä

Englund ei kuitenkaan halua täysin tyrmätä greipinsiemenuutteen käyttöä esimerkiksi hiiva- tai virtsatietulehduksen hoidossa, vaikka vankka tieteellinen näyttö tehosta puuttuukin.

Greipinsiemenuute, kuten monet muutkin kansanlääkinnälliset hoitomuodot, on eräässä mielessä ongelmallinen: sen vaikutus on mekanismiltaan osittain epäselvä.

Silti se voi tuntua tehokkaalta.

– Jos kokee siitä olevan apua, silloin siitä on apua, Englund tiivistää.

Usein voi myös olla vaikea osoittaa, milloin vaiva on parantunut käytetyn lisäravinteen, milloin muiden osatekijöiden kuten lääkehoidon tai elintapojen terveellistymisen vaikutuksesta.

Greipinsiemenuute: suihkepullo
Antibakteerisuutensa vuoksi greipinsiemenöljy voi toimia hyvänä ja luonnollisena pesuaineena erilaisille pinnoille esimerkiksi suihkepulloon veden kanssa sekoitettuna.

Yhteisvaikutukset lääkkeiden kanssa mahdollisia

Haittaakaan greipinsiemenuute ei Englundin mukaan yleensä käyttäjälleen aiheuta, etenkin jos kyseessä on perusterve henkilö.

Perussairauksien ja säännöllisten lääkitysten kanssa tilanne on hiukan toinen. Greipillä on yhteisvaikutuksia useiden lääkkeiden, kuten verenhyytymistä estävän varfariinin (kauppanimeltään Marevan) kanssa.

– Greipissä on entsyymiä, joka maksassa vaikuttaa tiettyihin soluihin ja saattaa aiheuttaa sen, etteivät lääkeaineet pääse imeytymään, Englund selventää.

Jos sairastaa perussairautta tai on lääkityksiä, kannattaa greipinsiemenuutteen käytöstä keskustella etukäteen lääkärin kanssa ja varmistaa, ettei siinä piile riskejä haittavaikutuksiin tai imeytymishäiriöihin.

Sitrusallergikot ovat toinen ryhmä, joille greipinsiemenuute ei useinkaan sovi.

Greipinsiemenuute yllättää monipuolisuudellaan

Ennakkoluuloton kokeilija ja luonnollisten vaihtoehtojen suosija löytää greipinsiemenuutteelle pitkän listan käyttökohteita.

Sisäisen käytön lisäksi sitä voi käyttää monin tavoin ulkoisesti.

Muun muassa tähän kaikkeen greipinsiemenuute voi olla pätevä ja kokeilemisen arvoinen:

  • veteen sekoitettuna ja purskuteltuna suun ja ikenien puhdistamiseen
  • höyryhengityksessä hengitystieinfektioiden hoitoon
  • jalkojen ja käsien sieni-infektioiden hoitoon pesu- tai jalkakylpyvedessä
  • luonnollisena antibakteerisena käsihuuhteena käsisaippuaan sekoitettuna
  • luonnollisena antibakteerisena huuhteluaineena pyykille
  • bakteereja tuhoavana mutta turvallisena pintapesuaineena, erityisesti kosteissa tiloissa ja keittiössä, sekoitettuna pesuveteen

Lähteenä käytetty haastattelun lisäksi: MedicineNet, RavintolisäWiki, National Library of Medicine, BenessereCorpoMente.it

X